in

Αλλαγή στάσης των περιφερειαρχών απέναντι στη ΠΝΠ μετά τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα. Θετικά ανταποκρίθηκαν και οι δήμαρχοι

Αλλαγή στάσης των περιφερειαρχών απέναντι στη ΠΝΠ μετά τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα. Θετικά ανταποκρίθηκαν και οι δήμαρχοι

Αλλάζουν στάση οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι της χώρας μετά τις διαβεβαιώσεις και την δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως η  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μέτρο προσωρινό και έκτακτο.

Θετικό πρόσημο η συνάντηση με τους δημάρχους

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε πως η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε «θετικό πρόσημο», Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη να μη δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά.

«Δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα τις επόμενες δύο ημέρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά. Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει η διαδικασία της προαιρετικότητας όσον αφορά τα χρήματα που θα δίδονται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος» πρόσθεσε ο Γ. Πατούλης.

«Στην συνάντηση την οποία είχαμε με τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε άλλες μονομερείς ενέργειες, και ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τον διάλογο και μπορεί να στηρίξει την χώρα, όποτε και όσο χρειαστεί» δήλωσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου 

«Έχουμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την Δευτέρα στις 12:00 και εκεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ενέργειες, αλλά και άλλα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερευνήσεις και διευκρινίσεις μέσα από το γραφειοκρατικό κομμάτι της εφαρμογής αυτού του μέτρου, θα πάρουμε και τις αποφάσεις που χρειάζονται» επισήμανε ακόμη

Ερωτηθείς αν έχει μια πρώτη εικόνα και αν μετά την σημερινή συνάντηση είναι πιο κοντά στο να επιτρέψουν οι δήμαρχοι να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα, ακολουθώντας τα όσα προβλέπει η ΠΝΠ ο κ. Πατούλης είπε: «Κατ’ αρχήν θεωρώ ότι ανοίγουμε ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας για το καλό της Αυτοδιοίκησης και της χώρας. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις του αυτοδιοικητικού συμβουλίου και εμείς θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση έχει θετικό πρόσημο και ότι η πορεία μας θα είναι εκείνη που πρέπει να είναι για το καλό της χώρας και της Αυτοδιοίκησης».

Πολιτική διαβεβαιώση ότι το μέτρο είναι προσωρινό πήραν οι Περιφερειάρχες

Νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ΕΝΠΕ. Οι Περιφερειάρχες  έκαναν λόγο για εποικοδομητική συνάντηση. «Υπήρξε πολιτική διαβεβαίωση ότι το μέτρο είναι έκτακτο και προσωρινό και θα έρθει τροπολογία που θα το αλλάζει» τόνισαν και πρόσθεσαν ότι «συζητήσαμε όλες τις αιτιάσεις της ΠΝΠ. Συζητήσαμε και για θέματα αυτοτέλειας».

Σε ό,τι αφορά τη στάση απέναντι στην ΠΝΠ σχολίασαν ότι «τη στιγμή που είναι έκτακτο μέτρο αλλάζουν και οι αποφάσεις μας. Είμαστε εδώ υπερκομματικά πατριώτες για την εθνική προσπάθεια. Με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει αυτό σύντομα». Οι περιφερειάρχες προγραμματίζουν έκτακτη σύσκεψη μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη Τρίτη ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου λόγω της απουσίας της σήμερα στο εξωτερικό.

Οι συναντήσεις του Α. Τσίπρα με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έγιναν μετά από τις αντιδράσεις για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τη μεταφορά των διαθεσίμων της τοπικης αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως ψηφίστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Συγκεκριμένα, δεκτό έγινε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο «Κύρωση της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος” (Α41)».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και επι του συνόλου με την στήριξη των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη μετά από αίτημα της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, συνολικά ψήφισαν 260 βουλευτές. Επί της αρχής και του άρθρου 1, “ναι” ψήφισαν 156 βουλευτές και “όχι” 104 βουλευτές.

Νωρίτερα προηγήθηκε θυελλώδης συζήτηση στη Βουλή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κατά τη διάρκεια της οποίας η αντιπολίτευσης εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης. Από τη πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας παρείχε και από το βήμα της Βουλής ρητές διαβεβαιώσεις ότι τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης είναι διασφαλισμένα και δεν υπάρχει κανένας λόγος οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και τα πανεπιστήμια να μην τα μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

* Photo Credit: Nick Paleologos / SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το ΕΛΚ και τα λεφτά του… Πατούλη. Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

«Αβελάρδος και Ελοΐζα» του Γιάννη Καλαβριανού