in

Υπερψηφίστηκε ο απολογισμός και ο προϋπολογισμός της Βουλής

Υπερψηφίστηκε ο απολογισμός και ο προϋπολογισμός της Βουλής

Σε τεταμένο κλίμα υπερψηφίστηκε ο απολογισμός της Βουλής του έτους 2013 και ο προϋπολογισμός του 2015.

Τα δύο σχέδια υπερψηφίστηκαν από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, καταψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, ενώ η ΔΗΜΑΡ δήλωσε «παρών» και οι ΑΝ.ΕΛ., όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, «λευκό».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στηλίτευσε την «κατάχρηση» εκ μέρους της κυβέρνησης, του μέτρου της προσφυγής σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και της συζήτησης νομοσχεδίων με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως επίσης και την υιοθέτηση βουλευτικών τροπολογιών «της τελευταίας ώρας».

«Εδώ εφαρμόζουμε πλήρως τον Κανονισμό» απάντησε από πλευράς του κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Ίσως μπορώ να συμφωνήσω πως γίνεται μια κατάχρηση σ’ αυτά τα ζητήματα – αλλά αυτό είναι θέμα να το συζητήσετε και με την κυβέρνηση. Όμως, ο προϋπολογισμός είναι της Βουλής και όχι της κυβέρνησης ή του Προεδρείου. Δεν καταλαβαίνω γιατί τον καταψηφίζετε. Δεν εκτελέσαμε σωστά τον προϋπολογισμό του 2012; Δεν δημοσιεύονται όλες οι δαπάνες στη “Διαύγεια”; Γιατί καταψηφίζετε τον απολογισμό; Επειδή έφερε η κυβέρνηση Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; Είναι προφανές πως δεν θέλετε τη συνεννόηση…» συμπέρανε για τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κος Μεϊμαράκης.

Από πλευράς ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πως «το 2010 η χώρα χρεοκόπησε -και από τότε προσπαθούν διαδοχικές κυβερνήσεις να κρατήσουν όρθια τη χώρα στη ζώνη του ευρώ. Και ασφαλώς σ αυτές τις έκτακτες συνθήκες που διανύει η χώρα, είναι πολύ λογικό ότι και το Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί και έκτακτες διαδικασίες προβλεπόμενες απ’ το Σύνταγμα».

Ο κ. Γεωργιάδης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία τονίζοντας πως την ώρα που στη Βουλή επικαλείται τη νομιμότητα των διαδικασιών, την καταπατά στις εσωκομματικές του διαδικασίες, «όπως προχθές στην Κεντρική του Επιτροπή, όπου τα λευκά δεν μέτρησαν ως νόμιμες ψήφοι, για να μην φανεί πως ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής».

Αιχμές κατά του Β’ αντιπροέδρου της Βουλής, Γιώργου Καλαντζή, άφησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υπαινισσόμενη στην ομιλία της πως ο κ. Καλαντζής, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες», διακίνησε στα μέσα ενημέρωσης, πληροφορίες περί «25 ελεγχόμενων βουλευτών, με δύο πολύ σοβαρές περιπτώσεις», προτού ενημερώσει την ίδια την Επιτροπή, για λόγους εντυπώσεων.

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τριαντάφυλλου, εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ισχυριζόμενη πως την ώρα που ο κ. Γεωργιάδης επιχειρηματολογούσε ενάντια στην αποστολή κοινοβουλευτικών στο Ισραήλ, για να ανακριθεί ο εκ των διαχειριστών στη λίστα Λαγκάρντ, Σάμι Μιονί, η Βουλή δαπανά πολύ μεγάλα ποσά για «προσωπικές σχέσεις συγκεκριμένων βουλευτών».

Σφοδρή επίθεση Ζ. Κωνσταντοπούλου κατά Κ. Τριαντάφυλλου

Η Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως ο Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ), παρέθεσε προσωπικό δείπνο σε βουλευτές της COSAC (Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων της Ε.Ε.), με χρήματα της Βουλής στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Αντιδρώντας, ο κ. Τριαντάφυλλος καταλόγισε στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «χυδαιότητα και συκοφαντία» και παρομοίωσε τον πολιτικό της λόγο με εκείνον της Χρυσής Αυγής.

Επί της ουσίας των δύο σχεδίων, οι εισηγητές της συμπολίτευσης Κ. Σκρέκας (ΝΔ) και Δ. Σαλτούρος (ΠΑΣΟΚ), υπογράμμισαν το γεγονός, ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής εξακολουθεί να μειώνεται ακολουθώντας τις περικοπές που επιβάλλονται στην κοινωνία συνολικά.

«Οι αποζημιώσεις των βουλευτών καθώς και οι αποδοχές των συνεργατών τους μειώθηκαν δραστικά σε επίπεδο άνω του 37%, (σ.σ. σε σχέση με το 2009)» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στον απολογισμό του 2013 – ενώ για τον προϋπολογισμό του 2015, τόνισε πως είναι μειωμένος κατά 2 περίπου δισ ευρώ.

«Η απλή ανάγνωση του προϋπολογισμού και του απολογισμού, αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι η χρήση των προβλεπόμενων πιστώσεων, γίνεται προφανώς, με φειδώ και υπευθυνότητα» ανέφερε ο Δ. Σαλτούρος.

Οι θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τα δύο σχέδια, με τον εισηγητή του Δ. Γελαλή να υποστηρίζει πως οι μειώσεις του προϋπολογισμού, επικεντρώθηκαν κυρίως σε μειώσεις μισθών και λιγότερο στην περικοπή άλλων δαπανών.

Συγκρίνοντας τις προβλέψεις του 2015 με τον απολογισμό του 2013, ο κ. Γελαλής σημείωσε πως «οι δαπάνες για έξοδα εκδηλώσεων και για λοιπές ειδικές αμοιβές, παραμένουν αυξημένες, όπως και οι δαπάνες για ταξίδια μελών του Κοινοβουλίου. Πολλά χρήματα εξακολουθεί να δαπανά η Βουλή (3,8 εκ. ευρώ) για μισθώσεις κτηρίων εκτός Βουλής. Το 2013 η Βουλή μοίρασε επιχορηγήσεις συνολικού ποσού πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στην ιστοσελίδα της δεν βρήκαμε όλα τα νομικά πρόσωπα που επιχορηγούνται» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρών» ψήφισε η Ασημίνα Ξηροτύρη για λογαριασμό της ΔΗΜΑΡ, εκτιμώντας, όπως είπε τη σημαντική προσπάθεια για τη μείωση και εξορθολογισμό των δαπανών. Η βουλευτής πρότεινε περαιτέρω μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων και εξορθολογισμό του επιδόματος οργάνωσης γραφείου των βουλευτών, υποστηρίζοντας πως το επίδομα θα πρέπει να αφορά μονάχα τους βουλευτές της περιφέρειας.

«Δίνουμε λευκή ψήφο δηλώνοντας και την ανοχή μας στις προσπάθειες που κάνει το Προεδρείο και όλοι οι παράγοντες της Βουλής για τη μείωση των δαπανών» δήλωσε η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

«Περικόπηκαν οι μισθοί των υπαλλήλων της Βουλής, αλλά όχι και των βουλευτών, των οποίων η αποζημίωση παραμένει αφορολόγητη κατά 68%» κατήγγειλε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Χρυσή Αυγή).

Αναφερόμενος δε, σε αιτιάσεις που έχουν ακουστεί εναντίον του ιδίου και άλλων βουλευτών του Συνδέσμου, πως έχουν κάνει χρήση των άτοκων δανείων που προσφέρει η Βουλή στους βουλευτές, ο κ. Ματθαιόπουλος δικαιολόγησε την πράξη του λέγοντας πως «μου επιβλήθηκε εγγύηση 50.000 ευρώ, μετά από μία ξεκάθαρα πολιτική σκευωρία, εξαιτίας της οποίας δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά».

«Ο απολογισμός του 2013 και ο προϋπολογισμός του 2015, δεν θα μπορούσαν να κινηθούν έξω από τα πλαίσια στα οποία κινείται ο κρατικός Προϋπολογισμός και την γενικότερη οικονομική κατάσταση. Και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είναι γνωστό ότι καταψηφίζει όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς γιατί κινούνται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση» δήλωσε ο Σπύρος Χαλβατζής.

«Οι προϋπολογισμοί της Βουλής όσο και του κράτους, πρέπει να έχουν έναν γνώμονα: Να μην φεύγει κανένα ευρώ και να πηγαίνει στις τσέπες των “ποντικών” ή, όπως έλεγε ο κ. Καραμανλής, των “νταβατζήδων”, τους οποίους και η Αντιπολίτευση δεν ονομάζει» ανέφερε ο Γ. Νταβρής (ανεξάρτητοι βουλευτές).

Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων επαίνεσαν στους υπαλλήλους της Βουλής, για τη συμβολή τους στο κοινοβουλευτικό έργο, παρά τις πολύ μεγάλες περικοπές που είχαν στα μισθολόγιά τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Ντογιάκος καίει τον Σαμαρά. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Συλλαλητήρια σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη στις 23 Οκτώβρη από τους εκπαιδευτικούς