in

Χαλκιδική: Διαρροή φορτίου της Ελληνικός Χρυσός στο οδόστρωμα στην περιοχή του Στρατωνίου

Της Σταυρούλας Πουλημένη

Ακόμη ένα περιβαλλοντικό ατύχημα σημειώθηκε την Τρίτη το πρωί στην περιοχή ανάμεσα στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι, σύμφωνα με καταγγελία κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με την καταγγελία φορτίο της Ελληνικός Χρυσός που μεταφέρονταν πιθανότατα χύδην από φορτηγό συνεργαζόμενης εταιρείας διέφυγε στο οδόστρωμα. Διερχόμενοι οδηγοί και κάτοικοι της περιοχής ειδοποίησαν την αστυνομία και τον δήμαρχο του δήμου Αριστοτέλη Στ. Βαλλιάνο. Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, άνθρωποι της εταιρείας μάζευαν το φορτίο που διέφυγε με τα φτυάρια και το τοποθέτησαν σε σακιά. Η αστυνομία επιβεβαίωσε το γεγονός αναφέροντας ότι συνέβη στις 7:50 στο 36ο χλμ Ρεντίνας προς Ουρανούπολη, ότι πήγαν στο σημείο αστυνομικοί καθώς και ότι ενδεχομένως θα σχηματιστεί δικογραφία. Σύμφωνα με τους ίδιους δεν έχει κλείσει ο δρόμος. Για το περιστατικό έχουν ειδοποιηθεί Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για να πάρουν δείγμα από το υλικό.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη επιβεβαίωσε το γεγονός αναφέροντας ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει πρόκειται για αρσενοπυρίτες που μετέφερε εργολαβική εταιρεία συνεργαζόμενη με την Ελληνικός Χρυσός από την Ολυμπιάδα στο λιμάνι του Στρατωνίου. Ο ίδιος έκανε λόγο για προϊόν επεξεργασίας και όχι για απόβλητο ενώ αναμένει και τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής είναι μεγάλη καθώς το ατύχημα αυτό θυμίζει παρόμοιο που συνέβη στην Ρεντίνα στις 12 Σεπτεμβρίου του 2013 όταν φορτηγό της Ελληνικός Χρυσός που μετέφερε χύδην συμπυκνώματα υπέστη ατύχημα και τα απόβλητα έπεσαν στο δρόμο. Ακόμη ένα τέτοιο ατύχημα συνέβη και στις 21 Νοεμβρίου του 2013 σε φορτηγό που κουβαλούσε κοντέινερ της Ελληνικός Χρυσός με υλικό από τις εγκαταστάσεις της στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα στην παλιά εθνική οδό από την Ρεντίνα προς την Θεσσαλονίκη.Τα λάστιχα του φορτηγού πήραν φωτιά. Ο οδηγός όταν αντιλήφθηκε τι συμβαίνει αποσυνέδεσε τον τράκτορα από το υπόλοιπο φορτηγό και στο σημείο προσήλθε γρήγορα η πυροσβεστική η οποία έσβησε τη φωτιά. Στο δελτίο αποστολής αναφερόταν ότι το υλικό του κοντέινερ ήταν θειούχος μόλυβδος και ότι προορισμός του φορτηγού ήταν η Θεσσαλονίκη.

Παρόμοιο ατύχημα συνέβη και στις 11 Μαρτίου του 2018, όταν φορτηγό εργολάβου της Ελληνικός Χρυσός που μετέφερε χύδην απόβλητα από την Ολυμπιάδα στον χώρο απόθεσης αποβλήτων του Κοκκινόλακα ανετράπη έξω από τα Αρχαία Στάγειρα στη Χαλκιδική.

Περιβαλλοντικό ατύχημα συνέβη όμως και σε φορτίο της ίδιας εταιρείας στις 5 Οκτωβρίου του 2013 όταν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο καπετάνιος του πλοίου paris  της ΜSC που μετέφερε συμπυκνώματα μετάλλων αρνήθηκε να φορτώσει containers με φορτίο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός καθ`ότι διαπιστώθηκε σε κάποια από αυτά διαρροή τοξικών.

Την ολική απουσία μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας έχουν αποδείξει εκθέσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες πολιτών και του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού. Συγκεκριμένα επιβεβαιώνουν ότι για πολλά χρόνια η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός παρανομούσε κατά συρροή όχι μόνο σε σχέση με την διαχείριση υγρών αποβλήτων στις εργασίες της στην Ολυμπιάδα αλλά και κατά την μεταφορά τοξικών συμπυκνωμάτων για τα οποία δεν λαμβάνονταν κανένα μέτρο προστασίας και δεν αναφέρονταν καν η επικινδυνότητά τους.

Να ελεγχθούν άμεσα τα διαχυθέντα μεταλλευτικά απόβλητα του σημερινού ατυχήματος ζήτησε η βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σήμερα το πρωί στον δρόμο Ολυμπιάδας – Στρατωνίου υπήρξε ατύχημα με φορτηγό της Ελληνικός Χρυσός, από το οποίο διαχύθηκαν μεταλλευτικά απόβλητα. «Απαιτείται άμεση δειγματοληψία και ασφαλής μεταχείριση του υλικού καθώς και προστασία όσων ήρθαν σε επαφή μαζί του. Το πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας​ για τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και η υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών δημιουργούν γραφειοκρατικά κωλύματα» σημειώνει καλώντας τον Υπουργό να δράσει άμεσα, αλλιώς το θέμα θα έρθει στη Βουλή με κατεπείγοντα τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης για τις βίαιες συλλήψεις πολιτών-«Επικίνδυνα δεν είναι τα δέντρα αλλά η διοίκηση Ζέρβα»

Η πλειοψηφία Ζέρβα καταψήφισε το ψήφισμα καταδίκης των βίαιων συλλήψεων