in

Κοινή δήλωση των θεσμών: Εργαζόμαστε σκληρά για απτή πρόοδο στις 11 Μαΐου

Κοινή δήλωση των θεσμών: Εργαζόμαστε σκληρά για απτή πρόοδο στις 11 Μαΐου

Σε κοινή δήλωση στην οποία διατυπώνουν την δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, προέβησαν οι θεσμοί ( Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ). 

Αναλυτικά, αναφέρουν: 

Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη. 

Οι θεσμοί εξακολουθούν να εργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου. 

Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου.

Νωρίτερα, σύγκλιση απόψεων για τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα διαπίστωσαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ συζήτησαν το ζήτημα των μισθολογικών εξελίξεων και του εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος (δείτε εδώ).

Επίσης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Γ. Βαρουφάκης: Κοινός σκοπός Αθήνας – Ρώμης η επίτευξη συμφωνίας

Την εκτίμηση ότι αποτελεί κοινό σκοπό η επίτευξη συμφωνίας όχι μόνο για την επίλυση της ρευστότητας αλλά για το πέρασμα σε μία μεταμνημονιακή εποχή μετά τον Ιούνιο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ-Κάρλο Πάντοαν στη Ρώμη.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε περιεκτική τη συζήτηση, και δήλωσε ότι με τον Ιταλό ομόλογό του «μιλάμε την ίδια γλώσσα και έχουμε τον ίδιο σκοπό – η γλώσσα είναι η γλώσσα του ορθολογισμού, που είναι το μόνο όπλο που έχουμε εναντίον αυτής της κρίσης και με το οποίο μπορούμε να βρούμε πολύ γρήγορα μια λύση και κοινός σκοπός δεν είναι άλλος από το να υπάρξει μια συμφωνία που όχι μόνο να αποτελεί την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας και μια έξοδο από τις σημερινές διαπραγματεύσεις, αλλά το πιο βασικό απ’ όλα -αυτός είναι ο λόγος που εκλεγήκαμε κιόλας- είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για το πέρασμα σε μία εποχή μεταμνημονιακή μετά τον Ιούνιο ανάκαμψης και ουσιαστικής ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνική οικονομία» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

Την Τρίτη, ο ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε στο Παρίσι με τον τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και με τον υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Η αναζήτηση «τεχνικών λύσεων» ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι από κοινού βάζουμε το θέμα απέναντι και από κοινού προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως ο κ. Μακρόν «βοήθησε πολύ στη διαμόρφωση κάποιων ιδεών στο πλαίσιο της προσπάθειας των επόμενων ημερών για την εξεύρεση λύσεων».

Την καταγραφή της προόδου που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών αναμένει από το Eurogroup της 11ης Μαΐου ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά τη μιάμισης ώρας συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Σχετικά με τη συνάντηση με τον Γάλλο Επίτροπο, είπε πως είχαν «μια μακρά και εποικοδομητική συνομιλία, που ανοίγει τον δρόμο για μια επιτυχή συνεδρίαση του Eurogrοup της 11ης Μαΐου».

Δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά την έκτακτη σημερινή συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Έλληνα ομόλογο του Γιάνη Βαρουφάκη.
Μετά το τέλος της συνάντησης, η οποία κράτησε μιάμιση ώρα και την οποίαν ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «ευχάριστη και χρήσιμη», εξήγησε στους δημοσιογράφους τους λόγους του έκτακτου αυτού ραντεβού με τον Γάλλο ομόλογό του.

Γ.Δραγασάκης:«Ρεαλιστικός και ορατός στόχος η συμφωνία»

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλ. Τσακαλώτος συναντήθηκαν το βράδυ της Τρίτης με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, για να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
«Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε μια εποικοδομητική συζήτηση για την κατάσταση της οικονομίας και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Όλοι οι δρώντες να συμβάλουν δημιουργικά προς την επίτευξή της συμφωνίας & να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στόχος της συνάντησης με την συμμετοχή και του Ευκλείδη Τσακαλώτου η άρση της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που έχει επιβάλει η Κεντρική Τράπεζα στην Αθήνα.

«Kατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η κατάσταση των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες», ανακοίνωσε λακωνικά από την πλευρά της η ΕΚΤ.

Την Τετάρτη η ΕΚΤ θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μείωση της αξίας των εγγυήσεων που δέχεται από τις ελληνικές τράπεζες για να παράσχει ρευστότητα.

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Υψηλός κίνδυνος από διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν – Θέτουν διαφορετικές κόκκινες γραμμές

Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στους εκβιασμούς- Η εντολή του ελληνικού λαού είναι αδιαπραγμάτευτη

Σειρά επαφών της κυβέρνησης με στόχο να ξεκλειδώσει η ρευστότητα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το παράλογο στο ΑΠΘ: Η Ομάδα Προσβασιμότητας ΑΜΕΑ απαγορεύει την πρόσβαση στη Σύγκλητο

ΚΚΕ: Ο έντιμος συμβιβασμός περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα