in ,

Βιβλιοπαρουσίαση-συζήτηση: «Ελεύθερα, Δίκαια και Ζωντανά, η ανατρεπτική δύναμη των κοινών»

Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης και το Goethe-Institut Thessaloniki παρουσιάζουν σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Νεφέλη το βιβλίο «Ελεύθερα, δίκαια και ζωντανά. Η ανατρεπτική δύναμη των κοινών» των Silke Helfrich και David Bollier, στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, 16:00-17:00, Περίπτερο 15, Εξώστης Ι.

Το βιβλίο αποτελεί μία προσπάθεια σύνθεσης και επέκτασης της θεωρίας αλλά και της πράξης γύρω από τα κοινά και μεταδίδει το μήνυμα ότι «μέσω των κοινών καλλιεργούνται και διανέμονται τρόφιμα, προστατεύονται δάση, κατασκευάζονται νέες κατοικίες, περιθάλπονται άνθρωποι, σχεδιάζονται τρακτέρ, γράφονται σχολικά βιβλία, δημιουργούνται χρηματοπιστωτικά συστήματα δημοσίου συμφέροντος» και πολλά άλλα.

Με τον όρο κοινά εννοούμε ελεύθερα, αυτοοργανωμένα συστήματα όπου ομάδες ατόμων διαχειρίζονται συλλογικά, σύμφωνα με κοινά συμφωνημένους κανόνες, υλικούς ή άυλους πόρους – που μπορεί ενδεικτικά να είναι από τη συνεργατική κατοικία και την αγροοικολογία μέχρι τα εναλλακτικά νομίσματα και τις τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα.

Τα κοινά είναι μια διαφορετική πρόταση στο υπάρχον σύστημα, που αν και μόνο καινούργια δεν είναι, έρχεται να ξαναβάλει στο επίκεντρο της διαχείρισης πόρων την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε επίπεδο κοινότητας. Γιατί πολλά από όσα μας περιβάλλουν και τα αντιλαμβανόμαστε ως οικονομία με όρους ιδιοκτησίας, ενοικίασης, χρήσης, πρόσβασης, διαχείρισης και εντέλει αγοράς είναι η κορυφή του παγόβουνου της οικονομίας. Αλλά σε κάθε παγόβουνο, το αθέατο κομμάτι είναι πάντα μεγαλύτερο από αυτό που βλέπουμε πάνω από τη θάλασσα.

Tο «Ελεύθερα, Δίκαια και Ζωντανά» αποτελεί μια διεισδυτική πολιτισμική κριτική, μια σθεναρή πολιτική πραγματεία και ένα πρακτικό εγχειρίδιο για τα κοινά. Η έκδοση παρουσιάζει μια τολμηρή και συναρπαστική εναλλακτική λύση στο αδιέξοδο σύστημα αγοράς-κράτους, μέσα από μια ουσιαστική επανεξέταση των κοινών. Γραμμένος από δύο κορυφαίους ακτιβιστές-ακαδημαϊκούς των κοινών της εποχής μας, αυτός ο οδηγός είναι γεμάτος με ευανάγνωστες και γλαφυρές ιστορίες, παρέχοντας μια φρέσκια, μη ακαδημαϊκή σύνθεση, που απευθύνεται σε ένα ευρύ, ακτιβιστικό κοινό. Με δυο λόγια, μας λέει ότι μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι και δημιουργικοί άνθρωποι, να αυτοδιοικούμαστε μέσω δίκαιων και υπεύθυνων θεσμών και να βιώνουμε τη ζωντάνια της αυθεντικής ανθρώπινης παρουσίας.

 

Ομιλητές/-ριες:

Περικλής Δουβίτσας

Εκδότης της «Νεφέλης» και ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Fairead

Αλίκη Κοσυφολόγου

Διδακτόρισσα Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας, μέλος της μεταφραστικής ομάδας της έκδοσης

Άλεξ Παζαΐτης

Eρευνητής στο Tallinn University of Technology, μέλος του P2P Lab

Συντονισμός: Ευγενία Χατζηγεωργίου, δημοσιογράφος

————————————————————–

Παρουσίαση βιβλίου – συζήτηση

«Ελεύθερα, δίκαια και ζωντανά. Η ανατρεπτική δύναμη των κοινών»

των Silke Helfrich και David Bollier

19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

ΔΕΘ, Περίπτερο 15, Εξώστης Ι

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, 16:00-17:00

Διοργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης, Εκδόσεις Νεφέλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΣΦΕΑ: Να δημοσιευθεί ο φάκελος για τους νεκρούς του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών

«Η Ανταγωνιστική Αριστερά θα έχει λόγο στις εκλογές»