Βόσνιοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες βγαίνουν στους δρόμους σε διαδήλωση ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Τούζλα, Βοσνία – Εκατοντάδες διαδηλωτές φορώντας λευκές μάσκες βγήκαν στους δρόμους της Τούζλα στη Βοσνία την περασμένη Τετάρτη ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση που πλήττει τη δημόσια υγεία στην περιοχή.

Οι πόλεις της Βοσνίας, με την πρωτεύουσα Σαράγεβο στην κορυφή, βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις στις λίστες των πιο ρυπασμένων πόλεων του κόσμου, μαζί με τις πρωτεύουσες των γειτονικών χωρών της Σερβίας, του Κοσόβου και της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι περισσότερες χώρες των δυτικών Βαλκανίων ηλεκτροδοτούνται ακόμα από παρωχημένες λιγνιτικές μονάδες της σοσιαλιστικής περιόδου, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός φτωχοποιημένων ανθρώπων καίνε κάρβουνο για θέρμανση το χειμώνα και οι δρόμοι είναι γεμάτοι από οχήματα παλιάς τεχνολογίας, αυξάνοντας το επίπεδο της ρύπανσης.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από πλευράς της τοπικής κυβέρνησης της Τούζλα, αλλά εξέδωσε οδηγίες στους πολίτες, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες όπως παιδιά και εγκύους, να μείνουν σπίτια τους λόγω της επικίνδυνης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η κυβέρνηση του καντονιού του Σαράγεβο προγραμματίζει έκτακτη σύσκεψη την Παρασκευή για να συζητήσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την ανάσχεση της ρύπανσης. Κήρυξε την περιοχή σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” για το σαββατοκύριακο, απαγορεύοντας την κυκλοφορία σε κάποια οχήματα και προειδοποιώντας τους πολίτες να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους ή να μετακινηθούν στα γύρω βουνά.

Οι διαδηλωτές της Τούζλα, οργανωμένοι από 15 ΜΚΟ, κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «Θέλουμε να αναπνεύσουμε και με τα δυο πνευμόνια»

«Ήρθα να υποστηρίξω την πρωτοβουλία ζητώντας να γίνει κάτι επιτέλους για αυτήν την τρομερή ρύπανση μέσα στην οποία είμαστε αναγκασμένοι να ζήσουμε», είπε ο Vladislav Vlajic, προσθέτοντας ότι η πόλη δεν επενδύει αρκετά για τη σύνδεση των νοικοριών με το κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

«Αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα, οι κάτοικοι θα εγκαταλείψουν την Τούζλα για να προστατέψουν την υγεία τους» είπε ο Vlajic.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι οι αναπνευστικές ασθένειες βρίσκονται σε συνεχή αύξηση, ειδικά στα παιδιά, στην Τούζλα, όπου υπάρχει μια λιγνιτική μονάδα ισχύος 715 MW, και αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο 20% των αναπνευστικών παθήσεων.

Το Σαράγεβο βρέθηκε στην κορυφή της λίστας μέτρησης ποιότητας του αέρα AirVisual την περασμένη Τετάρτη με βαθμολογία ποιότητας αέρα 399, ένα επίπεδο που θεωρε'ιται ανθυγιεινό και χειρότερο από την Ντ'ακα του Μπαγκλαντές, το Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας και το Δελχί της Ινδίας.

Την περαμένη Κυριακή η μέτρηση έφτασε το 548 στην πρωτεύουσα της Βοσνίας.

Το Βελιγράδι, όπου η σερβική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο την Τετάρτη για να συζητήσει μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης, βρέθηκε στην 8η θπεση στη σχετική λίστα.

Reporting by Dado Ruvic, writing by Daria Sito-Sucic; Editing by Alexander Smith

 

Πηγή: Reuters.com

Φωτογραφία: Διαδηλωτής φοράει μια αντιασφυξιογόνα μάσκα κατα τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης της βαρειάς ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Τούζλα, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, 15/01/2020. Reuters/Dado Ruvic