«Είμαστε χιλιάδες, είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα»

Με ένα βίντεο καλλιτέχνες και τεχνικοί του κλάδου «Θέαμα και Ακρόαμα» απαιτούν την πραγματική ένταξή τους στο επίδομα που προβλέπεται λόγο κορονοϊού ζητώντας παράλληλα να αναγνωριστεί το έργο τους και η δημιουργία τους ως επάγγελμα. Να σημειωθεί ότι ήδη σωματεία του κλάδου αυτού διαμαρτύρονται ότι η επιδοματική ενίσχυση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση εξαιρεί το μεγαλύτερο μέρος των καλλιτεχνών και ιδιαίτερα τους πιο ευπαθείς.

«Το βίντεο αυτό δεν κυκλοφόρησε δημόσια για να απαιτήσουμε/ ζητήσουμε το επίδομα που προβλέπεται λόγω κορονοϊού. Έχουμε την αίσθηση πως αφού η Πολιτεία αποφάσισε να εντάξει τους καλλιτέχνες και του τεχνικούς του κλάδου “Θέαμα και Ακρόαμα”, θα το πραγματοποιήσει.

Το βίντεο αυτό έγινε για να ενώσει τις φωνές όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων του χώρου μας για πρώτη φορά. Να ενώσει τα περισσότερα επαγγέλματα του κλάδου μαζί συλλογικά, όσων είναι μπροστά από τις κάμερες, επώνυμων και μη, αλλά και όσων εργάζονται πίσω από αυτές, όσων είναι πάνω στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια.

Δεν ζητάμε φιλανθρωπία, δεν ζητιανεύουμε το επίδομα, ζητάμε να αναγνωρίζεται το έργο μας/ η δημιουργία μας ως επάγγελμα. Ζητάμε την δίκαιη αντιμετώπισή μας ως εργαζόμενοι.» αναφέρουν οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο βίντεο.

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος με χθεσινή ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η αντιμετώπιση του κλάδου των εργαζομένων στο θέαμα ακρόαμα, γίνεται κυριολεκτικά στο "πόδι"» καθώς και ότι η η ΚΥΑ που διέρρευσε για την επιδοματική ενίσχυση τους εξαιρεί το μεγαλύτερο κομμάτι του κλάδου και μάλιστα την ιδιαίτερα ευπαθή και αδύναμη ομάδα του. Επιπλέον, το Δ.Σ του Σωματείου Καθηγητών Χορού σε μια πρώτη ανακοίνωση τονίζει πως «η κυβέρνηση δεν υπολογίζει για ακόμα μία φορά τις ιδιαιτερότητες των σχέσεων εργασίας του καλλιτεχνικού κόσμου, χορευτών, χορογράφων και καθηγητών χορού» απαιτώντας να ληφθούν υπόψη όλες οι κατηγορίες που δεν εντάσσονται στο έκτακτο βοήθημα και να εξασφαλιστούν οι άνεργοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Η κατ΄ευφημισμόν ΚΥΑ η οποία «διέρρευσε» στην δημοσιότητα, δείχνει δυστυχώς για μία ακόμη φορά πως η αντιμετώπιση του κλάδου των εργαζομένων στο θέαμα ακρόαμα, γίνεται κυριολεκτικά στο «πόδι».

Η απόφαση αυτή, στο μέτρο που ισχύει, εξαιρεί και πάλι από την επιδοματική ενίσχυση, το μεγαλύτερο ίσως κομμάτι του κλάδου και μάλιστα την ιδιαίτερα ευπαθή και αδύναμη ομάδα του.

Καλούμε για μια ακόμη φορά το υπουργείο εργασίας να αφουγκραστεί την αγωνία χιλιάδων οικογενειών και να στήσουμε από κοινού τον απαραίτητο διάλογο, με σκοπό να λυθεί επιτέλους, το φλέγον αυτό ζήτημα. Η προσφυγή μας σε νομική υποστήριξη είναι δεδομένη αυτήν την ώρα.

Η ανακοίνωση του Δ.Σ. του Σωματείου Καθηγητών Χορού

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ_ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ_ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 22/04/2020

Συνάδερφοι και συναδέρφισσες,

Εχθές ανακοινώθηκε νέα ΚΥΑ των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων και Οικονομικών με θέμα: Μέτρα στήριξης εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, οι οποίοι πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορωνοϊού COVID -19

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ, λοιπόν. είναι:

• οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρέχουν εργασία στην Ελλάδα, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e - ΕΦΚΑ, ασκούν το επάγγελμα του χορευτή (μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων) και έλαβαν ειδικό εποχικό βοήθημα του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 - Νοεμβρίου 2019. Από αυτούς εξαιρούνται όσοι είναι στη συνέχεια δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

• οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020. Οι δικαιούχοι για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α ́ 75) στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ. Η πραγματικότητα διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για αντανακλαστικά, ευαισθησία και πραγματοποίηση των δεσμεύσεών της αφού και με αυτή την ανακοίνωσή της αφήνει την πλειοψηφία των συναδέρφων εκτός μέτρων στήριξης. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εντάσσεται κάποιος στους νέους δικαιούχους, είναι να έχει λάβει ειδικό εποχικό βοήθημα κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 - Νοεμβρίου 2019.

Αυτομάτως, λοιπόν, τα υπουργεία:

• Θέτουν τα ένσημα του 2018 ως κριτήριο για το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ λόγω κορονοϊού (Οι δικαιούχοι, του εποχικού βοηθήματος του 2019 κρίθηκαν βάσει συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων το 2018). Για παράδειγμα, εργαζόμενοι με λιγότερα από 50 ένσημα χορευτή το 2018, δεν έλαβαν το εποχικό βοήθημα το 2019 και μένουν εκτός και της τωρινής τόσο κρίσιμης ενίσχυσης μέσω επιδόματος ειδικού σκοπού.

• Εξαιρούν όσους είχαν περισσότερα ένσημα καθηγητή χορού από ό,τι χορευτή. (Οι δικαιούχοι του εποχικού βοηθήματος του 2019, έπρεπε να συγκεντρώνουν περισσότερα ένσημα χορευτή από ό,τι καθηγητή χορού). Συνεπώς, η κυβέρνηση δεν υπολογίζει για ακόμα μία φορά τις ιδιαιτερότητες των σχέσεων εργασίας του καλλιτεχνικού κόσμου, χορευτών, χορογράφων και καθηγητών χορού . Απαιτούμε να ληφθούν υπόψη όλες οι κατηγορίες που δεν εντάσσονται στο έκτακτο βοήθημα και να εξασφαλιστούν οι άνεργοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οι καλλιτέχνες ακόμα αναμένουμε, το σχέδιο στήριξης που ισχυρίζεται πως έχει. Απαιτούμε την ολοκληρωτική κάλυψη των εργαζομένων στο χώρο του χορού αλλά και όλων των συναδέλφων στο Θέαμα Ακρόαμα που μένουν πάλι εκτός (ηχολήπτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, τεχνικοί κ.ά.). Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα για τις ζωές και τον κλάδο μας. Συσπειρωνόμαστε - μένουμε μαζί. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας! Το Δ.Σ του Σωματείου Καθηγητών Χορού

Θα ακολουθήσει λεπτομερές δελτίο τύπου αργότερα. Ήδη πρόσθετα, σας αναφέρουμε πως βρισκόμαστε σε διαβούλευση και με τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου.