in

Barikat-Αρ. Εν. Πολιτικών Μηχανικών: Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας

«Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας, ειδικά τώρα σε μια περίοδο κρίσης και ακρίβειας πρέπει να βγούμε στην αντεπίθεση για την ουσιαστική αναβάθμισή της, και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω του συλλογικού αγώνα» δηλώνει το φοιτητικό σχήμα Barikat -Αριστερή Ενότητα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ για τη νικηφόρα έκβαση του φοιτητικού αγώνα στη Λέσχη του ΑΠΘ.

Όπως υπενθυμίζουν, χθες και μετά από τρείς μέρες πίεσης και κινητοποιήσεων ο πρόεδρος της λέσχης δήλωσε πως από το απόγευμα της Τετάρτης και μετά δεν θα ξαναζητηθεί κάρτα σίτισης στους/ις φοιτητ(ρι)ές, με τον εργολάβο βέβαια να είναι ακόμα άφαντος.

Οι φοιτητές/τριες αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση τους ότι με το που άνοιξε η φοιτητική λέσχη ΑΠΘ από τις διακοπές του Πάσχα, η εργολαβία έδωσε εντολή στους εργαζόμενους/ες της λέσχης να μη δώσουν δωρεάν φαγητό σε φοιτητές, παρά μόνο αν διαθέτουν κάρτα σίτισης, κάτι «το οποίο συνεπάγεται πως οι περισσότεροι από εμάς θα έπρεπε να δίνουν αντίτιμο προκειμένου να κάνουμε το αυτονόητο- να φάμε δωρεάν στις σχολές μας!»

«Οι φοιτητές/τριες απ’ την πλευρά μας απαντήσαμε μέσω της αυτοδιαχείρισης  και αναλάβαμε οι ίδιοι τη διανομή φαγητού στους συμφοιτητές/τριες μας! Κάναμε το αυτονόητο όταν μας έλεγε η εργολαβία πως δεν θα φάμε,πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας, σηκώσαμε τα κατεβασμένα ρολά και πιάσαμε τις κατσαρόλες συνεχίζοντας την διανομή. Όταν μπήκαμε στην κουζίνα της λέσχης την πρώτη μέρα, η κατάσταση ήταν τραγική, με χαλασμένα φαγητά μέσα σε κατσαρόλες μαζί με αυτά που ήταν για διανομή, είδαμε ακόμη και αρουραίο! Να κόβει βόλτες μέσα στην κουζίνα!» προσθέτουν.

Όπως σημειώνουν εξάλλου εδώ και χρόνια πρυτανεία/υπουργείο/εργολαβία προσπαθούν να χτυπήσουν την δωρεάν σίτιση. «Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι/ες με τεράστιες ουρές για ένα πιάτο φαγητό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται αξιοπρεπής μερίδα. Με την χρηματοδότηση στην λέσχη του ΑΠΘ να έχει μειωθεί κατά 2 εκατ. ευρώ (4,9 εκατ. ευρώ για το 2020-2021, 2,9 εκατ. Ευρώ για το 2021-2022) δηλαδή μια μείωση της τάξης του 40%!! Έτσι, φαίνεται ξεκάθαρα και η στόχευση του υπουργείου όσον αφορά την φοιτητική μέριμνα. Βέβαια αυτό δεν μας εκπλήσσει καθόλου καθώς η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων είναι ψηλά ιεραρχημένη στα σχέδια της κυβέρνησης, ήδη από πέρυσι πέρασε νόμο ο οποίος στην ουσία στερεί από τα ιδρύματα το 20% της ετήσιας χρηματοδότησης και τα ωθεί να βρουν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης (δηλαδή ιδιωτικό κεφάλαιο). Σε παρόμοιο σχεδιασμό βρίσκονται και οι φοιτητικές λέσχες όπου έχουν αφεθεί στο έλεος των εργολαβιών οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν με βάση τις ανάγκες της φοιτητικής κοινότητας».

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, χρέος μας είναι να διεκδικήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα μας σε ποιοτική και δωρεάν σίτιση. Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας, ειδικά τώρα σε μια περίοδο κρίσης και ακρίβειας πρέπει να βγούμε στην αντεπίθεση για την ουσιαστική αναβάθμισή της, και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω του συλλογικού αγώνα» καταλήγουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Σου γράφω πάλι από ανάγκη»: Η εξαιρετική περίπτωση της Παρβάνα Αμίρι

Εκατό χρόνια από το 1922: Τραύμα, συλλογική Μνήμη, Επανόρθωση μέσω του «Άλλου»