in , ,

Μετά το όργιο-η δημογραφία της εξαφάνισης. Του Franco Berardi

Πηγή: francoberardi.substack.com, Μετάφραση: Καλλιόπη Ράπτη

Mε τον προϋπολογισμό του 2025 η ιταλική κυβέρνηση προγραμματίζει την παροχή μιας «κάρτας νεογέννητου» των 1000 ευρώ. Για άλλη μια φορά παρεμβαίνουν με επιδόματα στις οικογένειες και όχι με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η πρόθεση σύμφωνα με τις ανακοινώσεις είναι η αύξηση του ποσοστού των  γεννήσεων, ένα μέτρο που θεωρούν ότι θα επιτρέψει σε περισσότερες οικογένειες να προγραμματίσουν την απόκτηση ενός παιδιού. Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε μα αφορμή την εξέλιξη αυτή. 

Αν οι παιδικές κούνιες είναι άδειες, το έθνος γερνά και παρακμάζει  (Μπενίτο Μουσολίνι).

Οι παιδικές κούνιες των εθνών του Βορρά του κόσμου είναι άδειες εδώ και καιρό και θα είναι ολοένα και περισσότερο για κάποιους λόγους που αξίζει να μάθουμε.

Περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου το ποσοστό γεννήσεων είναι μικρότερο από δύο παιδιά ανά γυναίκα. Κατά συνέπεια, σε όλο το βόρειο τμήμα του κόσμου ο πληθυσμός μειώνεται και τείνει να γερνάει. Οι δημογράφοι προβλέπουν ότι αυτή η τάση δεν θα περιοριστεί στο βορρά αλλά θα επηρεάσει και τον νότο του κόσμου.

Ο πληθυσμός του πλανήτη είχε τετραπλασιαστεί τον περασμένο αιώνα, έφτασε από τα δύο στα οκτώ δισεκατομμύρια, αλλά είναι πιθανό ότι στον εικοστό πρώτο αιώνα θα συμβεί η αντίθετη διαδικασία: ο πληθυσμός μπορεί να μειωθεί με την ίδια ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε.

Με μια σημαντική διαφορά όμως: η πλειοψηφία του διευρυνόμενου πληθυσμού, φυσικά, ήταν νέα, δραστήρια, πρόθυμη για την επέκταση και την κατάκτηση.

Η πλειοψηφία ενός πληθυσμού που συρρικνώνεται είναι κατ’ ανάγκη ηλικιωμένη. Και όπως βλέπουμε ήδη σήμερα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ένας γηράσκων πληθυσμός, χωρίς ενέργεια και φαντασία, φοβάται το μέλλον και αντιλαμβάνεται αυτό που συμβαίνει γύρω του ως απειλή εισβολής. Eπομένως αντιδρά με οργή, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, που δεν είναι αυτά της ψυχοφυσικής ενέργειας, αλλά τα εργαλεία της τεχνικής.

Ένας ηλικιωμένος πληθυσμός τείνει να προστατεύει τα περιουσιακά του στοιχεία (ίσως μόνο την πενιχρή σύνταξη που πήρε όταν υπήρχε ακόμη το δικαίωμα στη σύνταξη) από έναν νέο και ξένο πληθυσμό που είναι απαραίτητος για τον ηλικιωμένο πληθυσμό, αλλά εκλαμβάνεται ως κίνδυνος για την αναδιανομή των πόρων.

Εξαιτίας αυτού οι Ευρωπαίοι γίνονται όλο και πιο ανοιχτά ρατσιστές.

Όχι για ιδεολογικούς λόγους (στην πραγματικότητα όλοι θα σου πουν: όχι όχι, δεν είμαι ρατσιστής), αλλά για ψυχοπαθολογικούς λόγους. Η γεροντική άνοια (εγωισμός, θυματοποίηση, φοβία για απρόσμενο, επιθετικός φόβος του θανάτου) είναι η κινητήρια δύναμη της τερατώδους πολιτικής οντότητας που συνεχίζει να αποκαλείται Ευρωπαϊκή Ένωση, κληρονόμος των πέντε αιώνων αποικιοκρατίας για την οποία κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη.

