Με μια είδηση βόμβα έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με επίκεντρο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως νέα λίστα με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές παρέδωσε ο Γάλλος πρώην υπάλληλος της τράπεζας HSBC Ε. Φαλτσιανί πριν από λίγες ημέρες στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, σε συνάντηση που είχαν στο εξωτερικό.
«Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και επεσήμανε πως η λίστα ήδη βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα.
11 νομοθετικές πρωτοβουλίες
Ο Αλ. Τσίπρας, ανακοίνωσε 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες που όπως είπε αποτελούν το «ενιαίο και συμπαγές κυβερνητικό σχέδιο» για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Ο πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου υπογραμμίζοντας πως «”κάθε υπουργός οφείλει να ιεραρχεί τις προτεραιότητες του και να τις υλοποιεί με συγκεκριμένο και σύντομο χρονοδιάγραμμα” και πρόσθεσε ότι “κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου» και ότι «όλοι κρίνονται”.
Οι προτάσεις:
-έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και συγκρότηση του ΕΣΡ
-μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο μέσα στον επόμενο μήνα, ώστε να λειτουργήσει ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα
-μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, με νέο σύστημα αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων
-ψήφιση των ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων, «μία μεγάλη μεταρρύθμιση», όπως τη χαρακτήρισε, στο χώρο της υγείας
-κατάθεση νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα
-κατάθεση νομοσχεδίου για την έρευνα
-κατάθεση νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων έργων
-κατάθεση νομοσχεδίου για την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων
-κατάθεση νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων
-κατάθεση νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων
-κατάθεση του νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής.
Δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις
«Πυξίδα της πολιτικής μας και διαρκής διαπραγματευτικός αγώνας είναι οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προστασία των αδύναμων ομάδων όπως ο νόμος για τις 100 δόσεις, το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, την προστασία της λαϊκής κατοικίας.
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό που είναι το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης καθώς αναμένεται να πάει στη Βουλή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
“Η κόκκινη γραμμή είναι μία και απαραβίαστη, δεν θα προχωρήσουμε για 12η φορά σε μείωση των κύριων συντάξεων”, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως “η συμφωνία ούτε περιγράφει ούτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Αυτό που ορίζει η συμφωνία είναι μείωση των δαπανών, δεν προσδιορίζει ότι αυτή θα προκύψει από περικοπές στις συντάξεις”.
Παρότι οι 11 προηγούμενες περικοπές πέτυχαν να μειώσουν μεσοσταθμικά τις συντάξεις κατά 45%, απέτυχαν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, διατηρώντας όμως την κοινωνική συνοχή.
Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι το τελευταίο βήμα πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.
“Στόχος είναι η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο κρατώντας παραλληλα τις γραμμές προστασίας των αδυνάτων”, πρόσθεσε και διευκρίνισε πως η ρύθμιση του χρέους σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας στο τελος του β’ τριμήνου θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό τοπίο.
Αυτό θα οδηγήσει με σταθερά βήματα στην έξοδο από την κρίση, είπε και πρόσθεσε: “στη δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να ξεφύγει από την πενταετή σκληρή επιτροπεία”.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική μέρα για το κοινοβούλιο και για τη Δημοκρατία τη χθεσινή στο κοινοβούλιο, καθώς με το ψήφισμα για την αναγνώριση του παλαστινιακού κράτους και με την υπερψήφιση του νόμου για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια δικαιώθηκαν αγώνες και διεκδικήσεις δεκαετιών.
Τέλος ο πρωθυπουργός ευχήθηκε χρόνια πολλά καθώς η σημερινή συνεδρίαση θα είναι και η τελευταία για το 2015 .
Όλγα Γεροβασίλη: Αμέσως μετά τις γιορτές το «παράλληλο πρόγραμμα»
«Ο στόχος της κυβέρνησης είναι το 2016 να αποτελέσει έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ανακούφισης των πολιτών που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.
