in

Το ταξίδι του Σοφοκλή: Από την Πάρνηθα στο Παρνασσό και ακόμα παραπέρα

Ο Σοφοκλής - Φωτογραφία από αυτόματο καταγραφικό υπέρυθρων Γ. Ηλιόπουλος/ Καλλιστώ

Η ραδιοτηλεμετρία του λύκου “Σοφοκλής”, ο οποίος απεγκλωβίστηκε από την ομάδα άμεσης επέμβασης της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ και του ΟΦΥΠΕΚΑ στις 8/2/2024 μέσα από τον περιφραγμένο χώρο της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Αμυγδαλέζα Αχαρνών (Σ.Α.Ε.Α) στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος LIFE Wild Wolf, έχει εισέλθει σε μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση της η Περιβαλλοντική Οργάνωση, Καλλιστώ, ο λύκος πήρε αρχικά το όνομά του προς τιμήν της Σοφίας, επόπτριας της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου  που συμμετείχε στην επιχείρηση, αλλά σύντομα το κέρδισε με πιο άμεσο τρόπο, αφού, επιστρέφοντας μετά από λίγες ημέρες στην μητρική του αγέλη, κινούνταν στη ευρύτερη περιοχή γύρω από τον τύμβο του αρχαίου τραγικού ποιητή Σοφοκλή που βρίσκεται στη νότιο-ανατολική Πάρνηθα.

Με την βοήθεια του δορυφορικού κολάρου GPS που τοποθετήθηκε στον νεαρό λύκο την ημέρα της επιχείρησης απεγκλωβισμού και το οποίο δίνει με υψηλή ακρίβεια την θέση του ζώου, ανακαλύψαμε την κύρια αιτία προσέγγισης της αγέλης σε περιαστικές περιοχές, που είναι, η υψηλή διαθεσιμότητα πτωμάτων κτηνοτροφικών ζώων και σκύλων, ενώ χαρτογραφήθηκαν τα σημεία των τροφικών αυτών πηγών.

Χάρτης μετακίνησης του Σοφοκλή

Ωστόσο, από τις αρχές Μαΐου ο λύκος άρχισε να απομακρύνεται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα γνωστά όρια της επικράτειας της αγέλης του και αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να διασχίσει την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης προς τα βορειοανατολικά, στράφηκε προς τα δυτικά ξεκινώντας την αναζήτησή του για μια νέα κενή περιοχή εγκατάστασης ή ίσως εξεύρεσης άλλης αγέλης λύκων που θα τον δεχθεί.

Η διασπορά, όπως αποκαλείται η μετακίνηση μεγάλων αποστάσεων, των νεαρών κυρίως λύκων, εκτός των ορίων των επικρατειών τους, αποτελεί έναν μηχανισμό προσαρμογής που εξισορροπεί τις ανάγκες της αγέλης και των τροφικών διαθέσιμων, αφού έτσι οι αγέλες δεν αυξάνονται σε αριθμό μελών πάνω από ένα όριο. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η ροή γενετικού υλικού εντός του πληθυσμού και ο γρήγορος εποικισμός νέων περιοχών. Οι αποστάσεις διασποράς μπορεί να είναι τεράστιες και να φθάνουν τα πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα.

Προς το παρόν, ο Σοφοκλής βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού και είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα επιδιώξει να υιοθετήσει τον ίδιο «περιαστικό τρόπο ζωής» ή όχι και κυρίως πόσο μακριά μπορεί να φτάσει….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Να μην αλλάξει η Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα

Στις 12,13 και 14 Ιουνίου το Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης