Εβδομαδιαίες συναντήσεις ενημέρωσης της Κίνησης Πολιτών για τα αρχαία της Βενιζέλου

Με στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποφάσισε στην τελευταία της συνέλευση την εβδομαδιαία ανοιχτή συνάντηση, κάθε Τετάρτη στις 20:00, στο cafe Bazaar, στην πλ. Άθωνος, Παπαμάρκου 34.

Παράλληλα στη συνέλευση επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ότι θα υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών:

«Ολοκληρώθηκε με επιτυχία,  την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης, του Δημαρχιακού Μεγάρου, η γενική συνέλευση της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με κύριο θέμα την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ για απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου και τον προγραμματισμό των μελλοντικών δράσεων της Κίνησης. 

Στη συνέλευση έγινε ενημέρωση σχετικά με τα όσα συνέβησαν στη μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ και εκφράστηκε ξανά ο έντονος προβληματισμός για την απαξίωση ενός τόσο σοβαρού γνωμοδοτικού οργάνου. Ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, δικηγόρος Φωκίων Δεληγιάννης, μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους, την αναγκαιότητα να καταφύγει η Κίνηση σε κάθε δυνατό ένδικο βοήθημα για την εκπλήρωση του στόχου, δηλαδή στην παραμονή των αρχαίων "κατά χώραν" και εγκρίθηκε από το σώμα η πρόταση για προσφυγή στο ΣτΕ. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους κινδύνους που διατρέχει το μνημειακό σύνολο, αν αποσπαστεί. Η  ομότιμη καθηγήτρια αρχιτεκτονικής ΑΠΘ Αλέκα Αλεξοπούλου, εξήγησε τεκμηριωμένα και με οπτικό υλικό από προηγούμενες απόπειρες απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων, ότι είναι αναπότρεπτη και ανυπολόγιστη η καταστροφή που θα υποστούν οι αρχαίοτητες, διότι εκτός από την απώλεια της αυθεντικότητας θα χαθεί κατά τη διαδικασία απόσπασης  σημαντικό ποσοστό του μνημειακού συνόλου. 

Κοινή διαπίστωστη των  περίπου 200 παρευρισκομένων, είναι ότι  το θέμα των αρχαιοτήτων δεν είναι αρκετά γνωστό στην κοινωνία και θα χρειαστεί συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται ανοιχτή συνάντηση των μελών και όσων ενδιαφέρονται,  κάθε Τετάρτη στις 20:00, στο cafe Bazaar, στην πλ. Άθωνος, Παπαμάρκου 34».