«Δεν θα μας λένε οι αγορές τι θα κάνουμε, θα τους παίζουμε εμείς τη λύρα κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλι» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ηράκλειο της Κρήτης στο πλαίσιο των περιφερειακών διασκέψεων για τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος χαρακτήρισε σπασμό πριν το τέλος τη «ξέφρενη κινδυνολογία» με ευθύνη Σαμαρά και πρόσθεσε πως όσοι παίζουν με τη χώρα θα πληρώσουν ακριβά, θα αποδοθούν ευθύνες, και όχι μόνο πολιτικές,
Συγκεκριμένα δήλωσε «Η επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου δεν είναι παρά ένας σπασμός πριν το τέλος.Όπως σπασμός πριν το τέλος είναι και η ξέφρενη κινδυνολογία με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού.
Που όχι μόνο θυμήθηκε πάλι το Grexit, ξεχνώντας ότι μόλις προχτές πανηγύριζε γιατί η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός ευρωζώνης.
Αλλά και έφτασε στην κινδυνολογική του έξαρση να απειλεί τους Έλληνες με το χάος. Και κάτι ακόμα χειρότερο, που δεν θα ήθελα να το χαρακτηρίσω: Έφτασε να εκλιπαρεί σχεδόν δημόσια τις λεγόμενες αγορές να επιτεθούν στη χώρα» .
Ο πανικός τους – πρόσθεσε- δεν κρύβεται , όπως δεν κρύβεται και η ατζέντα τους, καθώς τα email της τρόικας έχουν δει το φώς της δημοσιότητας και χαρακτήρισε τον Α. Σαμαρά πρωθυπουργό του χάος «γιατί η μόνη προσωπική του ελπίδα είναι το χάος, γιατί συμπεριφέρεται σα να παρακαλάει να προκληθεί το χάος, λίγο πριν αποχωρήσει, μήπως και καταφέρει να φοβίσει το κόσμο και τους βουλευτές. Αλλά και γιατί κάθε του πολιτική πράξη, από τη στιγμή τουλάχιστον που ξέχασε την αντιμνημονιακή του ρητορική και μπήκε επικεφαλής στην παράταξη των μνημονίων, είναι μια πράξη που προκαλεί χάος στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπωνμε τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές στην αγορά εργασίας που κατάντησε σκλαβοπάζαρο, χάος δημοκρατίας, καθώς οι εντολές της τρόικας και οι επιθυμίες της διαπλοκής είναι πάνω από το Σύνταγμα».
«Στην ουσία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συμβαίνει το αδιανόητο.
Ο πρωθυπουργός των Ελλήνων να καλεί τους βουλευτές να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Με γνώμονα οτιδήποτε άλλο εκτός από τη συνείδησή τους. Και οτιδήποτε άλλο επίσης εκτός από τις ανάγκες της πατρίδας» πρόσθεσε. .
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα ψέματα όμως τελείωσαν, εξαντλήθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν το 2012 αλλά όπως είπε «το 2014 δεν είναι 2012 για να πιάσει ο εκφοβισμός και δεν είναι και 1993 για να πετύχει η αποστασία την οποία γνωρίζει πολύ καλά η ομάδα του κ. Σαμαρά.
Κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κρύβεται και να μιλήσει γι’αυτά που έχει δεσμευθεί και δεν κρύβονται-όπως σημείωσε- πίσω από καμία κινδυνολογία.
Απευθυνόμενος στους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης, με έμμεση αναφορά στην ωμή παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ υπέρ του «οικείου» Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι προσπάθειες εκβιασμού και φόβου θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του –πρόσθεσε- δεν έρχεται να παίξει το παιγνίδι της εξουσίας με τους όρους του χθες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε από τη Θεσσαλονίκη δεν μπαίνει σε καμία διαπραγμάτευση και θα εφαρμοστεί.
«Είναι η ώρα του λαού. Η ώρα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς. Που έρχεται όχι για να αναλάβει εξουσία αλλά για να αναλάβει ευθύνη» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για ένα « μεγάλο εγχείρημα της ανασυγκρότησης με μια κυβέρνηση δημοκρατική, λαϊκή, ριζοσπαστική, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ». Μια κυβέρνηση βασισμένη, όπως είπε, στην πιο πλατειά λαϊκή συμμαχία που θα εφαρμόσει «έξω από τη διαπραγμάτευση και σε περιβάλλον δημοσιονομικής ισορροπίας ένα ανορθωτικό πρόγραμμα που αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση, επανεκκινεί την οικονομία, ανακτά την εργασία»
Τέλος ξεκαθάρισε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν πιστεύουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με όσα ο τόπος γνώρισε μέχρι τώρα, στο σύστημα της κομματικής νομής της εξουσίας» και «πολύ περισσότερο δεν πιστεύω, και δεν πιστεύουμε, ότι μπορούμε μόνοι μας χωρίς τη μαχητική υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».
Κάλεσε έτσι όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν έστω και σε κάποια σημεία με το πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας να δώσουν με επιτυχία τη μάχη στη διαδικασία για εκλογή προέδρου στη Βουλή για να «κερδίσουμε μια μεγάλη και αναμφισβήτητη πλειοψηφία στις επερχόμενες εκλογές και να αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση την ανθρωπιστική κρίση, την αντιστροφή του κλίματος στην κοινωνία, την επανεκκίνηση στην οικονομία»
«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του, δεν έρχεται να παίξει το παιγνίδι της εξουσίας με τους όρους του χτες. Εμείς έχουμε μια άλλη, βαθιά δημοκρατική, αντίληψη για την εξουσία, τους τρόπους άσκησής της, τους σκοπούς της» κατέληξε.
Μία ημέρα αργότερα, ο Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει στην Λάρισα, όπου θα πραγματοποιηθεί η περιφερειακή συνδιάσκεψη Θεσσαλίας.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην αίθουσα του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης αύριο Κυριακή από 10:00 π.μ. έως 3:00 μ.μ. θα παρουσιάσει την κεντρική εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της Βουλής, υπεύθυνος της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
