in

Τοποθετήσεις υποψήφιων βουλευτών της εκλογικής συνεργασίας ΚΚΕ (μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ

Τοποθετήσεις υποψήφιων βουλευτών της εκλογικής συνεργασίας ΚΚΕ (μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ

Τοποθετήσεις των υποψήφιων βουλευτών της εκλογικής συνεργασίας ΚΚΕ (μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ Στέλιου Αγκούτογλου (Α’ Θεσσαλονίκης) και Σωτήρης Τσόκα (Β’  Θεσσαλονίκης) πάνω σε επίκαιρα και καίρια ζητήματα της εποχής και της κοινωνίας.

Στην ερώτηση: «Η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο και αυτής της προεκλογικής περιόδου με την προηγούμενη κυβέρνηση να έχει περάσει από τη Βουλή μία τριετή συμφωνία και ένα νέο δάνειο ενώ μετά τις εκλογές αναμένεται να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι. Ποια η στάση σας αν εκλεγείτε και ποιοι οι βασικοί άξονες πολιτικής του κόμματός σας», ο Στέλιος Αγκούτογλου απαντά:

Aς μιλήσουμε για τη στάση μας απέναντι στο τρίτο μνημόνιο είτε εκλεγούμε είτε δεν εκλεγούμε. Αν και τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει, για όλους εμάς που κάνουμε συνειδητά την επιλογή του μ-λ χώρου.  Τα μνημόνια είναι συνέπεια της οικονομικής κρίσης και η οικονομική κρίση είναι συνέπεια της βαθειάς πολιτικής κρίσης που διαπερνά το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικο σύστημα. Πρόκειται για μια κρίση παρακμής και ό,τι βιώνουμε σήμερα αποτελούν τα συνεπακόλουθα αυτής που δεν διορθώνονται με τίποτα άλλο παρά με την ανατροπή.                                                                                                                                                                   
 
Στην ερώτηση: «Η ανεργία αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι 6/10 νέους είναι άνεργοι και πολλοί μεταναστεύουν στο εξωτερικό ενώ η Θεσσαλονίκη έχει λάβει τον τίτλο της “πρωτεύουσας της ανεργίας”. Ποια η πρόταση του κόμματος σας;», ο ίδιος απαντά:
 
Η ανεργία είναι συστατικό στοιχείο του καπιταλισμού. Δεν ζει καπιταλισμός δίχως ανεργία και όταν βρίσκεται σε κρίση τότε η ανεργία  γιγαντώνεται και γίνεται χιονοστιβάδα σαρώνοντας στο πέρασμά της ό,τι βρει. Ασφαλώς η ισόμετρη οικονομική ανάπτυξη είναι η μόνη σωστή οικονομική πολιτική. Αυτή όμως  η κατεύθυνση   επιτυγχάνεται μόνον όταν η πολιτική  βρίσκεται στο τιμόνι και τιμονιέρης είναι ο λαός.

Στην ερώτηση, «Το προσφυγικό ζήτημα αναδεικνύεται στο δράμα της εποχής μας όπου χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να μπουν -και μέσω της χώρας μας- στην Ευρώπη για να γλυτώσουν από την φωτιά του πολέμου. Ποιες είναι οι προτάσεις του κόμματός σας;», ο Στέλιος Αγκούτογλου απαντά:

Η πρότασή μας για το προσφυγικό είναι αυτή που βγήκε από τα χείλη ενός προσφυγόπουλου: “Σταματήστε τους πολέμους εσείς οι δυτικοί και εμείς δε θα ερχόμαστε στην Ευρώπη” ενώ ένας άλλος πρόσφυγας-απελπισμένος μονολόγησε και είπε: “Φύγαμε από τον θάνατο και συναντήσαμε τον θάνατο και ήρθαμε ξανά στον θάνατο”. Μετά από αυτά τα λόγια, όσα και αν κάνουμε, φαίνονται και είναι πολύ λίγα.

Στην ερώτηση «Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην χώρα και σήμερα βρίσκεται στον “πάγο” λόγω των υπέρογκων εξωσυμβατικών απαιτήσεων του εργολάβου ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα. Πως θεωρείτε ότι πρέπει να κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση;», ο ίδιος απαντά:

Το μετρό που ξεκίνησε με την “τρύπα” του Κούβελα παραμένει τρύπα και βαθιά πληγή στην καρδιά της πόλης. Υπάρχουν πάντα και άλλες λύσεις πολεοδομικά πιο ορθές, πιο ανθρώπινες, πιο λειτουργικές, σε πόλεις για ανθρώπους και όχι για αλλοτριωμένα πλάσματα που προσπαθούν να γίνουν πιο..μηχανές από τις μηχανές.

