Αμαζόνιος: Μετά τις πυρκαγιές και την αποψίλωση, η δολοφονία ακτιβιστή

Η δολοφονία του ακτιβιστή για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων του Αμαζονίου είναι το τελευταίο κομμάτι στο παζλ του «θρίλερ» που βρίσκεται σε εξέλιξη με το μεγάλο ποταμό και το τεράστιο οικοσύστημά του να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τη στιγμή που η καταστροφικές πυρκαγιές μαίνονται και η υλοτομία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, με την κυβέρνηση Μπολσονάρο να κάνει τα… στραβά μάτια, αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση της δολοφονίας του Μασιέλ Περέιρα ντος Σάντος, ο οποίος εργαζόταν για την υπεράσπιση των αυτοχθόνων λαών της ευρύτερης περιοχής του Αμαζονίου.

Την είδηση του θανάτου ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο για την Προστασία των Αυτοχθόνων (FUNAI), εκφράζοντας, παράλληλα, τη θλίψη του για τη δολοφονία του γνωστού ακτιβιστή. Ο Περέιρα ντος Σάντος εργαζόταν εδώ και πάνω από 12 χρόνια για το FUNAI, αναλαμβάνοντας αποστολές «προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών».

Σύμφωνα με την ένωση Indigenistas Associados, στην οποία ανήκουν συνεργάτες του FUNAI, το θύμα δολοφονήθηκε από ένοπλο «μπροστά στην οικογένειά του».

Μάλιστα, οι  Indigenistas Associados κάνουν λόγο για ξεκάθαρες ενδείξεις πως η δολοφονία διαπράχθηκε εξαιτίας του αγώνα κατά των παράνομων πρακτικών στην περιοχή αυτοχθόνων Βάλε ντο Τζαβαρί».

Σημειώνεται ότι στην περιοχή Βάλε ντο Τζαβάρι, όπου είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος αριθμός απομονωμένων αυτοχθόνων στον κόσμο παρατηρούνται αρκετά συχνά λαθροθηρίες, παράνομες υλοτομικές δραστηριότητας, αλλά και χρυσοθηρία.

Μερικά χιλιόμετρα από την Ταμπατσίνγκα, όπου δολοφονήθηκε ο Περέιρα ντος Σάντους, αντιπρόσωποι επτά λατινοαμερικάνικων χωρών συναντήθηκαν την ίδια ημέρα στη Λετίσια, παραμεθόρια πόλη της Κολομβίας, για να συζητήσουν μέτρα προστασίας του δάσους του Αμαζονίου.

Το θλιβερό αυτό περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά περιπτώσεων που έχει φέρει τη Βραζιλία στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής τις τελευταίες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ακροδεξιός Μπολσονάρο και η κυβέρνησή του έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και δέχονται έντονες επικρίσεις εξαιτίας της κλιμάκωσης της αποψίλωσης στο τροπικό δάσος, αλλά και λόγω των μηδαμινών ενεργειών στις οποίες προέβησαν για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Η FUNAI έχει τρεις βάσεις στη Βάλε ντο Τζαβαρί για να προστατεύει μια περιοχή έκτασης περίπου ίσης με αυτή της Αυστρίας, όπου ζουν 6.000 αυτόχθονες που ανήκουν σε οκτώ φυλές και άλλες περίπου 16 φυλές που δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο.

Η Indigenistas Associados προέτρεψε τις αρχές να δείξουν πως η Μπραζίλια «δεν ανέχεται τη βία εναντίον όσων αγωνίζονται, στο πλαίσιο του κράτους του νόμου, για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων».

Πηγή: efsyn.gr