in ,

Στο ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα «Συνηγόρων Φοιτητή» των Ελληνικών ΑΕΙ

Γράφει ο Παναγιώτης Ξανθόπουλος

Η πρώτη «Ημερίδα Συνηγόρων Φοιτητή» των Ελληνικών ΑΕΙ αποτέλεσε μία πρωτοβουλία της Ομότιμης Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Θεοφανούς Παπαζήση και υλοποιήθηκε χθες 29/9/2023, με τη στήριξη του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου.

Η Ημερίδα ήταν υβριδική και η συμμετοχή ικανοποιητική. Αναλύθηκε διεξοδικά το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο καθιερώθηκε ο θεσμός. Βάσει αυτού του πλαισίου ο ρόλος του Συνηγόρου είναι διαμεσολαβητικός, δεν είναι απαραίτητο να είναι νομικός, τουναντίον μία από τις καλύτερες παρουσιάσεις έργου Συνηγόρου Φοιτητή αφορούσε σε μη νομικό. Η θητεία του είναι ενιαύσια, αμισθί και μπορεί να φτάσει μέχρι τα τέσσερα (4) έτη. Ορίζεται με απόφαση Συγκλήτου, κατόπιν προτάσεως του Πρύτανη, λαμβάνοντας υπόψιν και τη Γνώμη που εκφράζει το Συμβούλιο Φοιτητών. Σημαντικό στοιχείο είναι η δημοσιότητα που συνδέεται με τη λειτουργία του θεσμού καθώς τα πορίσματα του Συνηγόρου του Φοιτητή, καθώς και η ετήσια έκθεσή του δημοσιεύονται στον διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος, με την επιφύλαξη της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.

Τονίστηκε η αναγκαιότητα επικοινωνίας και συντονισμού των Γραφείων Συνηγόρου Φοιτητή στη χώρα, αλλά και το βασικό: Να γνωρίσουν οι φοιτητές και φοιτήτριες το θεσμό και τις δυνατότητες που τους/τις δίνει.

Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες Συνήγοροι κατέδειξαν τις βασικές υποθέσεις που φτάνουν σε αυτούς/αυτές (διένεξη υποψήφιων διδακτόρων με επιβλέποντα/ουσα, μαζικό «κόψιμο» στις εξετάσεις, ζητήματα με την επίδειξη γραπτών κ.α), αλλά υπογράμμισαν και την αναγκαιότητα στελέχωσης των γραφείων των Συνηγόρων για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού.

Αναδείχθηκε, ότι ο Συνήγορος του Φοιτητή δεν αποδίδει δικαιοσύνη, φέρνει τα μέρη κοντά, για αυτό και πρέπει να έχει ικανότητα διαμεσολάβησης, ώστε να επιλύσει τη διαφορά με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό και σε συμφωνία με την εύρυθμη λειτουργία της ακαδημαϊκής ζωής.

Μετά το πέρας της Ημερίδας, οι παρόντες/παρούσες Συνήγοροι αλλά και υπάλληλοι του Πανεπιστημίου γευμάτισαν στη φοιτητική λέσχη.

Μπορείτε να μελετήσετε το θεσμό στον  Ν. 4957/2022, όπως αποτυπώνεται στο άρθρο 130.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Δρόσος Τσαβλής απαντά στις ερωτήσεις του Alterthess

Το θλιβερό θέαμα της Λαμπεντούζα