Στη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), προχώρησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Στο πλαίσιο της διαδικασίας, προβλέπεται να γίνει αναθεώρηση ή τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης που έχει συνάψει ο ΟΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, στη σύμβαση παραχώρησης θα συμπεριληφθεί και ο φιλικός διακανονισμός μεταξύ ΟΛΠ και Cosco και ανάλογα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έκβαση που θα υπάρξει, θα γίνει και η ανάλογη μεταβολή του τιμήματος πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ.
Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όλα τα μέρη που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα έως τις 28 Απριλίου του 2014. Η διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις των ενδιαφερόμενων μερών και στη δεύτερη τα προεπιλεγέντα μέρη θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Η διαδικασία αποκρατικοποίησης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια
Φιάσκο χαρακτηρίζει τη διαδικασία στη Βουλή η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) καθώς, όπως σημειώνει, δεν υπήρξε ακρόαση των φορέων.
«Η Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, πιστοί εντολοδόχοι των ξένων μονοπωλιακών ομίλων και των ντόπιων συμφερόντων που τα συνεπικουρούν, ΑΔΙΑΦΟΡΟΝΤΑΣ για τις καθολικές κοινωνικές αντιδράσεις, προχώρησαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του Μετοχικού Κεφαλαίου του ΟΛΠ», επισημαίνεται, ενώ όπως προστίθεται: «Επιχείρησαν με μια διαδικασία “φιάσκο” στην βουλή, χωρίς καν να δεχθούν ακρόαση φορέων να νομιμοποιήσουν το πολιτικό έγκλημα ιδιωτικοποίησης κατά του ΟΛΠ και εν συνεχεία του ΟΛΘ και των άλλων λιμανιών».
«Με μια πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ αποποιείται κάθε ευθύνη και συνέπεια, επιχειρεί να πείσει ότι ο όποιος ιδιώτης η ξένος μονοπωλιακός όμιλος θα δεσμευτεί να εξυπηρετήσει το Δημόσιο και Κοινωνικό συμφέρον. Βαφτίζουν τον “φιλικό διακανονισμό” σε “Συμβιβασμό” για να δημιουργήσουν νόμιμα συμφέροντα στην πλευρά της ΣΕΠ (COSCO)», συνεχίζει η ΟΜΥΛΕ.
Τονίζει δε πως «αδιαφορούν για την επιστημονική άποψη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών αντίκειται στο Σύνταγμα» και πως «μοναδικός στόχος της ιδιωτικοποίησης είναι η εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας».
«Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν καμία νομική πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε πρόσκληση ενδιαφέροντος», προσθέτει.
Παράλληλα, η ΟΜΥΛΕ, οι εργαζόμενοι των Λιμανιών μαζί με όλες τις κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις τονίζει πως προχωρά σε πολυποίκιλες δράσεις για να ανατρέψει το «πολιτικό έγκλημα ιδιωτικοποίησης – ξεπουλήματος του ΟΛΠ αλλά και του ΟΛΘ και των άλλων λιμανιών».
Μάλιστα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θα προχωρήσουν την Τρίτη 11 Μαρτίου τετράωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, καλώντας όλους τους φορείς και τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις σε συμμετοχή.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν
Ανακοίνωση σχετικά με τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την πώληση μετοχών του Ο.Λ.Π. εξέδωσε το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία τονίζει:
«Η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, με εκτελεστικό βραχίονα το ΤΑΙΠΕΔ, ξεκινάει τη διαδικασία ξεπουλήματος του ΟΛΠ και την μετατροπή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας σε ιδιωτικό μονοπώλιο, αδιαφορώντας για την εκφρασμένη αντίθεση του συνόλου των κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης, αποδεικνύεται, περίτρανα, ότι η δικομματική κυβέρνηση, ακολουθώντας τον ολισθηρό κατήφορο του αυταρχισμού, αρνείται το διάλογο και τις δημοκρατικές διαδικασίες, απορρίπτοντας το αίτημα ολόκληρης της αντιπολίτευσης, για να γίνει ακρόαση φορέων από τη Βουλή, πριν από την έναρξη της διαδικασίας.
Η δημοσίευση στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, μέσα στη νύχτα, της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, έρχεται απλά να ενισχύσει τις καταγγελίες των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση σε Επιτροπή της Βουλής, ότι η όλη διαδικασία είναι «φωτογραφική», για να περάσει το λιμάνι στα χέρια της Cosco.
Τα ερωτηματικά τείνουν να γίνουν βεβαιότητα, για το σκανδαλώδη χαρακτήρα της διαδικασίας, επειδή:
1) Ακόμα και οι ελάχιστες αλλαγές, που έχουν γίνει στην Πρόσκληση Ενδιαφέροντος, σε σχέση με το κείμενο που είχε έρθει στην Βουλή, όπως μια τροποποίηση στα Κριτήρια Τεχνικής Επάρκειας, ενισχύει την άποψη ότι η διαδικασία είναι «φωτογραφική».
