Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/στις πρόσφυγες/μετανάστριες της Μόριας

Πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, στους μετανάστες και μετανάστριες της Μόριας διοργανώνει ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Σχολείο» στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την επίθεση που δέχτηκαν χθες Τρίτη από μερίδα ντόπιων. Η συγκέντρωση αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στην Καμάρα. 

«Η εικόνα δυστοπίας μας εξοργίζει και είναι ευθύνη όλων μας να αντιδράσουμε απέναντι στο έγκλημα που συντελείται τόσο από τις κυβερνήσεις ,όσο και από τη μερίδα κόσμου που αρνείται να αντιληφθεί την κατάσταση που αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν και να αναγνωρίσει ποιοι πραγματικά ευθύνονται γι' αυτή» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση-κάλεσμα για την πορεία.

Η ανακοίνωση του Σχολείου:

«Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη Μυτιλήνη είναι σε εξέλιξη μία κτηνώδης επίθεση από μία μερίδα ντόπιων απέναντι σε μετανάστες και μετανάστριες που κρατούνται στο κολαστήριο της Μόριας. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν χτες στους δρόμους, σε διαμαρτυρία για τη νέα νομοθεσία περί χορήγησης ασύλου και την κατάσταση που επικρατεί στα hotspot. Στην πορεία αυτή έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών και βίας από την αστυνομία, ενώ τα ΜΜΕ συκοφαντούσαν τη συγκέντρωση κάνοντας λόγο για "μουσουλμάνους που προσπάθησαν να κάψουν το εργοστάσιο της ΔΕΗ". Όλη η ακροδεξιά βρήκε ευκαιρία να ξεράσει τον ρατσιστικό οχετό της με τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής να επισημαίνει την ανάγκη για "κλειστά κέντρα κράτησης". Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται ένα πογκρομ με τους ντόπιους να έχουν κάνει μπλόκο στην είσοδο και έξοδο του χωριού, άτομα με παλούκια σε μηχανές να κόβουν βόλτες και πρόσφυγες και μετανάστριες να έχουν υποστεί ξυλοδαρμούς. Όλα αυτά, όπως πάντα, με την ανοχή της αστυνομίας. Αυτή η εικόνα δυστοπίας μας εξοργίζει και είναι ευθύνη όλων μας να αντιδράσουμε απέναντι στο έγκλημα που συντελείται τόσο από τις κυβερνήσεις ,όσο και από τη μερίδα κόσμου που αρνείται να αντιληφθεί την κατάσταση που αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν και να αναγνωρίσει ποιοι πραγματικά ευθύνονται γι' αυτή. Ένα έγκλημα που περιλαμβάνει χιλιάδες πνιγμούς στο Αιγαίο και τον Έβρο, με μαρτυρίες να αναφέρουν μέχρι και παράνομες επαναπροωθήσεις - δολοφονίες από το λιμενικό, θανατηφόρες αστυνομικές καταδιώξεις υπερφορτωμένων με ανθρώπινες ψυχές αυτοκινήτων στους αυτοκινητοδρόμους, μαζικό εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μακριά από τον κοινωνικό ιστό, εκκενώσεις στεγαστικών καταλήψεων, βασανιστήρια σε αστυνομικά τμήματα (βλ ΑΤ Ομονοίας, Πέτρου Ράλλη) πυροβολισμούς από τα αφεντικά τους αν τολμήσουν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους, σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και, ευρύτερα, θηλυκοτήτων. Και αυτό το έγκλημα συμπληρώνεται από ξύλο, χημικά και άλλη κρατική και παρακρατική βία αν τολμήσουν να αντιδράσουν με τον μόνο τρόπο που μπορούν για να ανακτήσουν τη χαμένη αξιοπρέπεια τους. Αν τολμήσουν να εξεγερθούν».

ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΕ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑΖΙ

ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΙΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΜΟΝΟΣ ΜΑΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΜΕΝΟΥΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης 18:00 Καμάρα

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο

Φωτογραφία: Στρατής Μπαλάσκας