Ελήφθησαν οι ελληνικές προτάσεις από τις αρχές της Ευρωζώνης- Κατατέθηκαν στην Βουλή

Ελήφθησαν οι ελληνικές προτάσεις από τις αρχές της Ευρωζώνης- Κατατέθηκαν στην Βουλή

Η Νομοθετική Υπηρεσία της Βουλής επιβεβαιώνει ότι κατατέθηκαν οι ελληνικές προτάσεις προς τους θεσμούς στην Βουλή προκειμένου αύριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να λάβει γνώση η Ολομέλεια από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Ολομέλεια θα συγκληθεί στις 14:00 μετά το μεσημέρι. Το κείμενο αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Στις 22.00 περίπου σήμερα, η ελληνική πρόταση εστάλη με email από το υπουργείο Οικονομικών στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα το κοινοποιήσει στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης και στους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στo mail εστάλησαν επιστολή του πρωθυπουργού, το κείμενο βάση το οποίο είναι 6-7 σελίδες και συνοδευτικά έγγραφα. 

Στην Βουλή αυτή την στιγμή εισήλθε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Ελήφθησαν υπογεγραμμένες οι προτάσεις σύμφωνα με το tweet του εκπροσώπου του Ζ.Κ. Γιούνκερ: 

“Κανένα άλλο σχόλιο από τον Πρόεδρο του #Eurogroup έως ότου οι θεσμοί να τελειώσουν την αξιολόγηση. #Eurogroup,11/7″ https://t.co/n7ffE0teMg

— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) July 9, 2015

Την παραλαβή των ελληνικών προτάσεων έχει επιβεβαιώσει και ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, Mισέλ Ρέινς.. «Οι νέες προτάσεις της Ελλάδας ελήφθησαν από τον πρόεδρο του Eurogroup» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Ντέισεμπλουμ.«Είναι σημαντικό για τους θεσμούς να τις λάβουν υπόψη στην αξιολόγησή τους» επισήμανε ο Μισέλ Ρέινς, με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Σύμφωνα με ανάρτηση του Pieter Spiegel των Financial Times στο twitter οι αρχές της Ευρωζώνης έλαβαν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης

 

 

 

Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, το οριστικό κείμενο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή, προκειμένου να πάρει εκ νέου έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους.

 Προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις μέχρι τις 09.30 (ώρα Ελλάδος) το πρωί της Παρασκευής έδωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Νέα συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 16.00 ώρα Ελλάδας ενώ τη Κυριακή  θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 17.00 και Σύνοδος Κορυφής των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19.00.

Από το πρωί της Πέμπτης συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου. 

Το πρωί της Παρασκευής στις 8 συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Oπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, η πρόταση της ελληνικής πλευράς εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο. Μάλιστα όπως σημείωσε ο ίδιος η ελληνική πρόταση πρόκειται να σταλεί σε λίγες ώρες.

Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου για να ενημερωθεί για την πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς.

Από εκεί και πέρα, τηλεφωνική επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σύμφωνα με tweet του δεύτερου. “Μόλις μίλησα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ελπίζω να παραλάβω συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις σήμερα”, ανέφερε στο σχετικό tweet.  Αμέσως μετά πρόσθεσε: “Μια ρεαλιστική πρόταση από την Αθήνα θα πρέπει να αντιστοιχηθεί με ρεαλιστική πρόταση από τους δανειστές πάνω στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια win- win κατάσταση. Δεν έχει σημασία τι. Η βοήθεια στην Ελλάδα δεν σημαίνει αιτιολόγηση μιας λάθους οικονομικής φιλοσοφίας η οποία προκαλεί την κρίση”. 

 

Σε κίνηση η αντιπολίτευση εντός και εκτός

Συνεδριάζει στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ σχετικά με τις προτάσεις.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευ. Μεϊμαράκης για τις εξελίξεις που αφορούν την διαπραγμάτευση. “Η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη ώστε να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης”, δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, συναντήθηκε το απόγευμα και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Εξερχόμενη του προεδρικού Μεγάρου, η ίδια επισήμανε πως είναι ζωτικής σημασίας να μην αποχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία από το Eurogroup του Σαββάτου αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Επιπλέον, συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είχαν σήμερα το μεσημέρι οι βουλευτές της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και Κωστής Χατζηδάκης στις Βρυξέλλες, μεταφέροντας το μήνυμα ότι “η Ελληνική Βουλή έχει την ευρωπαϊκή πλειοψηφία να στηρίξει μια συμφωνία”.

Σημειώνεται πως κατά την επίσημη ενημέρωση στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν θα έχει συνάντηση την Παρασκευή στις 10:30 (11:30 ώρα Ελλάδος) με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Υπενθυμίζεται πως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση ενημέρωσης με τον Πρόεδρο της δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη καθώς και τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά.

