Εντείνεται ο διχασμός της «Πρωτοβουλίας»-Απορρίφθηκε το αίτημα για την διατήρηση του 12ου δημοτικού σχολείου

Εν μέσω εντάσεων και συνεχόμενων αντεγκλήσεων μεταξύ αντιπολίτευσης και διοίκησης του Δήμου αλλά και κυρίως μεταξύ δημοτικών συμβούλων της διοικούσας παράταξης απορρίφθηκε το αίτημα που κατατέθηκε για την διατήρηση του 12ου δημοτικού σχολείου στην οδό Μ. Καλλάς μπροστά από το Μέγαρο Μουσικής. Υπέρ ψήφισαν 21 δημοτικοί σύμβουλοι, κατά 23 ενώ λευκό ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της "Πρωτοβουλίας" Θ Παπαναστασίου. 

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Το ζήτημα του 12ου δημοτικού σχολείου ανέδειξε την ανυπαρξία σχεδίου εκ μέρους της διοίκησης του δήμου για το ζήτημα της σχολικής στέγης, ανυπαρξία που παραδέχθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι της “Πρωτοβουλίας” μεγαλώνοντας το ρήγμα που υπάρχει στην διοικούσα παράταξη. 

Να σημειωθεί ότι το αίτημα για την διατήρηση του 12ου δημοτικού σχολείου κατατέθηκε από 19 δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Θεσσαλονίκης  μεταξύ των οποίων του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στ. Καλαφάτη και 5 δημοτικών συμβούλωων της "Πρωτοβουλίας"( Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Γιώργος Αρβανίτης  Θανάσης Παπαναστασίου). 

Η διοίκηση του δήμου υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έχουν πάρει οι υπηρεσίες του δήμου και εκφράστηκαν σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την αναστολή λειτουργίας του  σχολείου και για την διασπορά των μαθητών στα γύρω σχολεία, καθώς σύμφωνα με την σχετική μελέτη το λυόμενο κτίριο στην οδό Μαρία Κάλλας κρίνεται ακατάλληλο για σχολική στέγη.

Ο αναπληρωτής του δημάρχου, και  αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ν. Φωτίου  ανέφερε ότι ο μοναδικός λόγος που η διοίκηση του δήμου επιλέγει να ανασταλεί η λειτουργία του σχολείου είναι η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών.

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι αν η διοίκηση δεχόταν να λειτουργήσει το 12ο με κάποιες μικρές επισκευές τότε θα ίσχυαν τρεις συνεπαγωγές, είτε δεν θα έπρεπε να λάβει υπόψη την μελέτη των υπηρεσιών του δήμου και να στηριχτεί στην επιθυμία των γονέων και των μαθητών, είτε ότι η διοίκηση έχει βάλει στο μάτι τα παιδιά και τους γονείς θέλοντας να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί τους χάνοντας την πολιτική συμπάθειά τους, είτε, τέλος, ότι η διοίκηση του δήμου έχει ανίκανες υπηρεσίες που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του δήμου. 

Επίθεση στη διοίκηση του δήμου για το επερχόμενο κλείσιμο του 12ου Δημοτικού Σχολείου  εξαπέλυσε ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης κάνοντας λόγο για αδυναμία της διοίκησης να δώσει ρεαλιστική λύση σε θέματα της πόλης. Παράλληλα έκανε λόγο για “ενός ανδρός αρχή” σε σχέση με τη λειτουργία του δήμου. Σχετικά με το θέμα του σχολείου πρότεινε να γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις στο κτίριο και να βρεθεί χώρος για κατασκευή νέου σχολείου.  

Από την πλευρά της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη” Ρ. Καλφακάκου δήλωσε ότι υπάρχει λύση για να μην ανασταλεί η λειτουργία του 12ου, “λύση τεχνικά δυνατή και εφικτή με το να επισκευαστεί το σχολείο (το ύψος των επισκευών είναι 20.000 ευρώ) και να μην κινδυνεύουν τα παιδιά”. Η λύση αυτή, σύμφωνα με την ίδια, θα απέτρεπε τα ψυχολογικά προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν στα παιδιά μέσω της διασποράς τους σε άλλα σχολεία.

