in ,

Φαινόμενο Κασσελάκη ή καλύτερα φαινόμενο «Πόλη Ανάποδα»; Του Αλέξη Μπένου

Το «φαινόμενο Κασσελάκη» μονοπωλεί το ενδιαφέρον των συστημικών ΜΜΕ μια και εμπεριέχει όλα τα χαρακτηριστικά  μιας επιτυχημένης σαπουνόπερας: lifestyle και άλλη μια επιβεβαίωση ότι οι μόνες ελπίδες μας δεν μπορεί παρά να στηρίζονται σε σωτήρες – αρχηγούς που θα μας χαρίσουν κάτι -ασαφώς βέβαια-καλό. Παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια να πειστούμε ότι πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο, η πραγματικότητα είναι δυστυχώς [ή μάλλον  ευτυχώς] πολύ πεζή.  Ο Κασσελάκης μπήκε στο κοστούμι του μέντορά του Αλέξη Τσίπρα και χρησιμοποίησε αποτελεσματικά τον μεσσιανικό καμβά που είχε στήσει με μακρόχρονη επιμέλεια ο προκάτοχός του. Από το δαχτυλίδι του Αλαβάνου μέχρι την πραξικοπηματική επιβολή της εκλογής από όλο τον λαό, δεν υπήρχαν άξιες λόγου αντιστάσεις [στην πρώτη περίοδο έχουμε αντίστοιχες ευθύνες και όλ@ όσ@ αποχωρήσαμε τον Ιούλη του 2015] .

Είναι λοιπόν προδιαγεγραμμένο το μέλλον μας ως παθητικών ακροατών των αρχηγών που θα συγκρίνουμε ποιος κάνει καλύτερο ποδήλατο ή έχει τον πιο συμπαθητικό σκύλο?

Ευτυχώς το «φαινόμενο Πόλη Ανάποδα» μας ταρακουνάει ενεργητικά αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ελπίδα, ότι είναι ρεαλιστικό το όραμα για μια άλλη πόλη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη, με πρωταγωνιστές την κοινότητα, τη συλλογικότητα και όχι τους σωτήρες – αρχηγίσκους. Μια συλλογικότητα που χτίστηκε με επιμονή και συντροφικότητα μέσα από -ναι- τις απαραίτητες στη δημοκρατική λειτουργία – μακρόχρονες και κουραστικές διαδικασίες όπου ολ@ έχουν ισότιμα δικαιώματα στις αποφάσεις αλλά και ευθύνη για την υλοποίηση τους.

Μια συλλογικότητα η οποία σε αντίθεση με την τρέχουσα πραγματικότητα μιας πολυδιασπασμένης αριστεράς, έχει συσπειρώσει στις ενωτικές της διαδικασίες όλο το φάσμα τη εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς της πόλης.

Μια συλλογικότητα που με βάση το όραμά της αναλύει, εμβαθύνει στα προβλήματα της πόλης και προτείνει ξεκάθαρα και καλοσχεδιασμένα βήματα για την υπέρβασή τους. Μια συλλογικότητα που έχει αποδείξει ότι η δύναμή της είναι η κοινή δράση, κινητοποίηση και μετωπική σύγκρουση απέναντι στις αδηφάγες πολιτικές που συνεχίζουν αδίστακτα την καταστροφή του φυσικού, ιστορικού και κοινωνικού περιβάλλοντος της πόλης. Μια συλλογικότητα που αντιτίθεται έμπρακτα στο μεσσιανισμό με κατοχυρωμένες αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και συλλογική και εναλλασσόμενη εκπροσώπηση.

Η «Πόλη Ανάποδα» εκπροσωπεί την αναγκαία φρεσκάδα, τόσο σε ιδέες όσο και σε διαδικασίες όπως εξάλλου απέδειξε με τη συμμετοχή της στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης με τη συνεπή, συνεχή και αγωνιστική παρουσία της τα προηγούμενα χρόνια.

Στο μαύρο κάδρο των φυσικών και κοινωνικών καταστροφών ο κόσμος της «Πόλης Ανάποδα» συμμετείχε μαζικά και ενεργά στο κίνημα αλληλεγγύης στους πληγέντες, τιμώντας έμπρακτα μιαν άλλη ξεχασμένη έννοια, την αλληλεγγύη.

Η ζωντάνια λοιπόν της “Πόλης Ανάποδα”, η σοβαρότητα του προγράμματός της, η αγωνιστική της ιστορία, η δημοκρατική λειτουργία της, η αλληλεγγύη και το ανατρεπτικό όραμά της αποτελούν μια ελπιδοφόρα απάντηση στην επικοινωνιακή και χολυγουντιανή σκουπιδοφαγία.

Να αναδείξουμε λοιπόν την «Πόλη Ανάποδα» ως τη θετική έκπληξη στην πόλη μας. Να τη στηρίξουμε δυναμικά και έμπρακτα στις επερχόμενες εκλογές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το θλιβερό θέαμα της Λαμπεντούζα

Η επιλεκτική ιστορική μνήμη του απερχόμενου δημάρχου Κ. Ζέρβα και οι σκελετοί στη ντουλάπα