in

Π. Λαφαζάνης: Είμαστε αντίθετοι στην επένδυση χρυσού στις Σκουριες

Π. Λαφαζάνης: Είμαστε αντίθετοι στην επένδυση χρυσού στις Σκουριες

Στο θέμα των Σκουριών αναφέρθηκε στο τέλος της ομιλίας του ο υπουργός Παραγωγική Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Βουλή. Ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως αντιπολίτευση και για την οποία τα μέλη του πάλεψαν με αγώνες. «Είμαστε αντίθετοι στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές και θα αξιοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να προωθήσουμε αυτή τη θέση μας» Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους στα μεταλλεία τη δουλειά τους και την προοπτική τους.

Σκανδαλώδη χαριστική μεταβίβαση χαρακτήρισε επίσης αυτή της ΑΤΕ στην Πειραιώς και των ΕΛΤΑ στην Eurobank οι οποίες όπως είπε θα εξεταστούν . Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγροτική παραγωγή πρέπει να έχει τη δική της τράπεζα. «Στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα βρίσκεται η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής», η οποία «συνθλίβεται πιεσμένη ανάμεσα στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο και τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής», τόνισε ο Π. Λαφαζάνης. Για να επιτευχθούν αυτά, είπε, έχει σημασία η δημόσια διαχείριση των τραπεζών και η παρουσία του Δημοσίου σε ένα μη πελατειακό ρόλο στο χώρο της ενέργειας

Ο Υπουργός ανακοίνωσε την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας με ενίσχυση κλαδικών πολιτικών, όπως ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία καθώς και την διαμόρφωση νέας ενεργειακής πολιτικής

Στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξει στήριξη των μικρών και πολύ μικρών παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Π. Λαφαζάνης ανακοίνωσε ακόμη την ακύρωση του τεμαχισμού της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή και το σταμάτημα κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. «Η ΔΕΗ χρειάζεται σχεδιασμένη ανασυγκρότηση, πρόσληψη νέου προσωπικού και πλήρη απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα», τόνισε ο Π. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «η ΔΕΗ μπορεί να μειώσει, όπως παραδέχεται και η ΡΑΕ, από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής ενέργειας».

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ανακοίνωσε την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της ΡΑΕ ώστε η κυβερνητική πολιτική να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο ενώ παράλληλα εξήγγειλε την παροχή 300 κιλοβάτ ανά μήνα στα φτωχά νοικοκυριά.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο επεσήμανε την ανασυγκρότηση της ΔΕΠΑ χωρίς μεσάζοντες και η εγκατάλειψη της ιδιωτικοποίησής της. Σχετικά με τη  ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ δήλωσε πως  έχει προχωρήσει αρκετά  και για τον λόγο αυτό «θα αποφασίσουμε τις κινήσεις μας μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Τέλος εξήγγειλε τη στήριξη στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να επιβιώσει και μαζί τους και οι χιλιάδες παραγωγοί και την επανεξέταση της σκανδαλώδους αγοράς του Ελληνικού με στόχο την ακύρωσή της.

 «Το πρόγραμμά μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Το πρόγραμμά μας δεν τεμαχίζεται, δεν διαιρείται», είπε και προειδοποίησε πως αν οι εταίροι επιχειρήσουν να μας στείλουν τελεσίγραφα, θα στείλουν λάθος μήνυμα σε λάθος λαό και σε λάθος κυβέρνηση, καθώς «η Ελλάδα δεν είναι, έπαψε να είναι, προτεκτοράτο, όπως ήταν τα μνημονιακά χρόνια». Τέλος δήλωσε πως «αν η ευρωζώνη και η Ε.Ε. αν συνεχίσουν τις σημερινές άγριες επιλογές λεηλασίας θα έχουν ίσως το τέλος που είχε ο υπαρκτός σοσιαλισμός».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

G20: Συνεργασία κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Ψήφισμα κατά της λιτότητας από το Συμβούλιο της Ευρώπης