in , ,

Το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο του Μεξικού συμπορεύεται με το ταξίδι των ζαπατίστας στην Ευρώπη

Gran OM

Η πέμπτη συνέλευση του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου- Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι μαζί με τον EZLN θα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή περιοδεία των ζαπατίστας κατά τους μήνες Ιούλιο έως Οκτώβριο του 2021, στην Ευρώπη και στις περιοδείες που θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια στην Ασία, την Αφρική, την Ωκεανία και την Αμερική.

Επιπλέον υπενθυμίζουν ότι τα μεγα-προγράμματα, οι πολυεθνικές εταιρείες, το οργανωμένο έγκλημα σε συντονισμό με την κυβέρνηση του Μεξικού εισβάλλουν όλο και περισσότερο για να εκμεταλλευτούν και να εξαφανίσουν τα εδάφη τους, την ίδια τη ζωή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα Μorelos που, όπως λένε, «επιβάλλεται προς όφελος κυρίως των εταιρειών εξόρυξης, πέρα από κάθε νομιμότητα, αγνοώντας και παραβιάζοντας τις δικαστικές αποφάσεις και χρησιμοποιώντας την εθνοφρουρά για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου και ψευδεπίγραφες «ιθαγενικές διαβουλεύσεις» που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματά μας».

«Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε μόνο τα εδάφη μας, μαζί με αυτά υπερασπιζόμαστε και τη ζωή της μάνας γης και το μέλλον της ανθρωπότητας» σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Προσυπογράφοντας την Κοινή Διακήρυξη για τη Ζωή που έκαναν ο EZLN, λαοί, οργανώσεις, συλλογικότητες και άτομα από όλον τον κόσμο δεσμεύονται να ενισχύσουν τους αγώνες για την υπεράσπιση της ζωής στα εδάφη τους, « ανοίγοντας περισσότερο τα αυτιά μας, με περισσότερη οργάνωση και επικοινωνία με τα αδέρφια μας, στο Μεξικό και στον κόσμο, που αγωνίζονται ενάντια σε αυτό το καπιταλιστικό και πατριαρχικό σύστημα με στόχο την εξαφάνισή του».

Συμφώνησαν ακόμη να πραγματοποιήσουν δράσεις για τη ζωή ενάντια στα μεγα-προγράμματα, τιμώντας τη μνήμη του Samir Flores Soberanes από τις 19 έως τις 21 Φεβρουαρίου, στην επέτειο των δύο χρόνων από την δειλή δολοφονία του και απαιτούν να σταματήσουν οι επιθέσεις ενάντια στις ζαπατιστικές κοινότητες,καθώς και την άμεση απελευθέρωση των αδερφών τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ -ΙΘΑΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Προς τον Ζαπατίστικο Στρατό για την Εθνική Απελευθέρωση (EZLN)

Προς τους λαούς του κόσμου

Προς τα άτομα που αγωνίζονται στις πέντε ηπείρους

Προς τα αδέρφια και τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας

Αδέρφια μας ανά τον κόσμο, δεχτείτε ένα χαιρετισμό από εμάς, τα μέλη του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου του Μεξικού. Είμαστε λαοί και κοινότητες που κατοικούμε τη γη και τα εδάφη μας πολύ πριν μας επιβάλλουν αυτό που ονομάζεται Μεξικανικό Κράτος. Και όχι μόνο δικές μας γλώσσες και τρόπους να ντυνόμαστε έχουμε, αλλά και μια διαφορετική μορφή διακυβέρνησης, έναν άλλο τρόπο να βλέπουμε, να κατανοούμε και να ζούμε τον κόσμο, τρόπο διαφορετικό από εκείνον του καπιταλισμού που βλέπει τα πάντα σαν εμπόρευμα. Είμαστε λαοί που αγαπάμε τη γη, τα βουνά, τα νερά, τους λόφους, τα πουλιά και κάθε ζωντανή ύπαρξη που κατοικεί στη μάνα γη μας. Για εμάς η ζωή είναι ιερή και τη σεβόμαστε. Στο πέρασμα των χρόνων τα αφεντικά, αυτοί δηλαδή που στόχο τους έχουν την κυριαρχία και την εκμετάλλευση, θέλησαν να μας συντρίψουν, να καταστρέψουν τον πολιτισμό μας, τα εδάφη μας. Η ιστορία μας είναι μια ιστορία εκτοπισμών, αντίστασης και εξέγερσης, και σήμερα, μετά από περισσότερα από 500 χρόνια κατάκτησης και πολέμου, κινδυνεύουμε με εξαφάνιση, όπως κι ο κόσμος ολόκληρος.

Αδέρφια μας ζαπατίστας, αδέρφια μας μεγαλύτερα, όπως πάντα τα λόγια και οι πρωτοβουλίες σας σκορπίζουν ένα φως ελπίδας και χαράζουν ένα δρόμο για τους λαούς μας. Τα μεγα-προγράμματα, οι πολυεθνικές εταιρείες, το οργανωμένο έγκλημα και ο συντονισμός του με την κυβέρνηση εισβάλλουν όλο και περισσότερο για να εκμεταλλευτούν και να εξαφανίσουν τα εδάφη μας, να εξαφανίσουν την ίδια μας τη ζωή. Τα ψεύτικα λόγια του López Obrador και ο λεγόμενος «τέταρτος μετασχηματισμός» επιδιώκουν να χτίσουν ένα τείχος που να κρύβει τον πόλεμο που μαίνεται εναντίον των λαών και της ζωής της μάνας γης, θέλουν να μας απομονώσουν και να μας παρουσιάσουν σαν πολέμιους της προόδου, κάτι για το οποίο ήδη μας κατηγορούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά που σήμερα αποκτά ένα πιο καταστροφικό νόημα. Ο λόγος μας, η πραγματικότητά μας, ο πόλεμος που ζούμε δεν φτάνει σε όλες τις καρδιές όπου πρέπει να φτάσει: εμείς δεν υπερασπιζόμαστε μόνο τα εδάφη μας, μαζί με αυτά υπερασπιζόμαστε και τη ζωή της μάνας γης και το μέλλον της ανθρωπότητας. Όλη η δύναμη του κεφαλαίου, του κράτους και του οργανωμένου εγκλήματος ξεσπά πάνω στους λαούς μας, μας χωρίζει, μας εκτοπίζει, μας απειλεί, μας φυλακίζει, μας δολοφονεί.

Στο Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης και του Νερού των πολιτειών Morelos, Puebla και Tlaxcala (FPDTA-MPT) που είναι μέρος του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου και του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης (CNI-CIG), ζούμε τον ίδιο πόλεμο των μεγα-έργων που ζουν τα αδέρφια μας σε όλη την εθνική επικράτεια. Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Θανάτου που ονομάζεται Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Μorelos επιβάλλεται προς όφελος κυρίως των εταιρειών εξόρυξης, πέρα από κάθε νομιμότητα, αγνοώντας και παραβιάζοντας τις δικαστικές αποφάσεις και χρησιμοποιώντας την εθνοφρουρά για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου και ψευδεπίγραφες «ιθαγενικές διαβουλεύσεις» που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματά μας. Οι έρευνες για τη δολοφονία του Samir Flores, αντί να διαλευκάνουν τη δολοφονία, αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ της Εισαγγελίας του Κράτους και του οργανωμένου εγκλήματος… με δυο λόγια, ζούμε τον ίδιο πόλεμο εξόντωσης που ζουν και οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του CNI και των άλλων αδελφών λαών, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες των πόλεων και πολλών κοινωνικών στρωμάτων. Ωστόσο, η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης και η δολοφονία του αδερφού μας Samir δεν κάμπτει την αντίστασή μας. Αντίθετα: θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώσπου να θριαμβεύσει η ζωή πάνω στο θάνατο, με τα πιο ισχυρά μας όπλα: την αξιοπρέπεια, την αντίσταση και την εξέγερση.

Το Τρένο Μaya που συνοδεύεται από την κατασκευή 15 αστικών κέντρων, ο Υπερωκεάνιος Διάδρομος Salina Cruz-Coatzacoalcos ο οποίος περιλαμβάνει 10 αστικούς-βιομηχανικούς διαδρόμους, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού στο Οικολογικό Πάρκο της Λίμνης Texcoco, καθώς και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Morelos, η επιβολή όλων αυτών των έργων επιδιώκει την ανασυγκρότηση-αναδιάταξη της χώρας σύμφωνα με τα οικονομικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Κατά τον ίδιο τρόπο είναι πολύ ανησυχητικό το σχέδιο κατασκευής, προς όφελος διαφόρων ξένων εταιρειών, τριών θερμοηλεκτρικών σταθμών –ένας από τους οποίους έχει ήδη ολοκληρωθεί–, ενός δικτύου αγωγών και ενός μεγα-κέντρου αποθήκευσης απόβλητων στη λεκάνη του ποταμού Santiago, νότια της Guadalajara, το οποίο μάλιστα λαμβάνει χώρα σε μία από τις πιο μολυσμένες περιοχές της χώρας. Να προσθέσουμε στα παραπάνω το έργο Canal Centenario που εκτελείται ήδη από την Εθνοφρουρά και το οποίο στοχεύει στην μεταφορά των νερών των ποταμών San Pedro και Santiago στη Nayarit. Ομοίως, οι ανοιχτές εξορύξεις απειλούν εκατοντάδες εδάφη ιθαγενών πληθυσμών χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο του διχασμού, του εκτοπισμού και της καταστροφής των κοινοτήτων μας.