Στην ερώτηση «Σε Σκουριές και Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής έχουν σταματήσει προσωρινά οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός. Πως πρέπει να σταθεί η επόμενη κυβέρνηση απέναντι σε αυτό το θέμα;», ο Σωτήρης Τσόκας απαντά:

Δε νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα το να πούμε εμείς πώς πρέπει να σταθεί για το ζήτημα των Σκουριών η επόμενη κυβέρνηση. Ο λόγος είναι, ότι έχουν ήδη προδιαγράψει τη στάση τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Η Ν.Δ. (και οι υπόλοιποι παλιοί μνημονιακοί συνοδοιπόροι της, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, κ.ά.), έχουν υπηρετήσει με μεγάλη συνέπεια την πολιτική της ‘’επένδυσης με κάθε κόστος’’. Το ‘’με κάθε κόστος’’ απέδειξαν, ότι το εννοούν με τη στήριξη της καταστροφής του τόπου απ’ την ELDORADO GOLD και τους ντόπιους συνεργάτες της (Μπόμπολα, κ.ά.), καθώς και με την πολιτική της πρωτόγνωρης καταστολής του κινήματος με τους εκατοντάδες διωκόμενους αγωνιστές. Είναι επίσης καθαρό ότι σε περίπτωση συμμετοχής τους στην επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Δεν το κρύβουν άλλωστε, αλλά αντίθετα το διακηρύσσουν ανοιχτά.

Η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει από πρώτη ματιά να είναι πιο ‘’σύνθετη’’, όμως και εδώ με λίγο πιο προσεκτική παρατήρηση τα πράγματα δείχνουν να είναι καθαρά. Εκτιμούμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει το δρόμο της συνέχισης της ’’επένδυσης’’, τη συνέχιση της ‘’ανάπτυξης’’, δηλ. την παραμονή της ELDORADO και του Μπόμπολα στην περιοχή. Οι πιθανές διαφοροποιήσεις σε δευτερεύοντες πλευρές, δεν αλλάζουν την ουσία του ζητήματος. Ότι δηλαδή η καταστροφή και το ξεπούλημα της περιοχής θα συνεχιστεί και οι προσπάθειες να χτυπηθεί το κίνημα αντίστασης το ίδιο. Στοιχεία που συνηγορούν στην παραπάνω εκτίμηση, δόθηκαν αρκετά στο διάστημα της 7/μηνης διακυβέρνησης απ’ το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Παρ’ όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις για σταμάτημα των εργασιών στις Σκουριές, το καταστροφικό έργο της ELDORADO εντατικοποιήθηκε στο διάστημα μετά το Γενάρη. Και αυτό η κυβέρνηση το ήξερε πολύ καλά. Τα υποτιθέμενα σταματήματα των εργασιών σε επιμέρους τομείς, δε λειτούργησαν παρά σαν στάχτη στα μάτια των αγωνιζόμενων κατοίκων. Ενώ οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι –μέχρι το Γενάρη- συναντούσαν την καταστολή όταν έφταναν στο φράχτη του εργοταξίου, τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ, τη συναντούν επανειλημμένα στην άκρη του δάσους, 8 χιλιόμετρα μακριά.(πχ. 5/4/2015, Φλεβάρης και Μάρτης 2015). Οι δηλώσεις Τσίπρα για τους 5.000 τάχα εργαζόμενους, δηλαδή η υιοθέτηση ψεύτικων στοιχείων που ούτε η ίδια η ELDORADO τόλμησε να επικαλεστεί, έστειλε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για το πώς πρόκειται να κινηθούν από δω και πέρα.

Μα το προσωρινό σταμάτημα των εργασιών απ’ το Σκουρλέτη; Δεν μπορεί να αποτελεί την αρχή του ξηλώματος της ELDORADO απ’ την περιοχή;

Αρχικά, έχει σημασία να σημειώσουμε, ότι το σταμάτημα είναι προσωρινό, δηλαδή δεν είναι οριστικό και για πάντα. Κατά δεύτερο, δεν πρέπει να προσπερνάμε, ότι το προσωρινό σταμάτημα ανακοινώθηκε μια μέρα πριν την προκήρυξη των εκλογών. Δε νομίζω ότι χρειάζεται και μεγάλη ανάλυση για να καταλάβει κάποιος τη σύνδεση του προσωρινού σταματήματος με τις επερχόμενες εκλογές.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι δεν πρόκειται να ‘’στενοχωρήσει ‘’ μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και να τους χαλάσει τα σχέδια στη ΒΑ Χαλκιδική, είναι οι γενικότερες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εκπροσώπους αυτών των συμφερόντων.

