in ,

Διεθνής αλληλεγγύη ενάντια στην κλιμάκωση των επιθέσεων σε ζαπατίστικες κοινότητες

Στις 10 Οκτωβρίου 2024 δημοσιεύεται στη ζαπατιστική ιστοσελίδα enlacezapatista.ezln.org.mx μια Πρόσκληση για Διεθνείς Συναντήσεις των Εξεγέρσεων και των Αντιστάσεων 2024-2025, με θέμα: Η Καταιγίδα και η Επόμενη Μέρα. Πρόκειται για μια σημαντική ζαπατιστική πρωτοβουλία 6 διεθνών συναντήσεων, που ξεκινούν στα τέλη Δεκεμβρίου 2024 και διατρέχουν όλο το 2025 (Φεβρουάριος, Απρίλιος, Ιούλιος, Οκτώβριος και τέλη Δεκεμβρίου) για να συζητηθεί η καταστροφική πορεία του καπιταλιστικού συστήματος (η Καταιγίδα) και να αναζητηθεί η Επόμενη Μέρα.

Στις 16 Οκτωβρίου δημοσιεύεται ένα ανακοινωθέν της Παράνομης Επαναστατικής Ιθαγενικής Επιτροπής – Γενικής Διοίκησης του EZLN (του ανώτατου πολιτικού και στρατιωτικού οργάνου του EZLN) που καταγγέλλει επιθέσεις και απειλές κατά βάσεων στήριξής του από παραστρατιωτικές ομάδες, και αναγγέλλει την αναστολή της επικοινωνίας σχετικά με τις διεθνείς συναντήσεις και ότι «θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο της ακύρωσής τους επειδή δεν θα υπάρχει ασφάλεια για τους συμμετέχοντες σε κανένα μέρος της Τσιάπας».

Το Κέντρο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Fray Bartolomé de las Casas (Frayba), που εδρεύει στην Τσιάπας, καταγγέλλει την κλιμάκωση της βίας από τους παραστρατιωτικούς και τον κίνδυνο για τη ζωή κατοίκων – βάσεων στήριξης του EZLN, και κάνει επείγουσα έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη και την υπογραφή ενός κειμένου «για να σταματήσουν αυτές οι βίαιες ενέργειες εναντίον των ζαπατιστικών κοινοτήτων».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Fray Bartolomé de las Casas, Τσιάπας, Μεξικό

Καταγγέλλουμε τον κίνδυνο για τη ζωή, την ασφάλεια και την προσωπική ακεραιότητα των κατοίκων των Βάσεων Στήριξης του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN) της κοινότητας 6 de Octubre, CGAZ του Nuevo Jerusalén.

Η πολιορκία της αυτονομίας των Ζαπατίστας είναι συνεχής.

Η Τοπική Αυτόνομη Κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι μια ομάδα ενόπλων έχει εγκατασταθεί στα ανακτημένα εδάφη.

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων FrayBartolomedelasCasas (Frayba) έχει δεχθεί πληροφορίες από τις Συλλογικότητες Ζαπατιστικών Αυτόνομων Κυβερνήσεων (CGAZ), καρακόλ Nuevo Jerusalén, για επιθέσεις ενόπλων και εγκατάσταση παραπηγμάτων μέσα στα ανακτημένα εδάφη της Τοπικής Αυτόνομης Κυβέρνησης (GAL) της κοινότητας 6 de Octubre (επίσημος δήμος Οκοσίνγκο, Τσιάπας).

