ΕΛΜΕ Χανίων: Δεν θα επιτρέψουμε σε εργοδότες και κράτος να παραβιάζουν μορφωτικές κατακτήσεις

Την απαραδεκτή ενέργεια των εργοδοτών που δεν επέτρεψαν σε μαθητές – εργαζόμενους να αλλάξουν τις βάρδιες τους ώστε να καταφέρουν να λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Χανίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ αναφέρει «Είναι πλέον φανερή σε όλους ότι η «κανονικότητα» που ζούμε ως εργαζόμενοι με τους μισθούς πείνας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, συμπληρώνεται με τον εργοδοτικό δεσποτισμό και την κατάργηση μορφωτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες κράτους- διοίκησης – κυβέρνησης που στην πράξη αφήνουν ασύδοτους και ανεξέλεγκτους τους εργοδότες να παραβιάζουν δικαιώματα και άδειες, επιβάλλοντας ένα καθεστώς εργασιακής γαλέρας, φόβου, πιέσεων και απειλών προς στους εργαζόμενους».

Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή, στην έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων μόλις 2 από τους μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων κατάφεραν να συμμετέχουν, αφού για 4 συμμαθητές τους, εργοδότες και «συνάδελφοι» στέρησαν την ευκαιρία της συμμετοχής.

«Θα μπορούσαν να αλλάξουν βάρδια, για να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις. Προσοχή, αλλαγή βάρδιας όχι άδεια. Να επισημάνω δε, ότι την ίδια αρνητική στάση είχαν και οι συνάδελφοί τους» ήταν το αρχικό σχόλιο της Λυκειάρχου κας Σαρρή στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ. Χανίων κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπάθησαν όλη τη χρονιά να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές. Μετά την δουλειά αν και κουρασμένοι παρακολούθησαν τα μαθήματα ενισχυτικής που έκαναν οι συνάδελφοι. Όμως σήμερα μόνο δύο συμμετείχαν στις εξετάσεις. Δυστυχώς στους υπόλοιπους οι εργοδότες τους δεν τους επέτρεψαν να αλλάξουν βάρδια για να μπορέσουν να δώσουν. Προσοχή, αλλαγή βάρδιας όχι άδεια. Να επισημάνω ότι την ίδια αρνητική στάση είχαν και οι συνάδελφοί τους. Μόνο ντροπή και οργή γι αυτή την κατάσταση. Ούτε να σχολιάσω δεν μπορώ… Ντροπή!».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων από την πλευρά του καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Παιδείας, Εργασίας, ΔΔΕ Χανίων, να διασφαλίσουν :

1. την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών/τριών και ιδιαίτερα των εργαζόμενων στη δημόσια εκπαίδευση.

2. τη δυνατότητα στους συγκεκριμένους μαθητές να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2018-2019 εξασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες νομικές, διοικητικές και οικονομικές συνθήκες, όρους και προϋποθέσεις.

3. τον έλεγχο για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων αδειών για τους εργαζόμενους- μαθητές.

«Καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να κινηθεί στην κατεύθυνση άμεσης λύσης της απαράδεκτης κατάστασης με τα Εσπερινά σχολεία (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ)» αναφέρει ακόμη το ΔΣ της ΕΛΜΕ τονίζοντας ότι «θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των μαθητών . Δεν θα επιτρέψει σε κανένα εργοδότη- κράτος κυβέρνηση να παραβιάζουν μορφωτικές και εργασιακές κατακτήσεις. Καλούμε κάθε εργαζόμενο να καταγγέλλει άμεσα στο σωματείο του αντίστοιχα κρούσματα, να διεκδικεί με το σωματείο του τα δικαιώματα του».