Δεκάδες άνθρωποι θάβονται καθημερινά στο νησί Χαρτ της Νέας Υόρκης καθώς αυξάνονται οι θάνατοι από τον κορονοϊό

Η διοίκηση της πόλης προσέλαβε εργολαβικά συνεργεία για να συνδράμουν στην ταφή των σορών στο «νεκροταφείο αγνώστων» στο νησί Χαρτ, καθώς ο αριθμός των θανάτων στην πόλη από την επιδημία του κορονοϊού έχει κάνει θλιβερό ρεκόρ κάθε μία από τις τελευταίες τρεις μέρες.

Αεροφωτογραφίες δείχνουν την ταφή των σορών στο νησί Χαρτ, όπου η διεύθυνση σωφρωνιστικών ιδρυμάτων έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των ταφών, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, που έχει οδηγήσει στον θάνατο πάνω από 5.000 ανθρώπους μόνο στη Νέα Υόρκη.

Ο δήμος της Νέας Υόρκης χρησιμοποιεί το νησί από τον 19ο αιώνα για την ταφή ανθρώπων χωρίς κοντινό συγγενή ή όσων οι οικογένειές τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να οργανώσουν την κηδεία.

Υπό κανονικές συνθήκες, περίπου 25 σοροί ενταφιάζονται εβδομαδιαίως από υποαμοιβόμενους κρατούμενους που εργάζονται στο νησί, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από την ανατολική ακτή της περιοχής του Μπρονξ και είναι προβάσιμο μόνο με σκάφος. Αυτός ο αριθμός άρχισε να αυξάνει τον Μάρτιο, όταν και έιχαμε την ξαφνική εξάπλωση του κορονοϊού, μετατρέποντας τη Νέα Υόρκη στο επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας.

«Ενταφιάζονται περίπου 25 σοροί την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα», είπε ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης σωφρωνιστικών ιδρυμάτων της Νέας Υόρκης Jason Kersten, ο οποίος επιβλέπει τις ταφές.

Πριν την ταφή, οι σοροί καλύπτονται με σάκους νεκρών και τοποθετούνται σε φέρετρα από ξύλο πεύκου. Το όνομα κάθε θανόντος γράφεται με μεγάλα γράμματα πάνω σε κάθε φέρετρο για να βοηθήσει στην περίπτωση που χρειαστεί αργότερα να γίνει εκταφή. Θάβονται σε μεγάλα και στενά χαντάκια που ανοίγουν μηχανήματα εκσκαφής.

«Πρόσθεσαν δύο ακόμη μεγάλα χαντάκια σε περίπτωση που τα χρειαστούμε», ανέφερε ο Kersten. «Ως βοήθεια με το μεγάλο αυτό κύμα και εν μέσω μιας έξαρσης της αναπνευστικής ασθένειας Covid-19 που προκλήθηκε από των ιό στη κεντρική φυλακή της πόλης, έχουν προσληφθεί εργολαβικοί εργαζόμενοι», πρόσθεσε.

Ένα ποταμόπλοιο εμφανίστηκε στο νησί το πρωί της Πέμπτης και μετέφερε ένα φορτηγό ψυγείο που περιείχε περίπου 25 σορούς.

Η διεύθυνση κατέθεσε ερώτηση για τη αιτία των θανάτων στην Κεντρική Υπηρεσία Ιατροδικαστών της πόλης (OCME). Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Aja Worthy-Davis είπε ότι θα πάρει χρόνο για να συλλέξουν εξατομικευμένα τα αίτια θανάτου από τα αρχεία της υπηρεσίας, αλλά είναι πιθανό κάποιες από τις πρόσφατες ταφές να περιλαμβάνουν άτομα που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

Προσωρινές ταφές;

Το νησί μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσωρινής ταφής εάν ο ρυθμός των θανάτων ξεπεράσει τη χωρητικότητα του νεκροτομείου της πόλης, κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί, είπαν ο Kersten και η Worthy-Davis.

«Ελπίζουμε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο», ανέφερε ο Kersten. «Ταυτόχρονα, είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή την περίπτωση».

«Η OCME μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 800 με 900 σορούς στις εγκαταστάσεις της, και υπάρχει χώρος για ακόμα 4.000 σε 40 φορτηγά ψυγεία που μπορεί να στείλει στα νοσοκομεία της πόλης, τα οποία συνήθως έχουν μικρά νεκροτομεία», είπε η Worthy-Davis.

'Ενα άλλο νησί νότια του Χαρτ, το νησί Ρανταλ στον ποταμό Ιστ, χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης για δεκάδες άδεια φορτηγά ψυγεία ενδιάμεσα των αποστολών τους στα διάφορα νοσοκομεία της πόλης.

Την Πέμπτη, δύο οχήματα με σορούς που βρίσκονταν έξω από ένα νοσοκομείο επέστρεψαν προσωρινά στο νησί, για να ελευθερώσουν τον χώρο για την παράδοση οξυγόνου και άλλων προμηθειών στο νοσοκομείο.

Πηγή: Reuters