in ,

Το προσφυγικό… δεν χωράει κάτω απ’ το χαλί

Το προσφυγικό… δεν χωράει κάτω απ’ το χαλί

Η όλο και πιο έντονη ξενοφοβική στροφή της Ευρώπης και η διαφαινόμενη αδυναμία των κρατών-μελών να καταλήξουν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε μια κοινή προσφυγική πολιτική που θα σέβεται την αρχή της αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτης υποδοχής σκοτείνιασαν την ατμόσφαιρα στη χθεσινή εκδήλωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, όσο κι αν ήταν κοινή η παραδοχή πως η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα στην υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων και χρειάζεται βέβαια να κάνει πολύ περισσότερα.

Γράφει ο Δημήτρης Αγγελίδης για την Εφημερίδα των Συντακτών 

Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Φιλίπ Λεκλέρκ ανέφερε στοιχεία που δείχνουν ότι, παρά τα όσα φαινομενικά πιστεύει η Ευρώπη, στην πραγματικότητα επωμίστηκε πολύ μικρότερο βάρος από αυτό που της αναλογεί. Οπως σημείωσε, το 85% των προσφύγων παγκοσμίως έχει καταλήξει σε γειτονικές χώρες.

Η Ευρώπη έχει υποδεχτεί κυρίως Σύρους πρόσφυγες και σε μικρότερο βαθμό Αφγανούς, χωρίς να μπορεί να συγκριθεί με την Τουρκία, που παραμένει η πρώτη χώρα στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς προσφύγων, 3,5 εκατομμύρια κυρίως από τη Συρία, ή με τον Λίβανο, που έχει υποδεχτεί το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων σε σχέση με τον πληθυσμό του.

Τον κίνδυνο να αφεθεί μόνη η Ελλάδα στη διαχείριση της ροής των προσφύγων επισήμανε ο επικεφαλής του ΔΟΜ Τζιανφράνκο Ρόκο, καθώς όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν σκληρή πολιτική.

Ο κ. Ρόκο είπε ότι δεν είναι σίγουρος πως η αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου θα γίνει στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και υπογράμμισε ότι η λύση στο προσφυγικό δεν μπορεί να προέλθει από διμερείς συμφωνίες, αλλά προϋποθέτει την παρουσία και την εποπτεία διεθνών οργανισμών, ώστε να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναρωτήθηκε πόσα καμπ μπορεί να φτιάξει μια χώρα ώστε να μπορεί να υποδεχτεί ικανοποιητικά τους πρόσφυγες και έθεσε ερωτήματα για τον θάνατο του τετράχρονου πρόσφυγα στο καμπ της Θήβας.

«Το παιδί αυτό πέθανε στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη; Θα είχε διαφορά αν πέθαινε στην Τουρκία;» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας έριξε την ευθύνη για τους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες στη στάση πολλών κρατών-μελών «που συμπεριφέρονται σαν το πρόβλημα να μην τους αφορά, με την αδυναμία, μέχρι σήμερα, της Ε.Ε. να θεσμοθετήσει ένα αποτελεσματικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, με τα προβλήματα στη μετεγκατάσταση, στις οικογενειακές επανενώσεις, στις εθελούσιες επιστροφές και στις επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο».

Επισήμανε, δε, ότι η υποδοχή και η ένταξη των προσφύγων αποτελούν κεντρικό στόχο της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος σημείωσε ότι το προσφυγικό αντιμετωπίστηκε στην Ελλάδα σαν ευκαιρία για την ανάπτυξη πολιτικών υγείας.

Υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε «υγειονομική βόμβα» και ότι στο ζήτημα της υγείας, αν αφεθεί απροστάτευτη μια ομάδα, τότε μένει απροστάτευτη όλη η κοινωνία.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος διαπίστωσε ότι η θετική υποδοχή των προσφύγων κέρδισε τις αρνητικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα φέτος να φοιτούν πρόσφυγες σε τάξεις υποδοχής και ΔΥΕΠ σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Τη σημασία να αντιμετωπιστούν οι πρόσφυγες ισότιμα με τους Ελληνες υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας.

Επισήμανε τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα για τους ασυνόδευτους ανήλικους από το σύστημα της Επιτροπείας, που ψηφίζεται το επόμενο διάστημα στη Βουλή, και σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο να χρησιμοποιηθούν κτίρια του Δημοσίου για να δημιουργηθούν δομές για ασυνόδευτους ανηλίκους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα των 25-30 φιλοξενουμένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

#Φωτοσχόλιο_στο_alterthess

Ilovica: Το ψηλότερο φράγμα τοξικών αποβλήτων θα φτιαχτεί στην γειτονιά μας