Αποκλείονται οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις από την οικονομική στήριξη λόγω κορονοϊού

Τα μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης λόγω κορονοϊού φαίνεται ότι αφορούν ιδιαίτερα λίγους αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρα από τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον χώρο του Ακροάματος-Θεάματος, μακροχρόνια ανέργους και εργαζόμενους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, αποκλεισμένες από την όποια ενίσχυση είναι και οι ΚΟΙΝ. Σ.ΕΠ. και γενικότερα οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο.

Με ανακοίνωσή τους τονίζουν πως έχουν εξαιρεθεί από την ΚΥΑ με αριθμό 39162 ΕΞ 2020 που αφορά στην αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων και ενώ πρόκειται για επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας που παλεύουν με όλες τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν οξυνθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή δεν έχουν εξαιρεθεί από την υποχρέωση να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους και παράλληλα τα έσοδα όλων επλήγησαν σοβαρά.  

«Δυστυχώς, αυτή η αντιμετώπιση δείχνει πως ένας ολόκληρος κόσμος της οικονομίας και της εργασίας είναι αόρατος για τα αρμόδια υπουργεία όσον αφορά στα δικαιώματά του, ενώ είναι πολύ ορατός όταν πρόκειται για τις υποχρεώσεις του» σημειώνεται στην ανακοίνωση των ΚοινΣΕΠ και φορέων ΚΑΛΟ, μέλη του Δικτύου ΚοινΣΕπ Κεντρικής Μακεδονίας, ΔΙΚΚΕΜ, της υπό σύσταση Ένωσης φορέων ΚΑΛΟ της Κεντρικής Μακεδονίας ΕΝΚΑΛΟ, της Σύμπραξης φορέων ΚΑΛΟ τα Πάντα RΕ και του Δικτύο ΚοινΣΕπ Δυτικής Μακεδονίας (εκπροσωπούν συνολικά 75 φορείς και πάνω από 900 μέλη στην Βόρεια Ελλάδα) περιμένοντας την άμεση επανεξέταση του ζητήματος και την άμεση συμπερίληψη των προαναφερόμενων νομικών μορφών επιχειρήσεων στο πλαίσιο προστασίας που δικαιούνται. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση: 

Απαράδεκτος αποκλεισμός των νομικών μορφών των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.), Συνεταιρισμών Εργαζομένων και γενικότερα φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) από το πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον COVID-19

Με ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη διαπιστώσαμε τον αποκλεισμό των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και των άλλων φορέων Κ.ΑΛ.Ο. από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αριθμό 39162 ΕΞ 2020, που αφορά στην αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Στην απόφαση αυτή ορίζονται συγκεκριμένες νομικές μορφές επιχειρήσεων δηλαδή οι Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε. και εξαιρούνται οι Α.Ε., ενώ αγνοούνται όλες οι μορφές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, οι Συνεταιρισμοί και οι άλλες νομικές μορφές της ΚΑΛΟ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο.

Παρά το γεγονός ότι φαίνονται ως μη υπάρχουσες στην συγκεκριμένη απόφαση, πρόκειται για επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, οι οποίες παλεύουν με όλες τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν οξυνθεί και λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού στη χώρα μας. Στην παρούσα δύσκολη φάση και ανάλογα με την δραστηριότητά τους άλλες υποχρεώθηκαν να σταματήσουν την δραστηριότητά τους ενώ παράλληλα τα έσοδα όλων επλήγησαν σοβαρά. Κατά τον τρόπο που δεν εξαιρέθηκαν οι νομικές μορφές Κ.ΑΛ.Ο από τις διατάξεις για το κλείσιμο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, έτσι θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και στο πλαίσιο προστασίας της ΚΥΑ39162 ΕΞ 2020. Δυστυχώς, αυτή η αντιμετώπιση δείχνει πως ένας ολόκληρος κόσμος της οικονομίας και της εργασίας είναι αόρατος για τα αρμόδια υπουργεία όσον αφορά στα δικαιώματά του, ενώ είναι πολύ ορατός όταν πρόκειται για τις υποχρεώσεις του.

Περιμένουμε την ΑΜΕΣΗ επανεξέταση του ζητήματος και την άμεση συμπερίληψη των προαναφερόμενων νομικών μορφών επιχειρήσεων στο πλαίσιο προστασίας που δικαιούνται.
 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε δυνατή διευκρίνηση.
Με εκτίμηση
Οι ΚοινΣΕΠ και φορείς ΚΑΛΟ, μέλη
Του Δικτύου ΚοινΣΕπ Κεντρικής Μακεδονίας, ΔΙΚΚΕΜ
Της Υπό σύσταση Ένωσης φορέων ΚΑΛΟ της Κεντρικής Μακεδονίας ΕΝΚΑΛΟ
Της Σύμπραξης φορέων ΚΑΛΟ τα Πάντα RΕ
Δίκτυο ΚοινΣΕπ Δυτικής Μακεδονίας

Για διευκρινήσεις -Επικοινωνία:
Πόπη Σουρμαΐδου, ΚοινΣΕπ Σπείρα Γης, popi@speiragis.gr Τ. 6972221922
Ελένη Παπαθεοδοσίου, ΚοινΣΕπ Δημιουργίες, elpapateo@gmail.com T. 6947705491