Αθώοι οι 12 φοιτητές στην Κρήτη - Κατέπεσαν οι κατηγορίες

Αθώοι κρίθηκαν οι 12 φοιτητές του φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης που κάθισαν στο εδώλιο 6 χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις τους κατά του Νόμου Διαμαντοπούλου. Το δικαστήριο έκρινε πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης για το οποίο τους είχαν κατηγορήσει κάποιοι από τους καθηγητές τους.

Οι διώξεις με τις κατηγορίες της παράνομης κατακράτησης και απόπειρας παράνομης βίας είχαν ασκηθεί μετά από τη δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας 400 φοιτητών στη συνέλευση του Τμήματος στις 11 Οκτωβρίου 2011. Κάποιοι εκ των καθηγητών υπέδειξαν 12 φοιτητές ως πρωταίτιους της κινητοποίησης μιλώντας για «ομηρείας» τους στο χώρο της συνέλευσης.

Τις ίδιες κατηγορίες εξαπέλυσαν και στη σημερινή δίκη χωρίς όμως να πείσουν την έδρα ότι πράγματι υπήρξαν «όμηροι» των φοιτητών τους. Στο ελάχιστο σκεπτικό της απόφασης που ανακοινώθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου τονίστηκε πως δε στοιχειοθετείται η κατάσταση «ομηρείας» καθώς οι... όμηροι είχαν τη δυνατότητα να τηλεφωνούν (στην αστυνομία και στους οικείους τους) ή να δίνουν συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά κανάλια. Με αυτό το σκεπτικό η κατηγορία της παράνομης κατακράτησης κατέπεσε ενώ η κατηγορία της παράνομης βίας έχει ήδη αρχειοθετηθεί και παραγραφεί. Παρομοίως η κατηγορία της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας κατέπεσε καθώς φάνηκε πως οι φοιτητές ήταν εκείνοι που είχαν συμφέρον να πραγματοποιηθεί η συνέλευση του Τμήματος και δεν ήταν στις προθέσεις τους να την διακόψουν. Αντίθετα ήταν οι καθηγητές εκείνοι που δεν εφάρμοσαν την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου για αναπλήρωση των χαμένων ημερών της εξεταστικής, όπως έχουν εδώ και καιρό επισημάνει με ανακοίνωσή του 62 συνάδελφοί τους, μέλη ΔΕΠ, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης που έχουν πάρει ξεκάθαρα το μέρος των φοιτητών. 

Στο χώρο του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς δεκάδες φοιτητές και μέλη συλλογικών φορέων εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους 12 κατηγορούμενους, στην πρώτη ποινική δίκη φοιτητών για συνδικαλιστική τους δράση μετά τη δικτατορία. 

Πηγή: efsyn.gr