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, άγνωστοι έφτασαν στην κοινότητα, οπλισμένοι με όπλα διαφόρων διαμετρημάτων, εκφοβίζοντας τις οικογένειες της κοινότητας 6 de Octubre. Έκαναν γύρους και έβγαζαν φωτογραφίες. Στη συνέχεια, δύο άτομα από τις βάσεις στήριξης που είχαν βγει για να εργαστούν δέχτηκαν απειλές: τους προειδοποίησαν ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν την κοινότητά τους με καλό τρόπο, αλλιώς θα τους απομακρύνουν «με τη βία». Η κοινότητα δεν αντέδρασε στις απειλές αυτές, αλλά αυτές εντάθηκαν. Τη νύχτα της 30ής Αυγούστου ανέφεραν ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε πάνω από την κοινότητα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίουσυνέχισαν να εισβάλλουν άγνωστοι, δημιουργώντας φόβο στους κατοίκους. Το αποκορύφωμα ήταν στις 23 Σεπτεμβρίου 2024, περίπου στις 6 τα ξημερώματα, όταν μια ομάδα ενόπλων εμφανίστηκε ξανά στην αυτόνομη κοινότητα 6 de Octubre. Έφτασαν με 10 οχήματα περίπου 100 άτομα, βγήκαν και άρχισαν να ισοπεδώνουν μια έκταση γης για να χτίσουν τις παράγκες τους, κοντά στα σπίτια των οικογενειών των Βάσεων Στήριξης του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (BAEZLN). Έκτοτε, η ένοπλη ομάδα έχει παραμείνει στη θέση της και ο εκφοβισμός και οι απειλές έχουν αυξηθεί. Ένοπλοι άνδρες παρακολουθούν τις δραστηριότητες των ζαπατιστικών οικογενειών. Για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε οι άνδρες της κοινότητας να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια και είναι οι γυναίκες αυτές που βγαίνουν – ωστόσο απειλούνται με βιασμό.

Από τις 5 Σεπτεμβρίου 2024, η παρουσία, ο εκφοβισμός και οι απειλές της ομάδας ενόπλων στα ανακτημένα εδάφη των οικογενειών BAEZLN έχουν τεθεί υπόψη διαφόρων αρχών του μεξικανικού κράτους, αλλά μέχρι στιγμής η κατάσταση αυτή δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και υπάρχει κίνδυνος εσωτερικού αναγκαστικού εκτοπισμού.

Ζητούμε από τις αντίστοιχες αρχές:

Να προβούν σε επείγουσες και αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να εγγυηθούν και να προστατεύσουν τη ζωή, την ακεραιότητα και την προσωπική ασφάλεια των οικογενειών των Ζαπατιστικών Βάσεων Στήριξης, αποτρέποντας την κλιμάκωση της κατάστασης.

Να μεριμνήσουν άμεσα και επαρκώς για τον εντοπισμό των υπευθύνων, την εξάρθρωση και τον αφοπλισμό της ομάδας ή των ομάδων που δρουν στην περιοχή.

Να εγγυηθούν και να σεβαστούν την αυτονομία και την αυτοδιάθεση του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης και των Βάσεων Στήριξής του γενικότρα, όπως και της Συνέλευσης Συλλογικοτήτων Αυτόνομων Ζαπατιστικών Κυβερνήσεων του Nuevo Jerusalén ειδικότερα.

Καλούμε την εθνική και διεθνή αλληλεγγύη να υπογράψει αυτή την επείγουσα δράση και να γράψει στις μεξικανικές αρχές για να σταματήσουν αυτές οι βίαιες ενέργειες εναντίον των ζαπατιστικών κοινοτήτων:

Μπορείτε να υπογράψετε εδώ (στο τέλος του κειμένου υπάρχει η φόρμα για τις υπογραφές):

Η υπογραφή αυτής της δράσης θα στείλει αυτόματα ένα email με τη διεύθυνσή σας ως αποστολέα στις κυβερνητικές αρχές.Περισσότερες πληροφορίες στην πολιτική απορρήτου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Τα νέα “Τέμπη” βρίσκονται στα σπίτια μας» καταγγέλλουν εστιακοί φοιτητές

Ευθύνες και στην πρυτανεία επιρρίπτει ο ΕΣΔΕΠ για την πτώση του ασανσέρ