in

Ανασύρουν νεκρούς και μετρούν συντρίμμια στη Γάζα- 2η μέρα εκεχειρίας, διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

Ανασύρουν νεκρούς και μετρούν συντρίμμια στη Γάζα- 2η μέρα εκεχειρίας, διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την επέκταση της τριήμερης εκεχειρίας που είναι σε ισχύ από την Τρίτη στη Λωρίδα της Γάζας προσέρχονται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι στο Κάιρο.

Η εκεχειρία, αποτέλεσμα αιγυπτιακής και αμερικανικής διαμεσολάβησης, ετέθη σε ισχύ χθες το πρωί και έχει διάρκεια 72 ωρών, διάστημα κατά το οποίο οι δύο εμπόλεμες πλευρές, οφείλουν να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία έφθασε χθες το βράδυ στο Κάιρο, ενώ οι εκπρόσωποι της Χαμάς, του Ισλαμικού Τζιχάντ και της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας προστέθηκαν στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που ήταν ήδη παρούσα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ολες οι προηγούμενες εκεχειρίες που αναγγέλθηκαν από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις 8 Ιουλίου παραβιάσθηκαν, ωστόσο η υποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα θεωρείται πως ευνοεί την τήρηση της παρούσας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε τις δύο πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία, ενώ αιγύπτιος αξιωματούχος έκανε λόγο για την έναρξη “ευρέος φάσματος διαπραγματεύσεων” ανάμεσα στις δύο πλευρές στο Κάιρο. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν “πιθανότατα” στις διαπραγματεύσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να απευθύνει έκκληση προς τις δύο πλευρές να συζητήσουν με την ευκαιρία αυτή “κρίσιμα και περισσότερο μακροπρόθεσμης εμβέλειας θέματα”.

Η Χαμάς απαιτεί την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού που πνίγει την οικονομία ενός θύλακα, εδαφικής έκτασης λίγων εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου ζουν στιβαγμένοι 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Κάιρο συμφώνησε ως προς σειρά απαιτήσεων που περιλαμβάνουν το άνοιγμα συνοριακών περασμάτων, διεύρυνση της ζώνης αλείας στα 12 μίλια και την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων.

Το Ισραήλ επιμένει στις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας, ενώ ένας νέος όρος που θα θέσει η ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα: η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας να συνδεθεί με την αποστρατιωτικοποίησή της.

Στο Λονδίνο, βουλευτές κάλεσαν την κυβέρνηση να εντείνει την πίεση επί του Ισραήλ για την άρση ορισμένων περιορισμών στις μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς τους «δυσανάλογους και αντίθετους με το διεθνές δίκαιο».

Προηγήθηκε η αιφνιδιαστική παραίτηση χθες της υφυπουργού Εξωτερικών Σαγίντα Ουάρσι, η οποία δήλωσε ότι δεν είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης για τη Γάζα, την οποία θεωρεί «ως στερούμενη ηθικού ερείσματος».

Τέλος, να σημειωθεί πως σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 1.875 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 430 παιδιά και έφηβοι και 243 γυναίκες σκοτώθηκαν από την έναρξη των εχθροπραξιών. Από την ισραηλινή πλευρά ο απολογισμός είναι 64 νεκροί στρατιώτες και 3 πολίτες.

Επωφελούμενες της κατάπαυσης του πυρός οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής κατόρθωσαν να φθάσουν μέχρι τις αποκλεισμένες από τις εχθροπραξίες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, ανασύροντας περισσότερους νεκρούς από τα ερείπια, γεγονός που επιβαρύνει τον ήδη εξαιρετικά βαρύ απολογισμό.

Με αυτοκίνητα και κάρα χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στις βομβαρδισμένες περιοχές για να δουν εάν τα σπίτια τους έμειναν όρθια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Εμπρηστές» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δίνουν τα δάση σε μεγάλα συμφέροντα

Κίνα: Τους 589 έχουν φθάσει οι νεκροί, από τον σεισμό των 6,1 βαθμών