in ,

Τέμπη, ένας χρόνος μετά: Απεργιακές συγκεντρώσεις την Τετάρτη για να μην ξεχαστεί το κρατικό έγκλημα

Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 28 Φλεβάρη του 2024 από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος που οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας στον θάνατο ενώ παράλληλα τίποτα ριζικό δεν έχει αλλάξει στο δίκτυο του ΟΣΕ για την ομαλή λειτουργία του.

Όπως και έναν χρόνο πριν που χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας ότι «είναι έγκλημα και όχι τραγωδία» αυτό που συνέβη στα Τέμπη, έτσι και την Τετάρτη σωματεία, φορείς, οργανώσεις καλούν τον κόσμο να βγει και πάλι στους δρόμους στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ξεχάσουμε. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών» τονίζουν καλέσματα και ανακοινώσεις σωματείων που καλούν την Τετάρτη στις 10:30 σε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου στο πλαίσιο της απεργιακής συκγέντρωσης της ΑΔΕΔΥ και της ΕΔΟΘ.

Στο άγαλμα Βενιζέλου στις 10:30 καλεί η ΑΔΕΔΥ που έχει κηρύξει 24ωρη απεργία με σύνθημα «Οι ΖΩΕΣ μας πάνω από τα ΚΕΡΔΗ τους» απαιτώντας ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία καθώς και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και της ΕΔΟΘ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Ο ΟΑΣΘ θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας ενώ κανονικά θα εργαστούν τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα εξυπηρέτησης ΑμεΑ, καθώς και η νυχτερινή γραμμή του αεροδρομίου (1Ν).

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο από 11:30 έως τις 14:30 τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Κατά τις ώρες της στάσης εργασίας, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Στις συγκεντρώσεις και τη διαδήλωση θα συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι. Υπενθυμίζεται ότι 16 από τα 57 θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος ήταν φοιτητές-τριες του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΔΙΠΑΕ.

Το απόγευμα της Τετάρτης στις 19:00 εργατικά σωματεία καλούν σε συγκέντρωση μπροστά στον ΟΣΕ.

Συγκέντρωση και στην Καμάρα από οργανώσεις, σωματεία και συλλογικότητες

Κρατική δολοφονία χαρακτηρίζουν το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα συλλογικότητες και οργανώσεις που καλούν την Τετάρτη στις 10:30 σε συγκέντρωση στην Καμάρα. Στα καλέσματά τους σωματεία βάσεις και συλλογικότητες κάνουν λόγο για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έμελλε να το πληρώσουν με την ίδια τους τη ζωή άνθρωποι, επιβάτες του τρένου και εργαζόμενοι σε αυτό.

Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι «πέντε μήνες πριν, τα νερά από τις πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας εισχώρησαν στα υπόγεια του σταθμού του Δομοκού αχρηστεύοντας τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό που ρύθμιζε τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση όχι μόνο στο πλημμυρισμένο τμήμα της γραμμής (Δομοκός-Λάρισα), αλλά και στο «στεγνό» τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός». «Αυτό σημαίνει πως τα σημεία εκείνα συνεχίζουν να λειτουργούν ΧΩΡΙΣ σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση, ενώ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής (1/2/24) ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Π. Τερεζάκης, δήλωσε ότι όλα λειτουργούν «κανονικότατα» πλην του κομματιού από Δομοκό μέχρι Λάρισα που καταστράφηκε από την κακοκαιρία Daniel – από το Μενίδι μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Στρυμόνα και τον Προμαχώνα» επισημαίνουν.

Τονίζουν ακόμη ότι οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν συνεχώς. «Με το μόνο όπλο που έχουν στα χέρια τους, την απεργία, προσπαθούσαν να αναδείξουν τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και καιρό στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ σε ανακοινώσεις του το σωματείο μηχανοδηγών έκανε λόγο για τις εγκληματικές συνθήκες που επικρατούν στις σιδηροδρομικές γραμμές, αναφέροντας ξεκάθαρα πως είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάτι μοιραίο. Τα καθημερινά μικρά ατυχήματα, οι συνεχείς καθυστερήσεις, οι στάσεις σε νεκρά σημεία ήταν συμβάντα που συνέβαιναν σε πολλά δρομολόγια τρένων και ειδικά σε πολύωρα δρομολόγια όπως αυτό της Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Τα διαρκή αυτά σημάδια κινδύνου τα έβλεπαν όλοι, αλλά η αδιαφορία των κυβερνήσεων με το πρόσχημα της εξυγίανσης των υπηρεσιών στις μεταφορές και της εξοικονόμησης αντί της βελτίωσης των συγκοινωνιών, τις υποβάθμιζε συνεχώς με μείωση του προσωπικού, μη συντήρηση των μηχανών και μη ενίσχυση των υποδομών με σύγχρονα μέσα, κάτι που οδήγησε στην τραγική αυτή κατάληξη».

Πολιτιστικά δρώμενα στη μνήμη των θυμάτων

Το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθούν δύο πολιτιστικά δρώμενα στη Θεσσαλονίκη. Θέλοντας να μνημονεύσουμε τα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, και ιδιαιτέρως τους νεκρούς φοιτητές μας, το 5ο Εργαστήριο Ζωγραφικής, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., καλεί τους πολίες της Θεσσαλονίκης να παραβρεθούν στο εικαστικό δρώμενο “Εις Μνήμην-Μνήμη ενάντια στην λήθη” το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ακριβή ώρα της σύγκρουσης των τρένων την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, με ώρα προσέλευσης 22.40.

