Σε διαμαρτυρία καλούν φοιτητικοί σύλλογοι για το δικαίωμα στη στέγαση

Σε κινητοποίηση καλούν φοιτητικοί σύλλογοι έξω από το κτίριο διοίκησης στις 11 π.μ. αντιδρώντας στο νέο ρόλο των πρυτανικών αρχών ως διαμεσολαβητών μεταξύ του φοιτητή και των ιδιωτών για την εύρεση σπιτιού την ίδια στιγμή που έχει μειωθεί η χρηματοδότηση κατά 60%. 

«Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους οικοτρόφων έμπρακτα να οργανώσουν την αλληλεγγύη προς τους εστιακούς από κοινού να παλέψουμε για το δικαίωμα μας στη σύγχρονη και δωρεάν στέγαση για όλους!» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των συλλόγων ΜΜΕ ΑΠΘ, Ψυχολογικού ΑΠΘ, Φυσικού ΑΠΘ, Βιολογικού ΑΠΘ, ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Μαθηματικού ΑΠΘ ΚΑΙ Οικοτρόφων ΑΠΘ

Με δυναμικό φινάλε ολοκλήρωσε τη θητεία της η παλιά πρυτανική αρχή του ΑΠΘ, στρώνοντας το έδαφος στη νέα, για τη συνέχιση της επίθεσης στα δικαιώματα των φοιτητών και της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα που οι φοιτητές βυθίζονται στην αγωνία για την εύρεση σπιτιού, λόγω των υψηλών ενοικίων, με κίνδυνο να διακόψουν τις σπουδές τους, οι πρυτανικές αρχές μετατρέπονται σε μεσιτικό γραφείο! Είναι τουλάχιστον προκλητική η ανακοίνωση για το νέο ενισχυμένο site του ΑΠΘ το οποίο παρουσιάζει το πανεπιστήμιο ως «αρωγό» στο φοιτητή για να βρει σπίτι. Παίζει δηλαδή με άλλα λόγια η πρυτανεία το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ του φοιτητή και του ιδιώτη, του ντίλερ των επιχειρήσεων, ενισχύει την ιδιωτική πρωτοβουλία, και ζητάει και τα εύσημα. 

Προσπαθεί μάταια να μας πείσει ότι καταλαβαίνει το άγχος των φοιτητών την ίδια ώρα που έχει μειώσει την χρηματοδότηση κατά 60% για τη στέγαση, που οι εστίες καλύπτουν μόνο το 2% των φοιτητών, που κάθε χρόνο γίνονται δεκτοί μόλις 100 φοιτητές στις εστίες, που αφήνει 40 δωμάτια ασυντήρητα για να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση!! Δεν μας συγκινούν τα κροκοδείλια δάκρια των κυβερνήσεων και των πρυτανικών αρχών διαχρονικά για το πρόβλημα της στέγασης όταν η κατάσταση χειροτερεύει από μέρα σε μέρα.

Σε αυτά τα πλαίσια δεν προξενεί έκπληξη, ότι πριν από 2 εβδομάδες η πρυτανική αρχή, αποφάσισε να νοικιάσει το Μανδαλίδειο Μέγαρο, ένα από τα αναξιοποίητα κτήρια που έχει στην ιδιοκτησία του το ΑΠΘ, σε ιδιώτη για την ανέγερση ενός πολυτελέστατου ξενοδοχείου. Αν τόσο πολύ νοιάζεται για τους φοιτητές του το πανεπιστήμιο, γιατί δεν αξιοποιεί το μέγαρο αυτό για την ανέγερση νέων εστιών, βοηθώντας ουσιαστικά τους φοιτητές; Γιατί δεν δεσμεύεται να δώσει  για τη δημιουργία νέων εστιών και για την συντήρηση των ήδη υπαρχόντων τα 16.000€ που θα παίρνει από την ενοικίαση του μεγάρου κάθε μήνα (!)

Οι φοιτητές δεν θα κάτσουμε στα αυγά μας ακούγοντας για ακόμη μια φορά την δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Το πανεπιστήμιο εν μια νυκτεί βρίσκει λεφτά για να κλείσει συμφωνίες με επιχειρήσεις, για να δώσει χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ για τις πραγματικές ανάγκες του φοιτητή κάνει την πάπια.

Το Πανεπιστήμιο Α.Ε. είναι εδώ και οι πρυτανικές αρχές είναι διατεθειμένες να κάνουν ότι μπορούν για να μην σταθεί κανείς εμπόδιο στα σχέδιά τους. Γι’ αυτό και η νέα κυβέρνηση σε συνέχεια της προηγούμενης κατήργησε το άσυλο για να μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά τα όνειρα τους για πανεπιστήμια βουτηγμένα στις επιχειρήσεις και φοιτητές σταθερούς πελάτες στη γνώση. 
 Είναι επιτακτική ανάγκη οι φοιτητές να οργανώσουμε τον αγώνα μας!

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους οικοτρόφων έμπρακτα να οργανώσουν την αλληλεγγύη προς τους εστιακούς από κοινού να παλέψουμε για το δικαίωμα μας στη σύγχρονη και δωρεάν στέγαση για όλους!

Καλούμε σε:
Κινητοποίηση την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στις 11:00 στο κτίριο διοίκησης