Πριν από όλα αυτά τα έργα έχουν προηγηθεί έργα οδικών και υδραυλικών υποδομών, πολυάριθμων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και υδροηλεκτρικών, θερμοηλεκτρικών εργοστασίων και αγωγών αερίου που εισβάλλουν παράνομα στα εδάφη των λαών μας, πολλά από αυτά χωρίς καν έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και τώρα προετοιμάζουν την κατοχή χιλιάδων εκταρίων και την αλλαγή των όρων χρήσης γης των ejidos (κοινοτική γη) των ιθαγενών κοινοτήτων και λαών, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το δικαίωμα της ελεύθερης αυτοδιάθεσης των λαών στα εδάφη τους.

Όλα αυτά τα μεγάλα έργα, όλη αυτή η αρπαγή, η λεηλασία και η εκμετάλλευση που προκαλείται από το εξορυκτικό μοντέλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, προστατεύονται από τη στρατιωτικοποίηση ολόκληρης της χώρας που τώρα –ενώ στη θητεία προηγούμενων κυβερνήσεων μεγάλο μέρος της κοινωνίας είχε αντιταχθεί– χάρις στην επίκληση της δημόσιας ασφάλειας και χάρις στα ψεύτικα λόγια του Λόπες Ομπραδόρ, έχει προχωρήσει, χωρίς να αλλάξει η προηγούμενη και πραγματική κατάσταση που είναι ότι τα στρατιωτικά σώματα αποτελούν συστηματικούς παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εύκολα συνεργάζονται με το οργανωμένο έγκλημα. Ο πόλεμος κατά των λαών για την επιβολή των μεγάλων έργων είναι τόσο ξεκάθαρος που έχουν ανατεθεί στο στρατό έργα όπως το Τρένο Maya ή το αεροδρόμιο της Santa Lucia, έργα στα οποία είμαστε ολοκληρωτικά αντίθετοι.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία της επαναποικιοποίησης των εδαφών μας, το Εθνικό Ινστιτούτο Ιθαγενών Λαών, που ως θεσμό επιβάλλει η κακή κυβέρνηση του Τέταρτου Μετασχηματισμού, εκπληρώνει τα καθήκοντα που έφερε εις πέρας ο παλιός «ιθαγενισμός» του καθεστώτος-κράτους-κόμματος του PRI: χειραγωγεί, διασπά και διχάζει τους λαούς και τις κοινότητές μας. Υπηρετώντας τον νυν επιστάτη εν υπηρεσία, νομιμοποιεί τα μεγα-προγράμματά του, στήνοντας κάλπικες επίσημες «ιθαγενικές» τελετές που προσβάλλουν τη Μάνα Γη μας, χρησιμοποιώντας στρατηγικές κατά της εξέγερσης καθώς και τη λεγόμενη «μηχανική των συγκρούσεων». Ενάντια σε όλα αυτά, η κοινότητα otomí που κατοικεί στην Πόλη του Μεξικού έχει καταλάβει τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Ιθαγενών Λαών για να απαιτήσει, πέραν του νόμιμου δικαιώματος στη στέγαση, τον σεβασμό και την αναγνώριση της αυτοδιάθεσης των λαών στα εδάφη τους.

Η πανδημία του Covid-19 ήρθε γάντι για την κυβέρνηση του ψεύτη López Obrador, “σαν ένα δαχτυλίδι στο δάχτυλο” για την επιβολή των μεγάλων έργων και τη στρατιωτικοποίηση της χώρας. Με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού χωρίς δυνατότητα κινητοποίησης, η πανδημία συμβάλλει με τη σειρά της στον πόλεμο εξόντωσης κατά των λαών μας, όπου οι υπηρεσίες υγείας και η οικονομική δυνατότητα είναι πολύ σπάνιες και σε πολλές περιπτώσεις παντελώς ανύπαρκτες.

