Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο την Τρίτη για τις ελλείψεις αντιρετροϊκών

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Λαϊκού Νοσοκομείου την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, στις 08:30 π.μ., για το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων αντιρετροϊκών φαρμάκων στα νοσοκομεία της χώρας.

Παράλληλα, καλεί όλους τους πολίτες να διεκδικήσουν μαζί μας την απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπεία και να προασπίσουν το δικαίωμα των οροθετικών ατόμων και όλων των ασθενών στη ζωή.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος απαιτεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αποκαταστήσει άμεσα την ομαλή διάθεση αντιρετροϊκών στα φαρμακεία των νοσοκομείων και να σεβαστεί την αξιοπρέπεια, την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, στις διεκδικήσεις περιλαμβάνονται η αποδέσμευση της ανελαστικής δαπάνης για τα αντιρετροϊκά φάρμακα από τον κεντρικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων και η δημιουργία ανεξάρτητου κλειστού κωδικού που θα εγγυάται πλήρη πρόσβαση κάθε ανθρώπου που ζει με HIV/AIDS στο φάρμακό του.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος υπογραμμίζει πως στηρίζει και αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία «παρατηρητηρίου ελλείψεων φαρμάκων» και για την άμεση σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα.

Παράλληλα δεσμεύεται για κλίμακωση των κινητοποιήσεων, όσο συνάνθρωποί μας μένουν χωρίς φάρμακα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και όσο το Υπουργείο Υγείας καθυστερεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, τονίζει.

Τέλος, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος αναφέρει πως θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες για αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, που αποτελεί, όπως επισημαίνει, κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ευθεία απειλή έναντι της ζωής και της υγείας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.