Όπως είπε, «αμέσως μετά τις γιορτές το νομοθετικό έργο θα ξεκινήσει με το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Πολιτική, του οποίου η συζήτηση μετατέθηκε τις προηγούμενες μέρες».
Σημείωσε ακόμη ότι «επισπεύδεται η κατάθεση νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων», για να υπογραμμίσει ότι «έπειτα από την παραλαβή της καινούριας λίστας από τον κ. Φαλτσιανί και την κατάθεση της στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση θα στηρίξει απόλυτα τις εισαγγελικές αρχές -ηθικά, πολιτικά και υλικά- για να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους».
Επιπλέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφρε ότι στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και πρόσθεσε ότι «διαφαίνεται θετική στάση της ΝΔ και της αντιπολίτευσης για τη νόμιμη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», για να συμπληρώσει ότι «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα νομικά εργαλεία προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος».
Η κ. Γεροβασίλη ενημέρωσε ότι κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε η εισήγηση του πρωθυπουργού για τις 11 άμεσες παρεμβάσεις της κυβέρνησης.
Επίσης, πρόσθεσε, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με δέσμευση να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις και τις εναλλακτικές ρυθμίσεις προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση αυτή.
Γ. Πλακιωτάκης: Να σταματήσει ο κ. Τσίπρας να εμπαίζει τον λαό
Κάλεσμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να σταματήσει να εμπαίζει τον λαό» απηύθυνε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης απαντώντας σε όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του παράλληλου προγράμματος, τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του περί μέριμνας και προστασίας των κοινωνικά αδυνάμων, είναι άνευ ουσίας και για εσωτερική κατανάλωση», πρόσθεσε.
Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να υποκρίνεται και «να ομολογήσει με ειλικρίνεια την απόφασή του να ολοκληρώσει κατά γράμμα το ανθρωποκτόνο τρίτο μνημόνιο που ο ίδιος συμφώνησε και υπέγραψε».
Ένωση Κεντρώων: Ο κ. Τσίπρας ζήτησε συνενόχους στα αντιλαϊκά μέτρα
«Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο είπε ότι ζήτησε συναίνεση, δεν συνέβη όμως κάτι τέτοιο γιατί στην ουσία ζήτησε συνενόχους στα αντιλαϊκά μέτρα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.
Το κόμμα αναφέρει ακόμη ότι πρότεινε την οικουμενική κυβέρνηση όχι ως Κασσάνδρα αλλά ως πολιτισμένη ευρωπαϊκή μέθοδο για την αντιμετώπιση των τεραστίων προβλημάτων που βρίσκονται μπροστά μας.
«Οι κύριες συντάξεις δεν μπορούν να μείνουν ακέραιες γιατί εφεξής υπάρχει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις θα είναι ανάλογες με την αντοχή του κάθε ταμείου», καταλήγει.
ΚΚΕ: Ψευδεπίγραφες υποσχέσεις του Πρωθυπουργού για τις συντάξεις
Βολές κατά του Πρωθυπουργού για μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, όπως λέει, και για ψευδεπίγραφες υποσχέσεις στο ασφαλιστιικό, εξαπέλυσε το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Αφού πρώτα ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια σειρά από μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου (αναπτυξιακός νόμος, φοροαπαλλαγή για μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού, επέκταση διοδίων κλπ.), στη συνέχεια επανέλαβε την ψευδεπίγραφη υπόσχεση ότι δε θα κοπούν κύριες συντάξεις, τη στιγμή που οι μεγάλες μειώσεις σε κύριες, επικουρικές, επιδόματα έχουν ήδη δρομολογηθεί, με τις περικοπές στα ταμεία, την εφαρμογή προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων και τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου» αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του.
Προσθέτει πως σε ό,τι αφορά «το μπαγιάτικο σύνθημα “η Ευρώπη αλλάζει}, τον διαψεύδει το ίδιο το μνημόνιο που υλοποιεί και τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιούνται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.».