in

Οπισθοδρόμηση συνιστά για την Alpha Bank η μη εφαρμογή του 25ευρου για τη νοσηλεία

Οπισθοδρόμηση συνιστά για την Alpha Bank η μη εφαρμογή του 25ευρου για τη νοσηλεία

Σαφή οπισθοδρόμηση στην εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της χώρας χαρακτηρίζει η Alpha Bank την απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τελικά το νόμο για το χαράτσι των 25 ευρώ για  την εισαγωγή  κάθε ασθενούς στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα η τράπεζα στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο εκτιμά ότι  «η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας δεν είναι πλέον δυνατό να συνεχιστεί αν εκείνοι που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία (που δεν είναι οικονομικά αδύνατοι, που δεν είναι χρονίως πάσχοντες ή άτομα με ειδικές ανάγκες) δεν αναλάβουν να πληρώσουν ένα μικρό έστω μέρος αυτού του κόστους λειτουργίας» ενώ απαράλληλα σημειώνεται: «Επιπλέον, τα ελληνικά νοσοκομεία θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν έσοδα από προσφορά υπηρεσιών σε ξένους κατοίκους (ιατρικός τουρισμός), καθώς και από όποια άλλη πηγή έχουν δυνατότητα να κινητοποιήσουν, συμπληρώνοντας έτσι τις κρατικές επιχορηγήσεις που θα αυξάνονται από εδώ και πέρα μόνο σε αναλογία με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας. Η κρατική δαπάνη για την υγεία δεν θα μπορεί να υπερβεί το 6,0% του ΑΕΠ της χώρας».

Οι αναλυτές της Alpha Bank καταλήγουν: «Με βάση τα ανωτέρω η απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τελικά τον νόμο για την πληρωμή νοσηλίου 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή ασθενούς σε νοσοκομείο του ΕΣΥ από 1.1.2014, αποτελεί σαφή οπισθοδρόμηση στην εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της χώρας.Η επιβολή, ως ισοδύναμου μέτρου, της αύξησης της φορολογίας των τσιγάρων κατά 5 λεπτά για κάθε ευρώ, αποτελεί σαφή υπεκφυγή αφού δεν πρόκειται να έχει καμιά συμβολή ούτε στην αναγκαία ενίσχυση των οικονομιών των κρατικών νοσοκομείων, ούτε και στην επίσης αναγκαία μείωση της διαφθοράς και της υπέρμετρης επιβάρυνσης των ασθενών που νοσηλεύονται στα κρατικά νοσοκομεία με αδιαφανείς και σε μεγάλο βαθμό αφορολόγητες πληρωμές».

Παράλογο;… δεν απαντάει

Το αν αντίκειται στην κοινή λογική μία τράπεζα να παρεμβαίνει στην δημόσια ζωή της χώρας και μάλιστα στον τομέα της Υγείας είναι προφανές. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Τον Σεπτέμβριο του 2012 η ίδια τράπεζα ζητούσε από την κυβέρνηση να πάρει σχετική απόφαση υπέρ των απολύσεων στο δημόσιο και να «οριστικοποιηθούν» επιτέλους (!) τα μέτρα 11,5 δις τα οποία «καθυστερούσαν» λόγω των συνεχών δήθεν διαπραγματεύσεων που έκανε η  κυβέρνηση με την τρόικα ενώ παράλληλα  υποστήριζε ότι τα μέτρα αυτά θα ανέκαπταν  έγκαιρα την οικονομία, πράγμα που είδαμε να συμβαίνει άλλωστε τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι προφανές ότι η οικονομία ανέκαμψε… Άνθρωποι δεν έχουν να θερμανθούν, άλλοι πεθαίνουν από μαγκάλια, άλλοι ζουν στο σκοτάδι χωρίς ρεύμα και εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να νοσηλευτούν στα δημόσια νοσοκομεία γιατί είναι ανασφάλιστοι. Αυτό προφανώς για την τράπεζα δεν είναι οπισθοδρόμηση. “Αν θέλετε ασφάλιση και δημόσια περίθαλψη για όλους να πάτε στην Βόρεια Κορέα”, σου λέει… αν θέλετε υπηρεσίες για την υγεία να τις πληρώνετε από την τσέπη σας. Στο κάτω κάτω της γραφής το κοινωνικό κράτος είναι ένα από τα απομεινάρια του παρελθόντος το οποίο πρέπει να ξεχαστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται για να πάμε μπροστά…Τι και αν δεν υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία τα οποία ρημάζουν ή κλείνουν, τι και αν πρέπει να κάνεις την προσευχή σου προκειμένου να μην μείνεις άρρωστος και χρειαστείς την πανάκριβη νοσηλεία των δημόσιων νοσοκομείων; Προφανως και δεν περιμέναμε από την Alpha Bank να κάνει προτάσεις υπερ μιας κοινωνικής πολιτικής αλλά περιμένουμε να μας πει που πήγαν εκείνα τα θαλασσοδάνεια που έδινε  σε μεγαλοεπιχειρηματίες και έχουν κάνει φτερά….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου το μεσημέρι