Βόλος: «Όλοι στα μπαλκόνια ενάντια στην καύση σκουπιδιών»

Να πάψει η ΑΓΕΤ να καίει απορρίματα εν μέσω πανδημίας θα φωνάξουν σήμερα οι Βολιώτες μετά από διαδικτυακό κάλεσμα για να βγουν στα μπαλκόνια χτυπώντας κατσαρολικά στις 9 το βράδυ της Παρασκευής.

«Οι μετρήσεις για τον Βόλο, όπως αποτυπώνονται στην πιο γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα μέτρησης της ποιότητας του αέρα σε πραγματικό χρόνο (www.waqi.info) είναι αντίστοιχες Πεκίνου, Σαγκάης, Νέου Δελχί, των πιο ρυπασμένων πόλεων παγκοσμίως !! Ασύλληπτα νούμερα ακόμη και για μεγαλουπόλεις!! Οι υψηλότερες τιμές ειδικά τις βραδινές ώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο!! Τα πολύ επικίνδυνα για την υγεία μικροσωματίδια είναι ανάμεσα στους ρύπους που προσμετρώνται για την κατάταξη της ποιότητας του αέρα!! Ο δείκτης ποιότητας της ατμόσφαιρας (AQI) παρατηρήθηκε πολλές φορές μέσα στο 24ωρο να είναι στο κόκκινο (300+), που σημαίνει πολύ επικίνδυνος για κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα!! Η προειδοποίηση για την υγεία σε τέτοιες τιμές είναι: Κίνδυνος για την υγεία, ο καθένας μας μπορεί να έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Κανένας δεν πρέπει να βγαίνει έξω» αναφέρεται στο κάλεσμα στο οποίο τονίζεται πως ο Βόλος βρίσκεται σε συνθήκες συναγερμού και όχι από τον κοροναϊό! Και μάλιστα όταν έχουν εντελώς εξαφανιστεί πηγές ρύπων όπως τα αυτοκίνητα ή τα τζάκια, λόγω εποχής αλλά και μέρα μεσημέρι.

«Οι βιομηχανικές μονάδες βέβαια συνεχίζουν προκλητικά ακάθεκτες τις εργασίες τους ακόμα κι όταν απέχουν 150 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, ακόμα κι αν έχουμε αποδείξει με πανεπιστημιακές έρευνες ότι η καύση πλαστικών καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντάς το επιρρεπές σε λοιμώξεις και βεβαίως πανδημίες» σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών καλώντας στις 21:00 καλούμε σε μία εκκωφαντική και ειρηνική διαμαρτυρία από τα σπίτια μας για ένα λεπτό.

«Όλοι στα μπαλκόνια και στα ανοιχτά παράθυρα να χτυπήσουμε δυνατά τα κουζινικά μας για να μας ακούσει η κυβέρνηση και να σταματήσει τη λειτουργία της ΑΓΕΤ-LAFGARGEHOLCIM εν μέσω Πανδημίας. Η μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, όπως ήδη συμβαίνει στην Ιταλία, θα βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες των συνανθρώπων μας, που υποφέρουν ιδιαίτερα από αναπνευστικά προβλήματα, όπως και τα παιδιά και όλους μας, να ανταπεξέλθουμε στην πανδημία του Κορονοϊού!» καταλήγουν.