“Ο δήμος θα μπορούσε το διάστημα που θα λειτουργεί το σχολείο να ξεκινήσει την κατασκευή νέου σχολείου”, πρόσθεσε η κα Καλφακάκου προτείνοντας το οικόπεδο δίπλα στην εκκλησία το Αγ. Φώτη που είναι χαρακτηρισμένο σχολική στέγη.

Παράλληλα η ίδια έθεσε το ερώτημα για τις φήμες που κυκλοφορούν ότι η επιμονή του δημάρχου να ανασταλεί η λειτουργία του σχολείου οφείλεται σε σχέδιο της διοίκησης για ανάπλαση της παραλίας  με την δημιουργία μαρίνων και την υποστήριξη άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης “Γειτονιές σε δράση” Μ. Αϊβάζογλου ανέφερε ότι ατυχήματα συμβαίνουν και σε άλλα κτίρια καθώς και ότι η επιχειρηματολογία της διοίκησης δεν έπεισε προτείνοντας να μείνει το σχολείο στην ίδια έδρα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του Κ. Σεβρή από την παράταξη “Μένουμε Θεσσαλονίκη” ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του 12ου δημοτικού σχολείου και της δρομολόγησης εργασιών συντήρησης. Κατέθεσε ακόμη ερωτήματα σχετικά με το αν η επιμονή του δημάρχου να κλείσει το σχολείο σχετίζεται με την υπηρέτηση συμφερόντων που επιδιώκουν επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο αυτό. 

Τον φόβο ότι το κλείσιμο του σχολείου αποτελεί καμπανάκι για εξελίξεις και σε άλλα σχολεία εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Κωνσταντινίδης από την “Λαϊκή Συσπείρωση” δηλώνοντας ότι “Η διοίκηση επιλέγει να κλείνει σχολεία με προσχήματα αντί να προχωρά σε συντηρήσεις”.

Ευθεία επίθεση από τους 5 της “Πρωτοβουλίας” για πολιτική χειραγώγηση των δημοτικών συμβούλων

Επίθεση στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα εξαπέλυσε ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτουβουλίας Α. Κουράκης κάνοντας λόγο για θέμα που ήταν προαποφασισμένο, αλλά και για επιθετική στάση του δημάρχου σε όσους διαφωνούν. 

“Το υπέρτατο σημείου λαϊκισμού είναι όταν λες ψέματα συνειδητά, όταν θες να κρύψεις κάτι” σημείωσε κατακευρανώνοντας τα λόγια του Γ. Μπουτάρη ότι οι αντιδράσεις ήταν καθοδηγούμενες. Διερωτήθηκε ακόμη γιατί επιλέχθηκε το κλείσιμο του σχολείου ενώ υπάρχουν άλλα τρία σχολεία λυόμενα που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με το 12ο; 

Η λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να επιδιορθωθεί το κτίριο της Β. Γεωργίου στην συμβουλή της οδού Μπιζανίου με Β. Γεωργίου εκεί όπου στεγαζόταν μέχρι το 2004 και  μέχρι τότε να μείνει το σχολείο στην ίδια έδρα. 

O A. Κουράκης, σημείωσε  ότι η διοίκηση του δήμου δεν έκανε καμία ενέργεια από το 2014, για την λύση του ζητήματος και έθεσε το ερώτημα ποιος θα πάει στον εισαγγελέα, εάν γίνει κάτι στα άλλα λυόμενα σχολεία, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές.

Ο Π. Αβραμόπουλος κατηγόρησε για αλαζονεία και αυταρχισμό ορισμένων δημοτικών συμβούλων της διοίκησης του δήμου και ευχήθηκε η διαφωνία και η ελευθερία της γνώμης να μην οδηγήσει σε διαγραφές. Από την πλευρά του Κ. Ζέρβας δήλωσε ότι η διοίκηση κλείνει σχολεία χωρίς να έχει πρόταση για την επόμενη μέρα σχετικά με την σχολική στέγη ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας και η Πρωτοβουλία “καταντήσει Σοβιετία”. 

Παρά το γεγονός ότι ψήφισε υπέρ της αναστολής της λειτουργίας του σχολείου κριτικός απέναντι στη στάση στελεχών της διοίκησης ήταν και ο Λ. Ζαχαριάδης ο οποίος έψεξε την στάση που κρατάνε απέναντι στην αντίθετη άποψη. “Αν διαλυθεί η Πρωτοβουλία, θα την πληρώσει η πόλη, πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του” σημείωσε μεταξύ άλλων.