in

Ανοίγει τη ψαλίδα ο ΣΥΡΙΖΑ-Αέρας 5% σε νέα δημοσκόπηση

Ανοίγει τη ψαλίδα ο ΣΥΡΙΖΑ-Αέρας 5% σε νέα δημοσκόπηση

Με πέντε μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδική δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr, παγιώνοντας το προβάδισμα που έχει αποκτήσει απέναντι στην ΝΔ. Σημαντικά ευρήματα για τις τάσεις των «αναποφάσιστων», το είδος της κυβέρνησης που επιθυμούν οι πολίτες και τις κυβερνήσεις συνεργασίας στην ίδια μέτρηση, που επίσης καταγράφει τις τάσεις της κοινής γνώμης για τις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς και τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σε αυτές. Με μεγάλη διαφορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ και στην παράσταση νίκης.

 Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό  22,5% έναντι 17,6% της ΝΔ. Ακολουθεί στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 7%, η οποία όμως σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενηδημοσκόπηση της Palmos Analysis ένα μήνα πριν. Οπως προκύπτει και από την ανάλυση των αναποφάσιστων στην επόμενη ερώτηση, η εκλογική απήχηση των νεοναζί μοιάζει να περιχαρακώνεται.

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,6%, το ΚΚΕ με 4,1% και το ΠΑΣΟΚ με 3,8%.  Λίγο κάτω από το όριο του 3% η ΔΗΜΑΡ με 2,8%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν 1,6%, ενώ το ΛΑΟΣ 0,5%. Άλλο κόμμα δηλώνει το 4,7%. Στο 13,3% οι αναποφάσιστοι (αυθόρμητη απάντηση), στο 5,6% το Λευκό ενώ από την κάλπη δηλώνει πως θα απέχει το 8,1% των ερωτηθέντων.

Σημαντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για τους αναποφάσιστους, καθώς όπως φαίνεται αποτελούν «δεξαμενή» ψήφων πρωτίστως για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ψηλά σε αυτόν τον πίνακα είναι και οι Οικολόγοι Πράσινοι, συγκεντρώνοντας ίδια ποσοστά με το ΚΚΕ, ενώ η νεοναζιστική οργάνωση δεν φαίνεται να είναι μεταξύ των επιλογών των «αναποφάσιστων».

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, αν κατανεμηθούν τα ποσοστά των αναποφάσιστων, ο ΣΥΡΙΖΑ διερύνει την διαφορά και προηγείται με 31%. Ακολουθούν ΝΔ με 24,4%, Χρυσή Αυγή με 9,1%, ΚΚΕ με 6,5%, ΑΝΕΛ με 6,4%, ΠΑΣΟΚ 6,3%. Μετά από μια περίοδο διολίσθησης, η ΔΗΜΑΡ φτάνει στο 5,6%, δείχνοντας τάσεις σταθεροποίησης μετά το Συνέδριο της. Στο όριο εισόδου στη Βουλή η Οικολόγοι Πράσινοι με 2,9%, ενώ το ΛΑΟΣ βρίσκεται μόλις στο 0,6%. Τα άλλα κόμματα στο σύνολό τους συγκεντρώνουν 7,3%.

 Η παράσταση νίκης

Με μεγάλη διαφορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ και στην παράσταση νίκης, ενώ στηνπροηγούμενη δημοσκόπηση ένα μήνα πριν,  τα δύο κόμματα ήταν σχεδόν ισόπαλα. Παράλληλα με την διέρευνση της υπεροχής του στη πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι διασφαλίζει την πρώτη θέση στις εκλογικές προτιμήσεις.

Διαβάστε επίσης τι πιστεύουν οι πολίτες για τις απεργίες των διοικητικών των ΑΕΙ και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας

Μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ερώτηση για τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Τόσο στο ενδεχόμενο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες εκλογές, όσο και στο ενδεχόμενο να κερδίσει η ΝΔ, οι πολίτες απαντούν πως προτιμούν μια κυβέρνηση συνεργασίας (49% και 54% αντίστοιχα). Υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται το 26%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ φτάνει μόλις στο 17%.

Σχετικά με τους πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους του κάθε κόμματος, η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων μεταξύ των ψηφοφόρων που θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον  ΣΥΡΙΖΑ:  το 24% να δηλώνει πως θα ήθελε μια κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ (16%), η ΝΔ (15%), το ΚΚΕ (13%) και οι ΑΝΕΛ(12%)  Αντίστοιχα για τη ΝΔ ως ο πλέον καταλληλότερος εταίρος εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ με 25% και ακολουθούν ο  ΣΥΡΙΖΑ (22%), η ΔΗΜΑΡ (16%) και οι ΑΝΕΛ (10%).

Καταλληλότερος πρωθυπουργός και εμφάνιση αρχηγών

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες παρακολούθησαν την συζήτηση για τον προυπολογισμό στη Βουλή, ενώ το 50% από αυτούς που την παρακολούθησαν δεν δηλώνει ικανοποιημένοι από την εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών, με τους Σαμαρά-Τσίπρα να ισοβαθμούν στην πρώτη θέση αλλά με χαμηλά ποσοστά.  

Στην καταλληλότητα του πρωθυπουργού ο Α. Σαμαράς προηγείται με 35% του Α. Τσίπρα(30%), επιτυγχάνοντας εδώ την μοναδική πρωτιά της ΝΔ.Τέλος για τις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς το 60%  δηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα σε αυτόν τον χώρο. Μεγάλο ενδιαφέρον δηλώνει πως έχει το 10%, το 15% απαντάει αρκετά, ενώ το 11% λίγο ενδιαφέρεται. Επιπλέον το 52% θεωρεί πως η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις διεργασίες λειτουργεί «βλαπτικά» για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Στο 31% ανέρχεται το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΔΗΜΑΡ.

 Σημειώνεται επίσης ότι στο απόσπασμα-“πρόγευση” από την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Tvxs, οι πολίτες  δίνουν δίκιο στους διοικητικούς υπαλλήλους και τους γιατρούς που απεργούν, αποτέλεσμα το οποίο ίσως σηματοδοτεί το τέλος του “κοινωνικού αυτοματισμού”, που τα τελευταία χρόνια  έφερνε αντιμέτωπους απεργούς με σημαντικά τμήματα της κοινωνίας.

Σε άλλη μία νέα δημοσκόπηση το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει προβάδισμα 2,5 μονάδων έναντι της ΝΔ ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 22,5% έναντι 20% της ΝΔ και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 11,5%, το λευκό/αποχή 11%, αναποφάσιστοι/δεν απαντώ 9%, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ από 5,5%, άλλο κόμμα 5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,5%, Δημοκρατική Αριστερά 3%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,5% και το ΛΑΟΣ 1%.
Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ποσοστό 47%, η ΝΔ το 33%, το «άλλο κόμμα» 11% και «δεν ξέρω/δεν απαντώ» 9%. 

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός πρώτος έρχεται ο Αντώνης Σαμαράς, με ποσοστό 29% έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται ότι ο «Κανένας» παραμένει μακράν πρώτος με ποσοστό 43%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η οδύσσεια του χαμηλοσυνταξιούχου Μιχάλη Λιάπη. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Θεσσαλονίκη ανυπότακτη πόλη-Απέναντι σε Ναζί και αστυνομικές απαγορεύσεις