Πέθανε η ηθοποιός Αντιγόνη Βαλάκου

Η Αντιγόνη Βαλάκου, μία από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες της ελληνικής δραματικής σκηνής του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου, απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών, μετά από μια εβδομάδα νοσηλείας στον Ευαγγελισμό.

Η σπουδαία ηθοποιός γεννήθηκε το 1930 στην Καβάλα και σε ηλικία 16 ετών πήγε στην Αθήνα. Την περίοδο που σπούδαζε στις δύο τελευταίες τάξεις του γυμνασίου, παράλληλα, φοιτούσε και στο «Θεατρικό Σπουδαστήριο» του Βασίλη Ρώτα.

Στη σκηνή εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1946,  με τον θίασο του «Ρεαλιστικού Θεάτρου» του Αιμίλιου Βεάκη στο έργο «Νυφιάτικο τραγούδι» του Περγιάλη, στο ρόλο της  Τριανταφυλλιάς. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον θίασο της Κατερίνας και αργότερα με τον θίασο Μανωλίδου - Αρώνη - Χατζίσκου (1951 - 1952).Στη σκηνή εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1946,  με τον θίασο του «Ρεαλιστικού Θεάτρου» του Αιμίλιου Βεάκη στο έργο «Νυφιάτικο τραγούδι» του Περγιάλη, στο ρόλο της  Τριανταφυλλιάς. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον θίασο της Κατερίνας και αργότερα με τον θίασο Μανωλίδου - Αρώνη - Χατζίσκου (1951 - 1952).

Τα επόμενα χρόνια προσλήφθηκε από το Εθνικό Θέατρο στο οποίο και υποδύθηκε πρωτεύοντες ρόλους στο «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ, στο «Δρόμο του ποταμού» του Μόργκαν, στο «Άνθρωπος του διαβόλου» του Μπέρναρντ Σο και στην «Κολόμπ» του Αρνούιγ. Το 1955, συνεργαζόμενη με το Θέατρο Εθνικού Κήπου, υποδύθηκε την Οφηλία στον «Άμλετ» του Σαίξπηρ. Επανεμφανιζόμενη στο Εθνικό Θέατρο συνέχισε τις θεατρικές της επιτυχίες ως «Μαίρη Γουώρεν» στη «Δοκιμασία» του Άρθουρ Μίλερ, στα «Στρατηγήματα εραστών» και ως Ισμήνη στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Από το φθινόπωρο του 1956 υπήρξε πρωταγωνίστρια του θιάσου Κώστα Μουσούρη, διακρινόμενη ως «Άννα Φρανκ» στο ομώνυμο έργο.

Το 1958 τιμήθηκε με το θεατρικό έπαθλο της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Φιλμογραφία

• Οι ουρανοί είναι δικοί μας (1953)

• Γκόλφω (1955)
• Ο δρόμος με τις ακακίες (1956)
• Της τύχης τα γραμμένα (1957)
• Η μοίρα γράφει την ιστορία (1957)
• Το αμαξάκι (1957)
• Κρυστάλλω (1959)
• Χαμένα όνειρα (1961)
• Η Ελληνίδα και ο έρωτας (1962)
• Μαρία Αθώα ή ένοχη; (1963)
• Ο μετανάστης (1965)

Σειρές που έχει παίξει
• Αθάνατες ιστορίες αγάπης 1976, ΥΕΝΕΔ
• Μικρογραφίες 1987, ΕΤ1
• Ξένος ανάμεσά μας 2005, ΑΝΤ1
• Περί ανέμων και υδάτων 2000, Mega

Πηγή: ertopen