Υπεβλήθη το αίτημα στον ESM

Την Τεταρτη η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλλε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το αίτημα για χορήγηση στήριξης. Ο εκπρόσωπος του ESM επιβεβαίωσε το αίτημα της ελληνικής πλευράς. Την επιστολή απέστειλε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα  Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με το αίτημα για χρηματοδότηση.

Το αίτημα της κυβέρνησης αφορά ένα νέο τριετές πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από «μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης».

Ταυτόχρονα να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με επιστολή του προς τους Μάριο Ντράγκι και Πιερ Μοσκοβισί.

Επιπλέον τη διατήρηση του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στα 89 δισ. ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κατσέλη: Δεν υπάρχει θέμα κουρέματος στο τραπέζι

«Όσο πιο γρήγορα μπούμε σε ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα οποιουδήποτε κουρέματος», δήλωσε το πρωί στο Μega η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, διευκρινίζοντας πάντως ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και δεν έχει τεθεί στο τραπέζι κανένα θέμα κουρέματος».

Ειδικότερα, η κ. Κατσέλη υπενθύμισε πως «όλο το Ευρωσύστημα λειτουργεί από 1/1/2015 κάτω από την ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία που εγγυάται όλες τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο, για κάθε λογαριασμό». «Το θέμα του κουρέματος έχει να κάνει με την φερεγγυότητα των τραπεζών, όπως ξέρετε οι εποπτικές αρχές και κυρίως η ΕΚΤ μαζί με τον Μηχανισμό Σταθερότητας, εγγυάται την σταθερότητα και την φερεγγυότητα κάθε τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα, το ίδιο είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια, βρισκόμαστε σε συνεχή εποπτεία και έλεγχο από την ΕΚΤ», πρόσθεσε.

Επιπλέον τόνισε ότι «αυτό που προέχει είναι να μπούμε στην ομαλότητα» και από εκεί και πέρα, όπως είπε, «όλα θα αντιμετωπιστούν».

Η κ. Κατσέλη ξεκαθάρισε πως υπάρχει ρευστότητα που μπορεί να καλύψει το τραπεζικό σύστημα μέχρι και τη Δευτέρα ενώ διευκρίνισε ότι αν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους έχει γίνει προεργασία «ώστε από την Τρίτη να μπορέσουμε να προβούμε σε πολλές περισσότερες τραπεζικές υπηρεσίες και σταδιακά να ομαλοποιηθούν όλες οι τραπεζικές λειτουργίες όσο το γρηγορότερο γίνεται». «Τώρα αν θα πάρει δύο μέρες ή τρεις μέρες ή όχι ή λίγο παραπάνω είναι τεχνικό θέμα», συμπλήρωσε.

Τέλος η κ. Κατσέλη τόνισε ότι σημαντικό είναι να υπάρξει ρευστότητα. «Με συμφωνία η ΕΚΤ θα αρχίσει να δίνει πάλι καινούργια ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό θα επιτρέψει και τη λήξη της τραπεζικής αργίας η οποία μπορεί να γίνει αμέσως ή πάρα πολύ γρήγορα, αλλά και την άρση στην κίνηση κεφαλαίων», εξήγησε.

Τσίπρας: “Όλοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες”

Μιλώντας την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία και έξοδο από την κρίση, εκφράζοντας την ελπίδα πως “όλοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες”.

Όπως τόνισε η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας, αλλά το πείραμα δεν πέτυχε. «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αυτούς τους πέντε μήνες, οφείλουμε όμως όλοι με ειλικρίνεια να συνειδητοποιήσουμε ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα αφορά τα πέντε χρόνια προγραμμάτων που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν ισχυρίζεται πως για όλα τα δεινά της πατρίδας ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί για πάρα πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή, δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος. «Καμιά από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων δεν βελτίωσε το φοροελεγκτικό μηχανισμό, καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το πολιτικό κατεστημένο τους ολιγάρχες και τις τράπεζες», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι οι ελληνικές προτάσεις «επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα».

Αναφορικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να ενισχύσει τις προσπάθειές της «για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την κοινωνία σε μια διαρκή και βαθιά κατάθλιψη». Όπως είπε, η γενναία επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις αρχές της δημοκρατίας του αλληλοσεβασμού και της ισότητας. Όπως πρόσθεσε, οι Έλληνες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε.

Δείτε τη Συνεχή Ενημέρωση της Τετάρτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η αθλιότητα δεν ηττήθηκε, συνεχίζεται. Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

Θεσσαλονίκη: Νέα συγκέντρωση του «ΟΧΙ» στον Λευκό Πύργο