Η αποδοχή της εξάρτησης της χώρας απ’ τους ιμπεριαλιστές, η αποδοχή των πλαισίων του καπιταλιστικού συστήματος, η παραμονή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κ.τ.λ., δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για σύγκρουση με το ντόπιο και ιδιαίτερα με το ξένο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο.

Πρακτικά. Η ‘’επένδυση’’ και η ‘’ανάπτυξη’’ μένουν. Οι συνέπειες της παραμονής τους, επίσης. Και αν συνεχιστεί η αντίσταση των κατοίκων; Τότε επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουν τα ‘‘καταργημένα’’ ΜΑΤ, οι ‘’ανεξάρτητοι’’ δικαστές, η ‘’ανεξάρτητη τηλεόραση’’ και πάει λέγοντας.

Μα, θα πει κάποιος, εσείς δεν έχετε πρόταση; Τι προτείνετε τέλος πάντων;

Η απάντηση είναι απλή. Τη μόνη πρόταση που κάνουμε, δεν την απευθύνουμε σε καμία κυβέρνηση. Την κάνουμε προς τον αγωνιζόμενο λαό. Και έχει στόχο το πώς θα δυναμώσει το κίνημα αντίστασης, πώς θα μαζικοποιηθεί, πώς θα συνδέσει το επιμέρους ζήτημα με τα γενικότερα λαϊκά ζητήματα, πώς θα κερδίσει την υποστήριξη των πολλών λαϊκών ανθρώπων κτλ., ώστε στο τέλος να μπορέσει να νικήσει. Ξέρουμε ότι η νίκη σε μια επιμέρους μάχη, θα δώσει φτερά και δύναμη για να ξεσπάσουν και άλλες μάχες, αλλού. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε, ότι οι καταστροφικές εξορύξεις χρυσού, οι αρπαχτές δηλαδή του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, δεν αφορούν μόνο τη ΒΑ Χαλκιδική, αλλά όλη τη Β. Ελλάδα και όχι μόνο.

Τέτοιου είδους πρόταση κάνουμε εμείς και θεωρούμε, ότι είναι η μόνη ρεαλιστική για να λυθεί θετικά για το λαό το ζήτημα.

Υπάρχει ακόμα το ζήτημα των υπαλλήλων της ELDORADO, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι μεταλλωρύχοι, τα αιτήματά τους για εργασία και  συνέχιση της ‘’επένδυσης’’.

Λέμε καθαρά το εξής: Είναι άλλο ζήτημα η διεκδίκηση του δικαιώματος για δουλειά (και μάλιστα μόνιμης, με δικαιώματα) απ’ αυτούς που ρίχνουν εκατομμύρια στην ανεργία, και άλλο η λογική και η απαίτηση να συνεχιστεί η καταστροφή του τόπου χωρίς να νοιάζεται κάποιος για τις συνέπειες στο παρόν και στο μέλλον για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Το πρώτο αποτελεί δίκαιο αίτημα και πρέπει να έχει τη στήριξη όλων των προοδευτικών ανθρώπων, το δεύτερο δεν αποτελεί παρά τον εγκλωβισμό των εργαζόμενων σε συμφέροντα άλλων και είναι απαίτηση για μεροκάματα στο γκρέμισμα του σπιτιού και του τόπου μας.

Σε κάθε περίπτωση, ο εμφύλιος στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής αποτελεί επιδίωξη της εταιρείας και των υποστηρικτών της, γιατί ξέρουν ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μείνουν εκεί.

Όσο μας αφορά, σαν ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ, στηρίζουμε απ’ την αρχή τον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Β. Ελλάδας, γιατί θεωρούμε ότι είναι δίκαιος. Αποτελεί μονόδρομο, κόντρα στη λογική της ανάθεσης και των καταστροφικών για το κίνημα αυταπατών που καλλιεργούν δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο. Πιστεύουμε, ότι ο αγώνας αυτός θα νικήσει, με την προϋπόθεση όμως της ανασύνταξής του, της ξαναμαζικοποίησής του, τη συνειδητοποίηση ότι τη λύση θα τη φέρει μόνο ο αγώνας των κατοίκων και όχι η ανάθεση σε κάποιους κυβερνητικούς ‘’σωτήρες’’, γιατί απλά, τέτοιοι, ούτε υπήρξαν, ούτε θα υπάρξουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

M.Σαπέν: Η Γαλλία θα εντείνει τις μεταρρυθμίσεις