in ,

Το θλιβερό θέαμα της Λαμπεντούζα

Του Gennaro Avallone, πηγή:effimera.org, μετάφραση: Καλλιόπη Ράπτη

Η πολλοστή «έκτακτη ανάγκη» που επινοήθηκε για τις όλο και πιο ρατσιστικές και κατασταλτικές μεταναστευτικές πολιτικές.

Ο συνωστισμός στη Λαμπεντούζα την περασμένη εβδομάδα ήταν μια παράσταση που οργανώθηκε από την κυβέρνηση. Χρήσιμη παράσταση, αφενός για να επιταχυνθούν τα έκτακτα μέτρα εναντίον ορισμένων από τους μετανάστες και αφετέρου για να καθησυχαστούν οι ψηφοφόροι της, οι οποίοι ικανοποιούνται με τις διευρυνόμενες ανισότητες (όπως αυτές που ενισχύονται από τη φορολογική μεταρρύθμιση, για παράδειγμα) και τη μεγαλύτερη καταστολή των πιο αδύναμων τμημάτων της κοινωνίας (όχι των μεγάλων φοροφυγάδων ή εκείνων που εκμεταλλεύονται την εργασία). Έτσι μπορεί να συνοψιστεί αυτό που συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιταλία στο μεταναστευτικό μέτωπο και στη ζωή της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, σε όλη την Ευρώπη τα δεξιά και τα ακροδεξιά κόμματα ζουν κυρίως από αυτό: υποστηρίζουν τις κατασταλτικές πολιτικές και την πολιτική της «έκτακτης ανάγκης» ενάντια στο τμήμα του μεταναστευτικού πληθυσμού που φυλετικοποιείται, που ορίζεται ποικιλοτρόπως ως μη ενσωματωμένος, λαθραίος, Αφρικανός, Μουσουλμάνος, τρομοκράτης, ή παγιδευμένος και εξαπατημένος από τους διακινητές. Για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, οι μετανάστες έχουν μετατραπεί σε πραγματικούς «κακούς», αυτούς που πρέπει να καταστείλουμε, ακόμα και όταν είναι απλά στο τιμόνι μιας βάρκας, προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους και τη ζωή άλλων.

Άτομα που θεωρούνται κατώτερα (φυλετικοποιημένα) υπόκεινται σε διάφορες πολιτικές καταστολής (όπως στην περίπτωση της παραμονής τους σε κέντρα απέλασης που η κυβέρνηση μόλις παρέτεινε στους 18 μήνες), επαναπροωθήσεις (όπως αυτές που πραγματοποιούνται από τη λεγόμενη Λιβυκή Ακτοφυλακή βάσει συμφωνίας με το ιταλικό κράτος), εγκατάλειψη (όπως στην περίπτωση ατόμων που εγκαταλείφθηκαν σε κέντρα κράτησης της Λιβύης). Για τους άλλους η σωτηρία είναι δυνατή, αν και πάντα με όρους υποταγής και εύκολα αναστρέψιμους.

Διπλά στάνταρ

Μια εύγλωττη περίπτωση αυτής της εφαρμοζόμενης νεκροπολιτικής μάς δίνεται από τη σύγκριση των δύο μέτρων και δύο σταθμών που υιοθέτησαν η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των ανθρώπων που διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και εκείνων που διέφυγαν από άλλους πολέμους ή από περιβάλλοντα όπου παραβιάζονται σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα και κινδυνεύει η ζωή τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρώτες 9 εθνικότητες της καταγωγής των ανθρώπων που έφτασαν στην Ιταλία δια θαλάσσης το 2022-2023 (ίσο με το 67% του συνόλου – δείτε τον πίνακα που ακολουθεί), ένα μέρος προέρχεται από καθαρά εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, ή με ισχυρή στρατιωτική ένταση, όπως η Μπουρκίνα Φάσο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από χώρες με δικτατορικές κυβερνήσεις όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Γουινέα, το Πακιστάν ή χαρακτηρίζονται από σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το Μπαγκλαντές.

Η μόνη εξαίρεση σε αυτήν την εικόνα είναι αυτή της Ακτής του Ελεφαντοστού, για σύνθετους λόγους (παρακαλούμε ανατρέξτε σε αυτή τη συνέντευξη για να καταλάβετε περισσότερα: La Costa d’Avorio, in boom economico e migratorio – Vita.it)

Οι πρώτες 9 εθνικότητες των ανθρώπων που έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ιταλία, 2022-2023

Επομένως, το 2022-2023 υπήρξαν (στις 15 Σεπτεμβρίου 2023) περίπου 235 χιλιάδες αφίξεις δια θαλάσσης και λαμβάνοντας υπόψη τις 9 πρώτες εθνικότητες (αυτές για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), ίσες με τα 2/3 του συνόλου των λεγόμενων αποβιβάσεων, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες ή δικτατορικά κράτη.

Την ίδια χρονική περίοδο (Απρίλιος 2022-Σεπτέμβριος 2023), η Ιταλία χορήγησε προσωρινή προστασία σε 180.677 άτομα από την Ουκρανία (Έκτακτη ανάγκη της Ουκρανίας. Πίνακας ελέγχου αιτημάτων προσωρινής προστασίας | Τμήμα Πολιτικής Προστασίας). Ως εκ τούτου, την ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός των ανθρώπων που έφτασαν στην Ιταλία από την Ουκρανία ήταν σχεδόν ίσος με τον αριθμό των ανθρώπων που έφτασαν από άλλες εμπόλεμες ζώνες ή δικτατορικά καθεστώτα.

Ωστόσο, στους πρώτους χορηγήθηκε καθεστώς προσωρινής προστασίας, σύμφωνα με μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2022, ενώ οι δεύτεροι, όπως συμβαίνει εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, αντιμετωπίζονται ως ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, ως μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια σειρά από κατασταλτικά μέτρα. Οι πολιτικοί έχουν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαν για αυτό, ακόμα και με νόμους όπως το λεγόμενο διάταγμα Cutro και το Διάταγμα που εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών στις 18 Σεπτεμβρίου και πρόκειται να δημοσιευθεί.

Η ανισότητα στη μεταχείριση είναι εμφανέστατη. Είναι σαφές ότι υπάρχουν γεωπολιτικά συμφέροντα και διαχωριστικές γραμμές που κάνουν διακρίσεις με βάση το δέρμα. Ωστόσο, δεν θέλω να σταθώ σε αυτό, αλλά στον μηχανισμό της «έκτακτης ανάγκης».

Η επινόηση της έκτακτης ανάγκης

Εδώ, οι αριθμοί μάς λένε ξεκάθαρα ότι μπροστά στα ίδια νούμερα – περίπου 230.000 λεγόμενες αποβιβάσεις, από τη μία πλευρά, και περίπου 180.000 προσωρινές προστασίες που αναγνωρίζονται σε όσους προέρχονται από την Ουκρανία, από την άλλη – μιλάμε για «έκτακτη ανάγκη» μόνο στην πρώτη περίπτωση, ενώ η δεύτερη (αυτή των ανθρώπων από την Ουκρανία) είναι εντελώς έξω από την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πολιτικών.

Λες και δεν ήρθε κανείς από την Ουκρανία. Απλά δεν συζητιέται, δεν είναι θέμα πολιτικού, δημόσιου ή δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Με απλά λόγια, η ερώτηση δεν υπάρχει.

Αντίθετα, οι ίδιοι αριθμοί που αποδίδονται σε άλλους πληθυσμούς, αποτελούν λόγο «έκτακτης ανάγκης», λόγο για επείγοντα διατάγματα, λόγο για την κινητοποίηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ευκαιρία για μεγάλα λόγια από τους κύριους εκπροσώπους της κυβέρνησης, λόγο για περαιτέρω ανάπτυξη αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γαλλία κατά μήκος των συνόρων με την Ιταλία (επιβεβαιώνοντας ότι η ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας ισχύει με μεταβλητό τρόπο, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος και τη γεωγραφική προέλευση).

Η κατασκευή της «έκτακτης ανάγκης» είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη αν κοιτάξετε τον αριθμό των ανθρώπων στη Λαμπεντούζα τις τελευταίες ημέρες: για παράδειγμα, στις 12 Σεπτεμβρίου έγιναν 112 αποβιβάσεις περίπου 5 χιλιάδων ατόμων. Αμέσως έγινε λόγος για την κατάρρευση του νησιού, ξεχνώντας ότι θα αρκούσε ένα πλοίο για να μετακινήσει αυτούς τους ανθρώπους και να αποφύγει την παρατεταμένη συγκέντρωσή τους στο νησί. Ξεχνούν, επίσης, ότι η έλλειψη αποστολών διάσωσης και η ύπαρξη νόμων που καθιστούν πολύ δύσκολη τη δράση των πλοίων των ΜΚΟ μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες συγκεντρώσεις ανθρώπων.

Όλα αυτά, ωστόσο, μπορούν να αποφευχθούν εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Αν όμως η πολιτική βούληση είναι αντίθετη, τότε αυτοί αποφασίζουν και έτσι δημιουργείται η «έκτακτη ανάγκη».

Πάρα πολλοί άνθρωποι πέφτουν σε αυτή την παγίδα, συμπεριλαμβανομένης της κοινοβουλευτικής αριστεράς. Αυτό που πρέπει να προταθεί και να υποστηριχθεί και με κινητοποιήσεις όμως, οδηγεί σε άλλη κατεύθυνση.

Το θλιβερό θέαμα που οργανώθηκε στη Λαμπεντούζα δείχνει ότι η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» είναι χρήσιμη για την επιτάχυνση των κατασταλτικών νόμων (καθώς και για εκλογικούς λόγους, χρήσιμους στη μακρά εκστρατεία μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024) που δεν χρειαζόμαστε, καθώς παραβιάζουν τα δικαιώματα και την αλληλεγγύη.

Στην Ιταλία, με λίγα λόγια, δεν υπάρχει «έκτακτη ανάγκη» για τη μετανάστευση.

Αυτοί που κυβερνούν την επινοούν για να κάνουν προπαγάνδα (και να κινητοποιήσουν ό,τι έχει απομείνει από το πιστό και φοβισμένο εκλογικό σώμα) και να νομιμοποιήσουν νέους νόμους κατά των μεταναστών και, επομένως, όλων των εκμεταλλευόμενων.

Ο δρόμος είναι αυτός της αλληλεγγύης και της χορήγησης βίζας για τη μετακίνηση, ρήξη με τη θανατοπολιτική και τις ρατσιστικές πολιτικές που χαρακτηρίζουν τις μεταναστευτικές πολιτικές στην Ευρώπη.

πηγή: https://effimera.org/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στο ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα «Συνηγόρων Φοιτητή» των Ελληνικών ΑΕΙ

Φαινόμενο Κασσελάκη ή καλύτερα φαινόμενο «Πόλη Ανάποδα»; Του Αλέξη Μπένου