2) Δεν μπορεί κανένας να μη σταθεί στην παράγραφο 9.4 της σελίδας 17, όπου αναφέρεται ότι «όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί (και όπου προβλέπεται) να έχουν επικυρωθεί, το αργότερο 90 ημέρες, πριν από την ημερομηνία υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία εκπνέει στις 28/4/2014.
Δηλαδή, το Ταμείο, αναγνωρίζει ότι κάποιοι μπορούν ήδη να έχουν ξεκινήσει την διαδικασία έκδοσης δικαιολογητικών. Ποιοι είναι αυτοί; Θα μας απαντήσουν;
Τέλος, στην προκήρυξη αποκαλύπτεται ξεκάθαρα, ο εμπαιγμός των κυβερνητικών Βουλευτών απέναντι στους εργαζόμενους του ΟΛΠ, που διαβεβαίωναν ότι δεν θα θιγούν από την πώληση.
Είναι φανερό, πλέον, ότι οι περίφημες 7 «εγγυήσεις» για τον έλεγχο των τελών στην ακτοπλοΐα, τη διασφάλιση των εργαζόμενων κ.λπ., δεν είναι παρά κάποια σημεία, που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση με τον αγοραστή.
Οι μάσκες έπεσαν. Η διαδικασία – σκάνδαλο για το ξεπούλημα του ΟΛΠ, αποκαλύπτεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό των εργαζόμενων, των κοινωνικών φορέων, των κατοίκων της περιοχής του Πειραιά, στο δίκαιο αγώνα για να παραμείνει το λιμάνι υπό δημόσιο έλεγχο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει, ότι το ξεπούλημα του ΟΛΠ, δεν θα περάσει. Η σύσσωμη αντίσταση του λαού, θα τους ακυρώσει τα καταστροφικά σχέδιά τους. Το λιμάνι του Πειραιά ανήκει και θα μείνει στον λαό.
ΑΝΕΛ: Το λιμάνι δεν ανήκει στους «ξεπουληματίες»
«Οι ξεπουληματίες του ΟΛΠ ας έχουν υπόψη τους τα υποβρύχια που γέρνουν. Ο Πειραιάς και το λιμάνι του δεν τους ανήκουν» τονίζει η Μίκα Ιατρίδη, τομεάρχης Ναυτιλίας των Αναξάρτητων Ελλήνων.
«Αναρωτιέμαι, ποια σχόλια ακριβώς έλαβε υπόψη του το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και ο αρμόδιος Υπουργός από τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όταν σχεδόν όλες οι πτέρυγες εκφράστηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ;»
«Ποια σχόλια ακριβώς, έλαβε υπόψη του το ΤΑΙΠΕΔ, όταν όλοι οι φορείς του Πειραιά, ανεξάρτητα από την πολιτική ή κομματική τοποθέτηση τους, εναντιώνονται με επιχειρήματα στη δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ενός από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης;», τονίζει στη συνέχεια.
«Στους ξεπουληματίες του ΟΛΠ, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ένα πράγμα και μόνο. Ότι ούτε αυτοί, ούτε οι πολιτικοί προστάτες τους, εσωτερικού και εξωτερικού, θα είναι εδώ για πάντα» καταλήγει η κυρία Ιατρίδη.
Διαφωνεί με τους χειρισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ το ΠΑΣΟΚ
Αντίθετος με τη σπουδή του ΤΑΙΠΕΔ για τη δημοσιοποίηση της «πρόσκλησης ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ ΑΕ» δηλώνει ο Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ., αναφέροντας πως προκύπτουν τα εξής «εύλογα» ερωτήματα:
α) Γιατί προχώρησε σε αυτή την επιλογή ενώ στη παρουσίαση στη Βουλή του ζητήθηκε, από τους εκπροσώπους μας, αιτιολόγηση, της μεταστροφής από τη λύση των παραχωρήσεων στην πώληση μετοχών, η οποία και δεν υπήρξε ουσιαστικά μέσω κατάθεσης οικονομοτεχνικής μελέτης από αναγνωρισμένο οίκο;
β) Γιατί προχώρησε από τη στιγμή που δεν έχουν ρυθμιστεί σημαντικές προϋποθέσεις όπως (το τονίσαμε και στη Βουλή), η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων και Ανεξάρτητης Αρχής Λιμένων;
γ) Γιατί προχώρησε ενώ εκκρεμεί απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το αν πληρούνται οι κανόνες ανταγωνισμού στο φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ?
δ) Γιατί προχώρησε ενώ δεν έχει εξεταστεί εάν θα ληφθούν ή όχι ως κρατικές ενισχύσεις οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Λιμάνι , όπως το θέσαμε και στη Βουλή;
Παράλληλα, αναφέρει πως «θα είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια που θα φαλκιδεύει την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και δεν θα οδηγεί σε βέλτιστη λύση, συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου (σε θέματα ανταγωνισμού διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, προστασίας εργασιακών σχέσεων και προστασίας του περιβάλλοντος), αξιοποίησης του ΟΛΠ η οποία να συντελεί και στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».