Δεκάδες σχολεία υπο κατάληψη και στη Θεσσαλονίκη - Μαθητική διαδήλωση την Πέμπτη

Παρά την καθημερινή λάσπη από μερίδα δημοσιογράφων, τις επικείμενες διώξεις από την εισαγγελία, τις “επισκέψεις” από αγανακτισμένους γονείς, ακροδεξιούς και αστυνομικούς που θέλουν να σπάσουν τις καταλήψεις, οι μαθητές και μαθήτριες όλης της χώρας ετοιμάζονται για μεγάλες διαδηλώσεις αύριο, Πέμπτη.

Στη Θεσσαλονίκη, με δεκάδες σχολεία να τελούν υπό κατάληψη, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 στο Άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ το Σάββατο 3/10 στις 20.00 θα πραγματοποιηθούν μαθητικές συναυλίες στην πλατεία του Ευόσμου, στο Πολιτιστικό κέντρο Τούμπας και στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

Την ώρα που αναμένονται οι ποινικές αλλά και ενδοσχολικές κυρώσεις απέναντι στους μαθητές με την τηλεκπαίδευση και το κόψιμο περιπάτων και εκδρομών ως απάντηση στις καταλήψεις, εμείς υπενθυμίζουμε τα αιτήματα των μαθητών, που όπως δηλώνουν “καταλαβαίνουν ότι κάποιοι γονείς ανησυχούν” αλλά ζητούν τη στήριξη γονιών, καθηγητών, φοιτητών κι εργαζομένων στον αγώνα που κάνουν και που αφορά το σύνολο της κοινωνίας που μετρά περισσότερα από 150 σχολεία κλειστά λόγω εμφάνισης κρουσμάτων του Covid-19:

“Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα. Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη. Προσλήψεις καθηγητών- να καλυφθούν όλα τα κενά. Επαρκές προσωπικό καθαριότητας. Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα. Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων. Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες. Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.”

*Φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης