in ,

Υπό κατάληψη το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ- Συγκέντρωση το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου

Υπό κατάληψη το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ- Συγκέντρωση το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου

Υπό κατάληψη τελεί από το πρωί της Πέμπτης το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ από φοιτητές οι οποίοι αντιδρούν στις διαγραφές των φοιτητών και ζητούν τη διεξαγωγή ανοιχτής Συγκλήτου για το θέμα.

Η κατάληψη, η οποία πραγματοποιείται με απόφαση των συλλόγων φοιτητών Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων του Πολυτεχνείου, του Χημικού, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Αρχιτεκτονικής, θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών στο άγαλμα Βενιζέλου στις 18:30.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Πέμπτης, επιστολή στον εισαγγελέα απέστειλε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας ζητώντας να διερευνήσει αν τελούνται αξιόποινες πράξεις εντός των χώρων του Πανεπιστημίου.

Καταγγελία συλλόγων φοιτητών

Ανακοίνωση- καταγγελία εξέδωσαν οι σύλλογοι φοιτητών Ιστορίας- Αρχαιολογίας, Χημείας, Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων και Αρχιτεκτονικής, στην οποία αναφέρουν:

Την Πέμπτη 9/10, μετά από αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων εντός της εβδομάδας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προχώρησαν σε 2ημερη κατάληψη της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. με σκοπό το μπλοκάρισμα της έκδοσης των διαπιστωτικών πράξεων των Διαγραφών των φοιτητών του ιδρύματος την  Παρασκευή 10/10 και του Οργανισμού. Παράλληλα, έχουν ως αίτημα να διεξαχθεί Σύγκλητος ανοιχτή προς όλους τους φοιτητές, που θα συζητήσει και θα πάρει καταδικαστική απόφαση των Διαγραφών.

Η απάντηση από πλευράς πρυτανικών αρχών ήταν η έκδοση επιθετικών ανακοινώσεων, όπου καταγγέλονται πως η κατάληψη της Πρυτανείας έγινε από 80 φοιτητές-μέλη πολιτικών οργανώσεων και προχώρησε σε αίτηση για την παρέμβαση Εισαγγελέα στο χώρο, όπου πραγματοποιείται η κατάληψη. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ, καθώς η κατάληψη κινείται στα πλαίσια των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύεσεων, των ανώτατων οργάνων λήψης αποφάσεων των φοιτητών, δηλαδή της κοινωνικής πλειοψηφίας μέσα στα πανεπιστήμια, που είναι και οι μόνες, οι οποίες διασφαλίζουν τα κεκτημένα τους.

Αυτή η επιθετική κίνηση από πλευράς της νέας πρυτανείας δεν είναι τυχαία, αλλά αναδεικνύει την στάση, που θα κρατήσει ο νέος πρύτανης απο δω και μπρος απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και στις διεκδικήσεις του. Από την πρώτη μέρα της θητείας του ως πρύτανης, ο Μήτκας έδωσε τα διαπιστευτήριά του στο Υπουργείο ως διασφαλιστής του βαθέματος της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης μέσα στο πανεπιστήμιο, ξεμπερδεύοντας με όσους σταθούν εμπόδιο. Αυτό γίνεται φανερό με τις απειλές για εισαγγελικές παρεμβάσεις ήδη από την περασμένη βδομάδα, που πραγματοποιήθηκε κατάληψη πρυτανείας από τους συλλόγους Φιλολογίας και Χημείας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η στάση του και με τα γεγονότα στην Σύγκλητο του ΑΠΘ την Τετάρτη 8/10. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην συνεδρίαση της Συγκλήτου εκείνη την ημέρα, σε κατεύθυνση πίεσης, ώστε να παρθεί καταδικαστική απόφαση για τις Διαγραφές στις 10/10 στο Α.Π.Θ και τον Οργανισμό, που μεθοδεύονται από το Υπουργείο με την αγαστή συνεργασία πρυτάνεων, καθηγητών και καθεστωτικών παρατάξεων.

Ο Πρύτανης και τα μέλη της Συγκλήτου, αντί να σεβαστούν τις αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων, απρόκλητα επιστράτευσαν κατασταλτικές πρακτικές εναντίον των φοιτητών, κλειδώνοντας με λουκέτα τις σιδερένιες μπάρες του ορόφου και την πόρτα ασφαλείας, ενώ έδωσαν εντολή για την κινητοποίηση μπράβων, που εξσφαλίζουν την “ασφάλεια”. Απέκλεισαν τους φοιτητές από την διαδικασία και τους εμπόδισαν να καταθέσουν και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους. Απαιτούμε ανοιχτές διαδικασίες των διοικητικών οργάνων του πανεπιστημίου, οι οποίες θα αποδέχονται τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται αντιμέτωπο με τέτοιου είδους πρακτικές στοχοποίησης και τρομοκράτησης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο της άρσης του ασύλου, με την άδεια του τότε πρύτανη Μυλόπουλου, και της σύλληψης 16 φοιτητών από τις δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ) στις 17 Νοέμβρη 2012.

Καταγγέλουμε τέτοιες πραξικοπηματικές πρακτικές, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και κινούνται στην κατεύθυνση ενός αυταρχικοποιημένου πανεπιστημίου, απονεκρωμένου από κάθε συλλογική διαδικασία. Η προσπάθεια στοχοποίησης του φοιτητικού κινήματος εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια ποινικοποίησης κάθε αγώνα και τρομοκράτησης του λαού. Συνεχίζοντας στον δρόμο του αγώνα, θα προχωρήσουμε συλλογικά στην έμπρακτη αμφισβήτησή τους. Καλούμε στην μαζικοποίηση της κατάληψης από φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικούς φορείς και στην έμπρακτη υπεράσπιση του δικαιώματός μας να αγωνιζόμαστε.

Κλειστές οι πόρτες της Συγκλήτου

Συνεδρίασε τη Τετάρτη για πρώτη φορά η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον νέο πρύτανη Περικλή Μήτκα. Στη συνεδρίαση επιχείρησαν να τοποθετηθούν φοιτητές του ιδρύματος σχετικά με το θέμα των διαγραφών, ώστε να διερευνηθούν οι προθέσεις της νέας ηγεσίας του ΑΠΘ. Με εντολή πρύτανη στους φοιτητές δεν επιτράπηκε η είσοδος και φυσικά η τοποθέτηση επί του ζητήματος, διαδικασία που η προηγούμενη πρυτανεία είχε “θεσμοθετήσει” αποφεύγοντας με αυτό το τρόπο εντάσεις εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας που κανέναν δεν οφελούν.

Αντί του ζωντανού διαλόγου που θα μπορούσε να αναπτυχθεί λοιπόν εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας, τα μέλη της λίγες μόνο ώρες αργότερα έλαβαν την διαδικασία με την οποία πλέον θα μπορεί να ζητήσει ακρόαση κάποιος:

“Η Σύγκλητος, όπως και όλα τα συλλογικά διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου, συνεδριάζει -σύμφωνα με τη νομοθεσία- με την παρουσία μόνο των μελών της. Οι σύλλογοι (εργαζομένων, φοιτητών, διδασκόντων), καθώς και όποια άλλη συλλογική οντότητα, ομάδα ή άτομο επιθυμoύν να ενημερώσουν τα μέλη της Συγκλήτου για κάποιο θέμα ή να θέσουν κάποιο αίτημα, μπορούν να στέλνουν το κείμενο/αίτημα που επιθυμούν στη διεύθυνση [email protected] ή να το καταθέτουν γραπτά στο Πρωτόκολλο του ΑΠΘ. Μπορούν επίσης να το παραδίδουν στο θυρωρείο του Κτιρίου Διοίκησης (ειδικά όταν το Πρωτόκολλο δεν λειτουργεί). Η Πρυτανεία θα δίνει στα μέλη της Συγκλήτου αντίγραφο όλων των κειμένων/αιτημάτων που κατατίθενται, ώστε να αποφασίζουν επί αυτών. Οι σύλλογοι, ομάδες ή άτομα που θέλουν να παρουσιάσουν προφορικά το θέμα τους στη Σύγκλητο μπορούν επίσης να καταθέτουν γραπτά ή ηλεκτρονικά το αίτημά τους (αναφέροντας τα στοιχεία του εκπροσώπου που θα μιλήσει και το θέμα, με σύντομη αιτιολόγηση της ανάγκης για προφορική παρουσίαση). Η Πρυτανεία θα θέτει υπόψη της Συγκλήτου όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα προφορικής παρουσίασης αμέσως μόλις υποβάλλονται και θα ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για την έγκριση ή όχι του αιτήματός τους από τη Σύγκλητο” .

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στο alterthess.gr, η πρώτη συνεδρίαση της συγκλήτου μετέτρεψε σε φρούριο το κτίριο διοίκησης με σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κλειδώθηκαν όλες οι πόρτες (εσωτερικές και εξωτερικές),  μπλοκαρίστηκε το ασανσέρ με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι εργαζόμενοι να διαμαρτυρηθούν στην Διοίκηση του Πανεπιστημίου. Ενδεικτικό είναι πως στον 8ο όροφο όπου στεγάζεται η τεχνική υπηρεσία για πάνω από μία ώρα δεν μπορούσε κανείς να μπει ή να βγει καθώς η μόνη πρόσβαση είναι από το ασανσέρ που ήταν μπλοκαρισμένο.

Καταγγελία Αριστερής Ενότητας ΑΠΘ: Αυτοί που κρύβονται πίσω από αλυσίδες είναι αυτοί μας φοβούνται!

Η Αριστερή Ενότητα ΑΠΘ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της πως κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Συγκλήτου του ΑΠΘ, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε το θέμα των διαγραφών φοιτητών, «Η νέα πρυτανεία και ο πρύτανης Π.Μήτκας έδωσαν το πρώτο δείγμα γραφής για την αυταρχική διοίκηση την οποία πρόκειται να ασκήσουν στο Ίδρυμα, καθώς οι φοιτητές του Α.Π.Θ. οι οποίοι μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων τους, ήθελαν να επιδώσουν ψηφίσματα και αποφάσεις ενάντια στις διαγραφές φοιτητών, βρήκαν τις πόρτες της αίθουσας της συγκλήτου αμπαρωμένες με λουκέτα και μπροστά από αυτές μία μικρή στρατιά από φύλακες του Ιδρύματος οι οποίοι στέκονταν μπροστά στην είσοδο».

«Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που φοιτητές αποκλείονται με τέτοιο τρόπο από τη διαδικασία της συγκλήτου, αλλά για εμάς δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις της νέας πρυτανικής αρχής, η οποία επιδιώκει ως μακρύ χέρι του Υπουργείου Παιδείας, να επιβάλλει το “νόμο και την τάξη” στο Πανεπιστήμιο», προστίθεται.

Στη συνέχεια η Αριστερή Ενότητας ΑΠΘ δηλώνει προς όλες τις πλευρές, «ότι όποιος σταθεί εμπόδιο ανάμεσα στους φοιτητές και στα δικαιώματα τους, όποιος κλειδαμπαρώνεται πίσω από αλυσοδεμένες πόρτες για να εφαρμόσει τις πιο αντιδραστικές επιταγές της κυβέρνησης, όποιος νομίζει ότι το Πανεπιστήμιο θα γίνει ένας απονεκρωμένος και πειθαρχημένος κοινωνικός χώρος, όποιος τη στιγμή που η χώρα και το Πανεπιστήμιο διαλύονται από τα Μνημόνια, επιλέγει να βρεθεί στο πλευρό της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ ο τόπος, θα μας βρει απέναντι του με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αγώνας για το Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο θα νικήσει».

«Η εποχή του φόβου θα γίνει παρελθόν,οι μέρες της Ανατροπής ξημερώνουν!», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΘ: Πρώτα δείγματα γραφής της πρυτανείας Μήτκα- Αναστέλλει τη λειτουργία του κέντρου πρωτοβάθμιας υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

27ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα