Προσφυγικό: Δεκάδες θύματα μέσα σε τέσσερις μέρες

Περίπου 100 μετανάστες αγνοούνται στα ανοιχτά της Λιβύης μετά το νέο ναυάγιο φουσκωτής βάρκας στην οποία είχαν επιβιβαστεί στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη.

Διασώθηκαν μόλις 17 άτομα που κρατιούνταν για ώρες από τα απομεινάρια της βάρκας μέχρι να φτάσουν σ' αυτούς σωστικές δυνάμεις του λιβυκού πολεμικού ναυτικού.

Στις 6 Ιανουαρίου 64 μετανάστες είχαν πνιγεί στην ίδια θαλάσσια περιοχή, όταν η βάρκα με την οποία ταξίδευαν άρχισε να μπάζει νερά και ύστερα από λίγο βυθίστηκε.

Σύμφωνα με την ισπανική ΜΚO Proactiva, η επιχείρηση για παροχή πρώτων βοηθειών και διάσωσης καθυστέρησε υπερβολικά και οι μετανάστες περίμεναν επί ώρες στο παγωμένο νερό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένα κοριτσάκι μόλις τριών ετών κρατιόταν από το σώμα της νεκρής μητέρας της, που πνίγηκε μπροστά στα μάτια της. Το παιδί διασώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική ακτοφυλακή συγκλονίζουν.

Italian Coast Guard via Ap Photo

Italian Coast Guard via Ap Photo

Italian Coast Guard via Ap Photo

Το 2017 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι μεταξύ των μεταναστών που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης ήταν τουλάχιστον 3.116, εκ των οποίων 2.833 στα ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM).

Πηγή: efsyn.gr