in

Τσίπρας: Η Ελλάδα συναίνεσε στις κυρώσεις της ΕΕ που προκάλεσαν το εμπάργκο

Τσίπρας: Η Ελλάδα συναίνεσε στις κυρώσεις της ΕΕ που προκάλεσαν το εμπάργκο

Ευθύνες σε Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο επιρρίπτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για τη «καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα κρίση» στις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, που όπως υποστηρίζει «βυθίζει σε απόγνωση χιλιάδες παραγωγούς», ενώ ζητεί η Ελλάδα να διαχωρίσει τη θέση της «από την ανόητη και ανέξοδη λογική των κυρώσεων». 

«Οι κυρώσεις της ΕΕ αποφασίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη  της  Ελλάδας. Δίχως την ελληνική συναίνεση, δεν θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση στην ΕΕ για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το εμπάργκο και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με παραγωγούς της Ημαθίας και της Πέλλας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν άσκησε τα δικαιώματά της, προκειμένου να προστατέψει τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά συνέβαλε ενεργά στην προετοιμασία και επεξεργασία των κυρώσεων, αφού αυτή ξεκίνησε ενόσω είχαμε την Προεδρία της Ε.Ε». Ο ίδιος διερωτήθηκε «αλήθεια όταν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συντελούσαν σε αυτή την ανόητη επιλογή, δεν αντιλαμβάνονταν το πιθανό στρατηγικό πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές;» «Η στάση τους αποδεικνύει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε. ως ισότιμης χώρας με αναφαίρετο το δικαίωμα υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά ως φερέφωνο στις επιδιώξεις τρίτων» αναφέρει.

Στην κριτική που ασκεί αναφέρει ακόμα ότι «δεν είναι απλά ανίκανοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και επικίνδυνοι να τα παραχωρήσουν, χωρίς καν να αναλογιστούν τις συνέπειες».

Παράλληλα, εξέφρασε τη συμπαράστασή του «στην αγωνία και στον αγώνα των παραγωγών να εξασφαλίσουν ότι περισσότερο είναι εφικτό – εδώ που φτάσαμε- ως αποζημίωση, έστω και από αυτά τα ψίχουλα που προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό».

Ακόμα, χαρακτηρίζει μείζον θέμα η Ελλάδα να διαχωρίσει τη θέση της «από την ανόητη και ανέξοδη λογική των κυρώσεων» καθώς όπως προσθέτει «ο οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία δεν είναι η λύση στην κρίση της Ουκρανίας. Αντιθέτως, θα έχει πολλαπλά αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταστροφικές δε για τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα για την Ελλάδα».

Σ. Βούλτεψη: Ο Τσίπρας θέλει να μας βγάλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Για συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης των αγροτών κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Ο κ.Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο για τη «καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα κρίση» όσον αφορά στις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, που όπως υποστηρίζει «βυθίζει σε απόγνωση χιλιάδες παραγωγούς». Ζήτησε δε η Ελλάδα να διαχωρίσει τη θέση της «από την ανόητη και ανέξοδη λογική των κυρώσεων».

Από την πλευρά της  η κ. Βούλτεψη κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για ακόμη μια, όπως είπε, συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού και των Ελλήνων.

«Σε μια έκρηξη λαϊκισμού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης – που όποτε τον συμφέρει διακηρύσσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ – φόρεσε το αντιευρωπαϊκό προσωπείο του και κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση για τις ευρωπαϊκές επιλογές της».

Επίσης του καταλόγισε ότι εκμεταλλευόμενος τα πρόσκαιρα προβλήματά τους υποστήριξε πως η Ελλάδα έπρεπε να αυτονομηθεί έναντι της Ε.Ε. και να ακολουθήσει δική της πολιτική όσον αφορά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

O Kareem Abdul-Jabbar για το Ferguson και τον ταξικό πόλεμο στις ΗΠΑ

“Τρωάδες” του Ευριπίδη στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών