Τον αποκλεισμό της Ελληνικής Αυγής από το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά η αντιπολίτευση στην Κ. Μακεδονία

Τον αποκλεισμό των περιφερειακών συμβούλων της Ελληνικής Αυγής που υποστηρίζεται από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ζητούν με ανακοινώσεις και επιστολές τους περιφερειακές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η διοίκηση Τζιτζικώστα απέστειλε προτεινόμενο ψήφισμα για την καταδικαστική απόφαση, ωστόσο δεν καλύπτει την αντιπολίτευση.

Κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, με τίτλο "ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ" απέστειλαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Κοιτάμε Μπροστά» Χ. Γιαννούλης, «Πράξεις για τη Μακεδονία» Χ. Παπαστεργίου και «Οικολογία – Πράσινη Λύση» Φ. Γκανούλης.

Οι τρείς επικεφαλείς ζητούν την άμεση έκδοση ψηφίσματος, που να χαιρετίζει την καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος και την εφαρμογή των συνεπειών της απόφασης σε ότι αφορά το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την εκκίνηση των διαδικασιών απαγόρευσης συμμετοχής των εκπροσώπων, κατά δήλωσή τους, της καταδικασθείσας οργάνωσης στο δημοκρατικά εκλεγμένο κορυφαίο όργανο της Κ. Μακεδονίας.

Δηλώνουν δε ότι αρνούνται να συνυπάρχουν, πολιτικά και αυτοδιοικητικά, με όσους υποστηρίζουν ότι είναι εκφραστές, μέλη και υποστηριχτές εγκληματικής οργάνωσης. 
Την ίδια ώρα με επιστολή της η επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, απάντησε με επιστολή της στο προτεινόμενο ψήφισμα που απέστειλε στις περιφερειακές παρατάξεις η διοίκηση Τζιτζικώστα. 

Όπως αναφέρει η κ. Χαραλαμπίδου, «μετά την ανακοίνωση της χθεσινής ιστορικής απόφασης  του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στον αποκλεισμό από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις Επιτροπές του, όλων των συμβούλων που εκλέχθηκαν με το συνδυασμό :ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ, συνδυασμό που υποστήριξε στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές η εγκληματική οργάνωση ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Παράλληλα, να καταργήσετε κάθε είδους διευκόλυνση που  παρείχατε  στην παράταξή τους μέχρι σήμερα, βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Αυτή είναι η πρότασή μας ως προς την αντιμετώπιση των περιφερειακών συμβούλων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΓΗΣ (αυτό έπραξαν άλλωστε και η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αθηναίων ήδη από χθες), και η απάντησή μας στο ψήφισμα το οποίο αποστείλατε, για το οποίο σημειώνουμε επίσης, ότι έρχεται να χαιρετίσει ορθά, αλλά εκ των υστέρων, τη δικαστική απόφαση, ενώ θα μπορούσε, εκφράζοντας και την προφανή θέληση του ελληνικού λαού, να προηγηθεί της δικαστικής απόφασης, όπως έγινε και από άλλους φορείς,  όπως η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, το ΕΚΘ  κτλ. 

Τα φασιστικά μορφώματα δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τυπικές διαδικασίες, αλλά με ιδεολογική, πολιτική δράση και περισσό πολιτικό σθένος, όπως έδειξε η μεγαλειώδης μητέρα του Παύλου Φύσσα.
Εκτός από το γεγονός ότι έχουμε διαφορετική πρόταση ως προς την αντιμετώπιση των Περιφερειακών Συμβούλων που εκλέχθηκαν με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ, δε θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε την πρότασή σας, επειδή την αποστείλατε για έγκριση και στον Άγγελο Αγγελίδη, Περιφερειακό Σύμβουλο που εκλέχθηκε με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ, ο οποίος επιπλέον, δήλωσε επίσημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι εκπροσωπεί το κόμμα Έλληνες για την Πατρίδα, του οποίου ηγείται ο καταδικασθείς Κασιδιάρης!

Αυτή η ενέργειά σας κ. Περιφερειάρχη, αναιρεί το περιεχόμενο της πρότασης-ψηφίσματος που μας απευθύνατε, και δυστυχώς, φέρνει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο, απέναντι στο λαϊκό αίσθημα και στο αντιφασιστικό κίνημα».

Από την μεριά της η περιφερειακή παράταξη «Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία» με έγγραφο που κατέθεσε στο περιφερειακό συμβούλιο ζητά την αποπομπή από αυτό των μελών της ΧΑ. Μετά και την ιστορική καταδικαστική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση των νεοναζί δεν μπορεί να συνεχιστεί η αντιμετώπισή τους σαν δήθεν πολιτικός χώρος. 

Το πλήρες κείμενο που κατατέθηκε είναι το εξής: «Μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης στις 7/10/2020 με την καταδίκη της νεοναζιστικής Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης που βαρύνεται με συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις, προκύπτει αυτονόητα ότι τα μέλη της δεν μπορούν να κατέχουν θέσεις αιρετών σε συμβούλια. Με βάση το νόμο 3852/2010 άρθρο 237 και 4555/2028 άρθρο 130 αυτοδίκαια επέρχεται η παύση κάθε μέλους της εγκληματικής οργάνωσης από μέλη περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων με τις διαδικασίες που ορίζονται. Άρα, χάνουν  και την ιδιότητα του μέλους του Συμβουλίου μας και κάθε διευκόλυνση και παροχή που είχαν ως μέλη του.

Κατόπιν αυτού, καλούμε τον Πρόεδρο του Συμβουλίου να αφαιρέσει από την κατάσταση των μελών του τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους με το ψηφοδέλτιο "Ελληνική Αυγή για την Κεντρική Μακεδονία" ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟ, ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΑΓΓΕΛΟ, ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, να μην ειδοποιούνται πλέον και να μην συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του, καθώς και να τους αφαιρεθεί κάθε διευκόλυνση και παροχή που προέκυπτε ως μέλη του συμβουλίου.

Επισημαίνουμε ότι οποιοσδήποτε ισχυρισμός εκ μέρους τους ότι δεν είναι μέλη της Χ.Α. ή ότι έχουν ανεξαρτητοποιηθεί  από αυτήν ή ότι το όνομα της περιφερειακής παράταξης με την οποία εκλέχτηκαν δεν ταυτίζεται με τη Χ.Α. ή ότι μετονομάζουν την παράταξη με άλλο όνομα  για αντίκρουση της αποπομπής τους δεν έχει καμιά ηθική, νομική και πολιτική βάση. Υπάρχουν πρακτικά του συμβουλίου και δημόσιες δηλώσεις τους στα οποία επικαλούνται τη συμμετοχή τους και στήριξή τους στην εγκληματική οργάνωση. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι οι θρασύδειλοι ναζιστές, προκειμένου να συνεχίσουν την διάδοση των φασιστικών αντιλήψεων τους και τη δολοφονική τους  δράση, μπορούν χωρίς αρχές να αλλάζουν προσωπεία και να αποποιούνται την ταυτότητά τους. 

Καλούμε όλες τις παρατάξεις να μην κάνουν πλέον αποδεκτή τη συμμετοχή στο συμβούλιο και στις συνεδριάσεις του κανενός νυν ή πρώην  μέλους της παράταξης "Ελληνική Αυγή για την Κεντρική Μακεδονία" που αποτελεί κλάδο της εγκληματικής οργάνωσης η οποία βαρύνεται με δολοφονίες και επιθέσεις».