Μαθητική πορεία την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη για την προστασία του περιβάλλοντος

Σε μαθητική πορεία την Παρασκευή 27/09 στις 12 μ.μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους για την προστασία του περιβάλλοντος καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής: 

«Ως μαθητές μας ενδιαφέρει η ζωή μας, η γειτονιά,  η πόλη, ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Το περιβάλλον δέχεται μια συνεχή επιβάρυνση και εμείς και οι οικογένειες μας βιώνουμε στην καθημερινότητά μας τις ανυπολόγιστες συνέπειες αυτής της επιβάρυνσης. 

Ζήσαμε όλοι και ευαισθητοποιηθήκαμε από την τεράστια οικολογική καταστροφή του Αμαζονίου, τις καλοκαιρινές- και φέτος- φωτιές στη χώρα μας.

Εκατοντάδες μαθητές όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κινητοποιηθεί για να διεκδικήσουμε να μην επιβαρύνεται άλλο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε αλλά και να προστατευτούν και να αναβαθμιστούν με σύγχρονες υποδομές τα πάρκα,  άλλοι χώροι, διάφορα δημόσια κτήρια, τα σχολεία μας. 

Ορισμένα παραδείγματα:

•    Τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) στη Δυτική Θεσσαλονίκη… Ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, δημιουργούν έντονη δυσοσμία, έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, μολύνουν με τα απόβλητά τους το νερό και το έδαφος. Είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος δίπλα σε σπίτια. 

•    Στην Ελλάδα υπάρχουν 3.500 χώροι ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών σε ακατάλληλες περιοχές… όπως ακτές, ρέματα που έχουν μετατραπεί σε χωματερές βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Στην Τούμπα, όπου το ρέμα έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, και σε χωριά του Νομού Θεσσαλονίκης οι συμμαθητές μας ζουν ανάμεσα στα σκουπίδια.

•    Βιομηχανία τσιμέντου ΤΙΤΑΝ στην περιοχή της Ευκαρπίας… Καίει τα σκουπίδια δίπλα στην πόλη με σκοπό να παράγεται φτηνή ενέργεια και να αυξάνεται το κέρδος της επιχείρησης! Οι κάτοικοι της περιοχής εισπνέουν κάθε μέρα καμένα σκουπίδια και τοξικούς ρύπους…

•    Φωτιά στο Μάτι και  πλημμύρες στη Μάνδρα με εκατοντάδες νεκρούς… Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν κανόνα: Επιδοτεί έργα (με δικά μας λεφτά από τη φορολογία των γονιών μας) στη λογική «κόστος- όφελος», δηλαδή να της αποφέρουν κέρδος. Άρα δεν επιδοτεί αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά έργα και ας οδηγεί αυτό σε νεκρούς…. 

•    Αναξιοποίητοι χώροι πρασίνου, ανύπαρκτα πάρκα, εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα στις γειτονιές μας … όπως είναι το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το στρατόπεδο Κόδρα, το στρατόπεδο Καρατάσου που παραμένουν αναξιοποίητα με σκοπό να περάσουν στα χέρια ιδιωτών αντί να αποτελέσουν χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής που θα απολαμβάνουν δωρεάν οι κάτοικοι της πόλης μας.

•     Σχολεία που περιέχουν αμίαντο και συμμαθητές μας που κάνουν μάθημα σε σχολεία kibo  ή σε προκάτ…  Ο αμίαντος που εντοπίζεται σε σχολεία όπως το 2ο ΓΕΛ Πολίχνης και το 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης είναι επικίνδυνος γιατί προκαλεί καρκίνο, ενώ τα λουόμενα και τα προκάτ δεν παρέχουν καμία υγιεινή και ασφάλεια σε περίπτωση σεισμού!

•    Η κατάσταση στο Θερμαϊκό Κόλπο παραμένει κρίσιμη λόγω των εστιών ρύπανσης… Δύο χρόνια πριν τα νερά του βάφτηκαν κόκκινα λόγω ενός μικροοργανισμού που πολλαπλασιάστηκε εξαιτίας των αστικών λυμάτων, των λιπασμάτων και των βιομηχανικών αποβλήτων.

•    Το δάσος του Σέιχ Σου όπως και πολλές δασικές εκτάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με αποκορύφωμα τον Αμαζόνιο… είναι εγκαταλελειμμένα στο έλεος των πυρκαγιών, χωρίς να υπάρχει αντιπυρική θωράκιση. Οι «πνεύμονες» της Γης καίγονται για να πλουτίζουν οι καπιταλιστές δημιουργώντας πάνω στα αποκαΐδια ξενοδοχεία και εργοστάσια.

Για τα κέρδη τους καταστρέφουν το περιβάλλον και τις ζωές μας

Η καταστροφή του περιβάλλοντος και η υποβάθμιση των ζωών μας, όμως, δεν είναι ουρανοκατέβατη, ούτε ξεκίνησε τώρα. Για αυτή φταίνε οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, που καταστρέφουν συνολικά τις ζωές μας για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών.  Οι ίδιοι που αφήνουν τα σχολεία μας χωρίς καθηγητές και βιβλία, που έχουν κάνει τη μόρφωση ένα ακριβοπληρωμένο τρεχαλητό σπίτι- σχολείο- φροντιστήριο, είναι οι ίδιοι που αφήνουν απροστάτευτες τις γειτονιές μας και τις πόλεις μας από  σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες…. 

Προφανώς και ο καθένας από εμάς μπορεί να είναι πιο προσεχτικός και να σέβεται το περιβάλλον στο οποίο ζει. Όμως, δυστυχώς, δε θα λυθεί έτσι το πρόβλημα. Ακόμα περισσότερο δε θα λυθεί με το να κινητοποιηθούμε μαζί με αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα, δηλαδή τις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ. 

Διεκδικούμε:

•    Άμεσα μέτρα αναβάθμισης και προστασίας των γειτονιών μας με χώρους πρασίνου, πάρκα. Και όσων ήδη υπάρχουν και δημιουργίας νέων. 

•    Καμία ιδιωτικοποίηση στα πάρκα και στους αθλητικούς μας χώρους. Να μπορούμε να έχουμε όλοι δωρεάν πρόσβαση. 

•    Να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στα σχολικά κτίρια, ειδικά όσα «πέρασαν» πρόσφατα σεισμό και να διορθωθούν άμεσα τα κτιριακά προβλήματα με ευθύνη Δήμων- Περιφέρειας- Υπουργείου Παιδείας.

•    Στα σχολεία και στους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας μας στις γειτονιές να προχωρήσουν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα.  

•    Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης και των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών.

Προχωράμε σε πολύμορφες δράσεις μέσα και έξω από τα σχολεία μας!».