Βλέπουμε λοιπόν ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη παγκόσμια και πολιτισμική κρίση που αναγκάζει το σύνολο της ανθρωπότητας να καταστρέψει το υπάρχον καπιταλιστικό και πατριαρχικό σύστημα, που είναι υπεύθυνο για την καταστροφή της φύσης και που βασίζεται στην αυξανόμενη εκμετάλλευση και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό το σύστημα για να παράγει κέρδος και πλούτο βασίζεται στο οργανωμένο έγκλημα, στους πολέμους, στις επιδημίες και πανδημίες.

Για τους παραπάνω λόγους εμείς ως Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο – Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης και ως Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης και του Νερού των πολιτειών Morelos, Puebla και Tlaxcala, ενωμένοι σε αυτήν την ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, συμφωνήσαμε στα ακόλουθα:

Προσυπογράφουμε την Κοινή Διακήρυξη για τη Ζωή που έκαναν ο EZLN, λαοί, οργανώσεις, συλλογικότητες και άτομα από όλον τον κόσμο. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους αγώνες μας για την υπεράσπιση της ζωής στα εδάφη μας, ανοίγοντας περισσότερο τα αυτιά μας, με περισσότερη οργάνωση και επικοινωνία με τα αδέρφια μας, στο Μεξικό και στον κόσμο, που αγωνίζονται ενάντια σε αυτό το καπιταλιστικό και πατριαρχικό σύστημα με στόχο την εξαφάνισή του.

Να συμμετέχουμε με άμεσο τρόπο, σύμφωνα με τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν σε αυτή τη συνέλευση, με μία αντιπροσωπεία των CNI-CIG και FPDTA-MPT, μαζί με τον EZLN, στην ευρωπαϊκή περιοδεία που προτείνεται από τους αδερφούς και αδερφές μας, τους συντρόφους και συντρόφισσες του EZLN και του κόσμου, κατά τους μήνες Ιούλιο έως Οκτώβριο του 2021, και, στο βαθμό των δυνατοτήτων μας, στις περιοδείες που θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια στην Ασία, την Αφρική, την Ωκεανία και την Αμερική.

Να πραγματοποιήσουμε δράσεις για τη ζωή ενάντια στα μεγα-προγράμματα, τιμώντας τη μνήμη του αδερφού μας Samir Flores Soberanes από τις 19 έως τις 21 Φεβρουαρίου, στην επέτειο των δύο χρόνων από την δειλή δολοφονία του. Κάνουμε κάλεσμα στους συντρόφους και τις συντρόφισσες στο Μεξικό και σε όλο τον κόσμο να προγραμματίσουν ανάλογες δράσεις σε αυτές τις ημερομηνίες.

Απαιτούμε να σταματήσουν οι επιθέσεις ενάντια στις ζαπατιστικές κοινότητες, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των αδερφών μας Fredy García Ramírez, εκπροσώπου της οργάνωσης CODEDI Oaxaca, και Fidencia Aldama, μέλους της φυλής Yaqui. Και την απελευθέρωση των αδερφών μας Adrian Gómez Jiménez, German López Montejo και Abraham López Montejo, μελών της οργάνωσης «Η αληθινή φωνή του Amate», του Marcelino Ruíz Gómez, μέλους του αντιστεκόμενου Viniketik, του Osman Alberto Espinales Rodriguez και του Pedro Trinidad Cano Sánchez, οι οποίοι είναι άδικα φυλακισμένοι στα κέντρα κράτησης του San Cristóbal de las Casas και του Comitán στην Chiapas. Να σταματήσουν οι δολοφονίες των αδερφών μας της CIPOG-EZ, να βρεθεί ζωντανός ο αδερφός μας Sergio Rivera Hernández, μέλος της οργάνωσης Maíz στη Sierra Negra της Puebla. Να βρεθούν ζωντανοί και οι 43 μαθητές της Ayotzinapa και όλες και όλοι οι εξαφανισμένοι.

Με εκτίμηση,

Ιανουάριος του 2021

Για την Ολική Ανασυγκρότηση των Λαών μας

Ποτέ Πια Ένα Μεξικό Χωρίς Εμάς

ΕΘΝΙΚΟ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ – ΙΘΑΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ MORELOS, PUEBLA KAI TLAXCALA

 

Μετάφραση: Ομάδες Αλληλεγγύης στον Αγώνα των Ζαπατίστας (Αθήνα)

Πηγή: Enlace Zapatista

Πηγή φωτό: Gran Om

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φοιτητής του Φυσικού του ΕΚΠΑ διώκεται για «αδικήματα» σε διαδήλωση του 2019

Ένας στους τέσσερις πολίτες κρυώνει στο σπίτι του