in

Ζαπατίστας: Ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ο αγώνας για ζωή

Έκτη Ζαπατιστική επιτροπή

Προς κάθε ενδιαφερόμενο/-η:

Σε συμφωνία με τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης, την CCRI-CG του EZLN και τις αυτόχθονες ζαπατιστικές κοινότητες, δηλώνουμε τα εξής:

Πρώτον. Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες της απάνθρωπης μεταχείρισης με την οποία το μεξικανικό κράτος αντιμετωπίζει τις μετανάστριες και τους μετανάστες που προσπαθούν, βουβοί και αόρατοι, να βγουν από τον κλοιό, στον οποία βρίσκονται στην πόλη Ταπατσούλας, στην Τσιάπας, στο Μεξικό.

Δεύτερον. Η τωρινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, απαντά στις καταγγελίες και τις διαμαρτυρίες πολιτών για τη βάναυση αντιμετώπιση, με υποσχέσεις για κυρώσεις των «υπερβολών» που διαπράττονται από το προσωπικό του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης (INM). Αυτή η υπόσχεση δεν είναι παρά ένα ακόμη ψέμα. Στο προσωπικό-μέλη του INM εξηγούν ότι αυτό λέγεται δημόσια για να αντιμετωπιστεί η πίεση της λεγόμενης κοινής γνώμης, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν τη μέθοδο του ανθρωποκυνηγητού χωρίς φόβο για πιθανές συνέπειες. Κανένας μετανάστης, καμία μετανάστρια δεν πρέπει να προχωρήσει πέρα από την Τσιάπας.

Τρίτον. Ακόμη και μεταξύ του προσωπικού της λεγόμενης Εθνικής Φρουράς υπάρχει δυσαρέσκεια. Τους είχαν πει ότι η αποστολή τους ήταν να καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα, και τώρα τους χρησιμοποιούν ως κυνηγετικά σκυλιά που καταδιώκουν σκουρόχρωμους ανθρώπους. Γιατί αυτή είναι η οδηγία: να κυνηγήσετε οποιοδήποτε άτομο με σκούρο δέρμα: «Σταματήστε όποιον γαμημένο μαύρο βρείτε», αυτή είναι η εντολή. Δεν είναι παρά μια δήλωση εξωτερικής πολιτικής.

Τέταρτον. Οι οδηγίες προς τους ενόπλους του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης αγγίζουν το γελοίο. Τους λένε ότι υπερασπίζονται το Μεξικό από μία εισβολή –όπως δήλωσε με αυτοπεποίθηση ένας επικεφαλής του INM. Δεν θα έβλαπτε το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης να κάνει κάποια βασικά μαθήματα ιστορίας –τώρα που γυρνάμε στα σχολεία– για να καταλάβει ότι η εισβολή είναι από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών που επιβάλει αυτή τη μεταναστευτική πολιτική, η οποία έρχεται σε αντίθεση με ολόκληρη την ιστορία της εξωτερικής πολιτικής του μεξικανικού κράτους.

Πέμπτον. Οι ελιγμοί που πραγματοποίησε το INM για να αποκλείσει τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον Τύπο, ώστε να μην καταγράψουν τις ενέργειες των αντρών του, μας θυμίζουν αυτό που είχε κάνει η κυβέρνηση του Σαλίνας δε Γορτάρι τις πρώτες ημέρες του 1994, όταν απέκλεισε την πρόσβαση στη ζούγκλα Λακαντόνα για να εμποδίσει τους ανθρώπους να μάθουν τις ενέργειές της. Και το ανθρώπινο κυνήγι μεταναστών μας θυμίζει την κυβέρνηση Σεδίγιο που, το 1995, διέταξε να μας κυνηγούν με σκύλους.

Έκτον. Είναι ντροπή που μια κυβέρνηση, η οποία αυτοαποκαλείται προοδευτική, υποκλίνεται στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της Βόρειας Αμερικής, αντιγράφοντας αυτό που έκαναν, μόλις πριν από λίγα χρόνια, οι τσιφλικάδες της Τσιάπας, για να υποτάξουν τους δουλοπάροικούς τους. Για να χρησιμοποιήσουμε μια θρησκευτική αναφορά, από αυτές που είναι τόσο προσφιλείς στους από-πάνω: «το αριστερό σου πόδι δεν ξέρει ποιον κλωτσάς με το δεξί σου».

Έβδομο. Καλούμε κάθε έντιμο και ευαίσθητο άτομο να απαιτήσει να σταματήσει τώρα αυτή η κατάσταση. Και, στο μέτρο των δυνατοτήτων όλων, να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στις μετανάστριες και στους μετανάστες.

Από την πλευρά μας, οι αυτόχθονες ζαπατιστικές κοινότητες, μέσω των 12 Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνυσης και της Έκτης Ζαπατιστικής Επιτροπής, έχουμε συγκεντρώσει ένα μικρό χρηματικό ποσό, το οποίο θα σταλεί σε κάποιες οργανώσεις ή χώρους ανθρωπιστικής υποστήριξης μεταναστ(ρι)ών στην Τσιάπας.

Καλούμε την Εθνική Έκτη, τα Δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης, τη συλλογικότητα «Έφτασε η ώρα των λαών», τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους ανθρώπους με καλή θέληση σε όλο τον κόσμο να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να σταματήσει το κυνήγι που εξαπέλυσε το INM με την υποστήριξη της Εθνικής Φρουράς και, δεύτερον, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του μεταναστευτικού πληθυσμού που βρίσκεται σε αυτή τη γεωγραφία που ονομάζεται Μεξικό.

***

Όπως ακριβώς τα αδέλφια μας οι μετανάστ(ρι)ες και εμείς οι εκτός εποχής, μια μέρα σε αυτόν τον πλανήτη όλοι και όλες θα είμαστε μετανάστ(ρι)ες και εκτός εποχής. Και όλοι/-ες όσοι/-ες δεν έχουν το χρώμα του χρήματος, θα διωχθούν, θα κυνηγηθούν, θα περιοριστούν, θα εξαφανιστούν, θα εξαλειφθούν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ο αγώνας για τη ζωή.

Από τα βουνά του νοτιοανατολού Μεξικού,
Subcomandante Insurgente Moisés, Subcomandante Insurgente Galeano.
Μεξικό, 4 Σεπτεμβρίου 2021.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας: Λέμε «όχι» στην απόσπαση!

ΜέΡΑ25: Θυμίζουμε τις προτάσεις μας για την πανδημία και θέτουμε την Μητσοτάκης Α.Ε. προ των ευθυνών της