Ο χώρος της δράσης θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ, μπροστά στο άγαλμα του Αριστοτέλη. Παρακαλούνται οι μετέχοντες να φέρουν μαζί τους ένα κερί και μία βαλίτσα ή ταξιδιωτικό σακίδιο, το οποίο και θα παραλάβουν με την λήξη της δράσης. Μετά την λήξη και του ενός λεπτού σιγή παρακαλούν να γίνει σιωπηλή αποχώρηση. Στην δράση συμμετέχουν οι φοιτητές: Performance: Αγόρου Φιλιππία, Αναστασούδη Νεφέλη, Αντωνοπούλου Ασημίνα, Γουγουλάκης Τηλέμαχος, Καργιωτίδη Δάφνη, Λέλεκας Χρήστος, Μιχαήλ Μαρία, Μπαρώνη Μάρθα Μαρία, Παπαχρήστου Νίκη, Σαββίδου Δώρα, Σαββίδου Ιωάννα, Σαπουνά Μαριάννα, Σκαλτσά Τατιάνα, Σύψα Λαμπρινή, Τζάτσου Ιωάννα, Υπερηφάνου Βασιλική, Χανδράκης Ιάσονας Σχεδιασμός πανό: Αλεκτορίδου Ελένη, Κτίστου Νικόλ, Λαζαρίδου Αικατερίνη, Σιδερά Ελευθερία Τεχνική υποστήριξη: Αλεκτορίδου Ελένη, Καβριγιάννη Δέσποινα, Κτίστου Νικόλ, Λαζαρίδου Αικατερίνη, Σιδερά Ελευθερία, Τσαβέα Έλενα, Τσιβελεκίδου Γεωργία, Φωτιάδου Αμαρυλλίς, Δημητρίου Ευθαλία, Δοξάκη Ναταλία, Ζυμάρη Δήμητρα, Κατσαρέλης Κων/νος, Παπαδόπουλος Θεόφιλος, Πετράκη Ελένη σκίτσο βίντεο: Κώστας Κατσαρέλης Υπό την επίβλεψη των: Βοζαλή Μαρία, ΕΕΠ 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής Μαρτζοπούλου Αλίκη, ΕΔΙΠ 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής

57 καρέκλες δεν πρέπει να μείνουν άδειες

To σωματείο καθηγητών Χορού συμμετέχει επίσης στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία 28 Φεβρουαρίου 2024 που έχουν εξαγγείλει τα Εργατικά Κέντρα της χώρας, η ΑΔΕΔΥ και μια σειρά Συνδικάτα δηλώνοντας ότι οι υπεύθυνοι για το έγκλημα των Τεμπών «πρέπει να τιμωρηθούν και θα μας βρίσκουν απέναντί τους σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης».

Ενόψει της θλιβερής επετείου το σωματείο πραγματοποιεί μια συμβολική δράση για τα Τέμπη από τις 19.22 μέχρι και τις 23.30 .
«57 καρέκλες που δεν πρέπει να αδειάσουν για όσες ώρες θα διαρκούσε ένα ταξίδι που θα είχε εκπληρωθεί. Άνθρωποι που κάθονται εκ περιτροπής σε μια θέση που δεν πρέπει να αδειάσει. Το σωματείο καλεί σε στήριξη της δράσης, όποιον θέλει να αποτίσει φόρο μνήμης στα θύματα».

Στο κάλεσμα για τη συμμετοχή του στην απεργία το Σωματείο Καθηγητών Χορού αναφέρει μεταξύ άλλων «η άρνηση κλήσης από την εξεταστική επιτροπή που διεξάγεται στη Βουλή, βασικών μαρτύρων όπως ο Πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γεννηδούνιας αποτελεί τεράστια πρόκληση. Το αίτημα για την πλήρη διαφάνεια και απόδοση ευθυνών για την κοινωνική ασφάλεια και την ασφάλεια στις μεταφορές γίνεται επιτακτικό όσο ποτέ» ενώ παράλληλα τονίζει ότι: «Τώρα είναι η ώρα για τη διεκδίκηση, μαζί με το αίτημα για την ασφάλεια στις μεταφορές, και για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων. Τώρα είναι η ώρα και ανάγκη για όλους να βγούμε μπροστά, να οργανώσουμε τον διεκδικητικό αγώνα με αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς. Είναι κοινή απαίτηση όλων μας να συσπειρωθούμε και τα Σωματεία μαζί με την Ομοσπονδία να συνδράμουν σε αυτό το έργο σε ένα ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης και αγώνα όπου θα επικαιροποιηθούν οι όροι αμοιβής και το θεσμικό πλαίσιο εργασίας των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε σε κοινό βηματισμό και με κοινή δράση, ώστε να δώσουμε αξία στην αγοραστική μας δύναμη και να αναβαθμίσουμε τις αποδοχές μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο Ali Yesildag» – Κοινή ανακοίνωση πέντε οργανώσεων

Μετεωρισμοί και αταξίες – Η θεμελιώδης παιδαγωγική αξία του διαλόγου