Γιατί όμως η δημογραφική παρακμή είναι μια μη αναστρέψιμη τάση, παρά τις ελεημοσύνες με τις οποίες θα ήθελαν να αγοράσουν τις γυναικείες μήτρες τα καθάρματα που κυβερνούν;

Η πρώτη αιτία είναι η πτώση της ανδρικής γονιμότητας, που οφείλεται στην εξάπλωση των μικροπλαστικών. Πρόσφατη έρευνα (που αναφέρεται σε ρεπορτάζ του BBC το οποίο περιέχει, μεταξύ άλλων, ένα βίντεο της Shana Swan, συγγραφέα του βιβλίου Count Down) καταδεικνύει πώς τα μόρια που απελευθερώνονται από το πλαστικό και απορροφώνται από το σώμα έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να παράγουν ορμονική δυσλειτουργία που απενεργοποιεί την αναπαραγωγική ικανότητα.

[https://www.bbc.com/future/article/20230327-how-pollution-is-causing-a-male-fertility-crisis?utm_source=substack&utm_medium=email]

Τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και η μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος έχουν οδηγήσει σε μια μείωση της ανδρικής γονιμότητας, η οποία σύμφωνα με τη Shana Swan έχει φτάσει στο 58% τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Εφόσον η παραγωγή πλαστικών δεν μειώνεται (το 2023 η παραγωγή πλαστικών έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ), θα πρέπει να αναμένουμε ότι η μείωση της γονιμότητας θα συνεχιστεί, τείνοντας προς το απόλυτο μηδέν.

Ταυτόχρονα (δεύτερη αιτία) η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών έχει μειωθεί δραστικά. Αρκετοί ερευνητές (Spiegelhalter, 2015, Jean Twinge, 2018, Luigi Zoja, 2022) συμφωνούν ότι έχει μειωθεί η συχνότητα των σεξουαλικών συνευρέσεων.

Ως έναν βαθμό αυτό είναι αποτέλεσμα της μείωσης της τεστοστερόνης, αλλά είναι, κυρίως, το αποτέλεσμα της εικονικής εξιδανίκευσης. Πιστεύω ότι μπορούμε να μιλήσουμε για εικονική εξιδανίκευση που προκύπτει από τον υπερ-σημειωτισμό της επιθυμίας.

Η πανδημία του ιού προκάλεσε επίσης μια τάση που είχε εκδηλωθεί εδώ και αρκετό καιρό: την φοβική ευαισθητοποίηση στα χείλη, στο σεξ, στο σώμα, που έχει εισχωρήσει βαθιά στο συλλογικό υποσυνείδητο της γενιάς η οποία, όχι τυχαία, αυτοπροσδιορίζεται ως «τελευταία “.

Μια τρίτη αιτία της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων -ίσως η πιο ενδιαφέρουσα- είναι πολιτισμικής ή μάλλον ψυχο-πολιτισμικής φύσεως. Η γυναικεία συνείδηση ​​(και κυρίως το γυναικείο ασυνείδητο) συντονίζεται με μια δυστοπική αντίληψη του μέλλοντος που διαπερνά το σύγχρονο φαντασιακό και προσανατολίζεται στο να μην γεννηθούν τα θύματα της κλιματικής και στρατιωτικής κόλασης που διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Τέλος, πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι αυτού του είδους η διαδικασία είναι αυτο-τροφοδοτούμενη. Όταν το ποσοστό της γονιμότητας πέφτει κάτω από το αναπαραγωγικό όριο για μια παρατεταμένη περίοδο, ο αριθμός των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία μειώνεται σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό και ο αριθμός των υπογόνιμων ηλικιωμένων αυξάνεται προοδευτικά.

Ως εκ τούτου, η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να δώσει χίλια ευρώ σε ζευγάρια που κάνουν ένα παιδί (όχι σε όλα τα ζευγάρια, για να το ξεκαθαρίσουμε) είναι μια αξιολύπητη προσπάθεια να γεμίσουν οι παιδικές κούνιες με τριάντα δηνάρια. Είναι μια προσπάθεια που προορίζεται να μην έχει αποτέλεσμα επειδή η βιοπολιτική δυναμική ξεφεύγει από τον έλεγχο της πολιτικής βούλησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Την Τρίτη η δίκη των πέντε μελών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών: «Όχι στις δικαστικές διώξεις»

Podcast: Επαναστατικές Φωνές στο Μεταίχμιο της Αλλαγής