in

Στην Ολομέλεια της Βουλής η ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου (δείτε ζωντανά)

Στην Ολομέλεια της Βουλής η ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου (δείτε ζωντανά)

Ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας του σχεδίου νόμου μέσω του οποίου κυρώνεται η ΠΝΠ αλλά δεν έγινε δεκτό καθώς δε συμπληρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε από τη Ν.Δ. καταψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ την ψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ.

Απορρίφθηκε η τροπολογία για ανάληψη από το κράτος της ζημιάς από τις προθεσμιακές που θα «σπάσουν»

Οι δανειστές απαίτησαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Είναι συνηθισμένο όταν ζορίζουν τα πράγματα η εκάστοτε κυβέρνηση να απευθύνεται στο φρόνημα και τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Αλήθεια όμως, απαίτηση της τρόικας δεν ήταν η ΠΝΠ;», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει ότι βάζει χέρι στα διαθέσιμα την αναγορεύει σε ύψιστο πατριωτικό καθήκον.

«Πατριωτισμός και λαϊκή ευθύνη δεν μπορεί να είναι η αρπαγή των διαθέσιμων για να υπογραφεί μία συμφωνία που ήδη έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση», υπογράμμισε. «Τι φωνασκείτε, κύριοι της ΝΔ; Τις δικές σας μεθόδους αντιγράφουν, μόνο που επειδή είναι αριστεροί οι ΠΝΠ γίνονται πράξεις πατριωτικές», είπε ο κ. Κουτσούμπας και σχολίασε «ουαί υμίν».

«Το ρίχνετε στην κλάψα για την καμένη γη. Και μάλιστα μιλάτε για ραντισμένη γη στην οποία θα αργήσει να ξαναφυτρώσει κάτι. Έρχεστε όχι απλά δεύτεροι, αλλά επαναλαμβάνεστε ως πολιτικό προσωπικό. Τα ίδια έλεγαν όσοι παραλάμβαναν για τους προηγούμενους, μέχρι και οι ίδιοι να γίνουν προηγούμενοι», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

«Καταψηφίζουμε και με τα δύο μας χέρια αυτή την επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ζητάμε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, ώστε ο κάθε βουλευτής να πάρει την ευθύνη του και όχι να κρύβεται πίσω από συλλογικές ευθύνες κυβερνητικές ή κομματικές» ανέφερε στη Βουλή ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας προαναγγέλλοντας ανάληψη πρωτοβουλίας για την υποβολή πρότασης διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.

Για κραυγαλέα παραβίαση διατάξεων του Συντάγματος έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συμμορφώνεται με τις επιταγές της τρόικα.

«Θεωρείτε ότι κάνετε πράξη αντίστασης γιατί επιβάλετε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται τελικά για πράξη αντίστασης, αλλά για ταπείνωση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι: «Ο ένας είναι να προσχωρήσετε στην πολιτική μας, για τη σωτηρία. Ή άλλη επιλογή είναι η καταστροφή της χώρας», είπε και συμπλήρωσε ότι η ιστορία θα δικαιώσει τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι πλέον δεν υπάρχει καμία κουβέντα «περί χρέους», όπως γινόταν προεκλογικά, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ξέρει ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες. «Δεν υπάρχουν λεφτά για την αγορά, για επενδύσεις, για απασχόληση», υπογράμμισε, καλώντας την κυβέρνηση να «ενημερώσει τον εαυτό της», ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία επαφή των διαφορετικών επιπέδων διαπραγμάτευσης.

«Γι΄ αυτό διαμορφώνετε απειλές, ότι φταίνε οι ξένοι, η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε: «Μέσα σε 90 ημέρες καταφέρατε, να μοιάζετε με “κάθε λέξη” της άσχημης πλευράς του παλιού συστήματος» ενώ επέρριψε ευθύνες στους κ.κ. Βούτση, Παπαδημούλη, Τσίπρα, αλλά και στην κυρία Κωνσταντοπούλου, θυμίζοντάς τους πως στο παρελθόν έλεγαν πως: «Η κατάλυση της Δημοκρατίας δεν συντελείται μόνο με τανκς αλλά και με ΠΝΠ».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, υποστήριξε πως «δεν ξεμένουμε μόνο από λεφτά, ξεμένουμε και από συμμάχους. Ακόμη και το φλερτ με τον Πούτιν και τη Ρωσία καταλήγει στο πουθενά», προσθέτωντας: «Οδηγώντας τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο και ρήξη, με τι λεφτά και σε ποιo νόμισμα θα πληρωθούν τον άλλο μήνα μισθοί και συντάξεις;».

Ο ίδιος διερωτήθηκε: «Υπάρχουν στα αλήθεια κάποιοι τόσο αφελείς, που πιστεύουν ότι είναι οι εκλογές απειλή για τους δανειστές;» και πρόσθεσε: «Οι εκλογές θα σημάνουν την άτακτη τελική χρεοκοπία της χώρας. Ή μήπως δεν υπάρχει για σας χώρα παρά μόνο κόμμα, μήπως δεν υπάρχει κοινωνία παρά μόνο ψηφοφόροι;» είπε και κατέληξε: «Υπάρχει κάποια στιγμή που δεν αποφασίζεις εσύ για τις εξελίξεις, αλλά αποφασίζουν οι εξελίξεις για σένα. Εσείς τρέχετε προς τα εκεί».

Ένταση στη Βουλή

«Δια παραλείψεως με κάθε τρόπο οι ενστάσεις προς την κυβέρνηση, είναι στην ίδια όχθη με αυτή των δανειστών… κρέμεστε μόνο στα μέσα της διαπλοκής, αν νομίζετε ότι γι αυτό έχετε πλήρη ασυλία, είστε γελασμένοι», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Μετά τις δηλώσεις Βούτση, βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού προκάλεσαν ένταση στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Νέες ρητές διαβεβαιώσεις ότι τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης είναι διασφαλισμένα και δεν υπάρχει κανένας λόγος οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και τα πανεπιστήμια να μην τα μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρείχε και από την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας. Κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός εξήγησε πως ο λογαριασμός διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας όπου καλούνται να μεταφέρουν τα χρήματά τους οι φορείς, επενδύονται σε ρέπος, που δεν χάνουν την αξία τους και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση αν παραστεί ανάγκη.

Παράλληλα, ο ίδιος μίλησε για την αναγκαιότητα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου,«Το γενικό λογιστήριο του Κράτους επιδιώκει τη διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας με σκοπό την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας στο άμεσο μέλλον. Παρουσιάστηκε μια απρόβλεπτη απόκλιση στα έσοδα του Απριλίου και στις δαπάνες. Η συγκεκριμένη απόκλιση δημιούργησε ένα σημαντικό ταμειακό έλλειμμα το οποίο θα εκδηλωνόταν από τις 24/4. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το έλλειμμα, χρειάζονταν χρήματα. Ως το τέλος του μήνα θα μπορούσαμε να είχαμε το μεγαλύτερο μέρος που είχε σχέση με την απόκλιση. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για να καλύψουμε αυτό το κενό, προβήκαμε στην συγκεκριμένη πράξη», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Νωρίτερα, συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν οι Δήμαρχοι όλης της χώρας ενόψει της ψήφισης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι δήμαρχοι επίδωσαν στο προεδρείο και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων το ψήφισμα της ΚΕΔΕ καθώς και αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις τους. Οι υπηρεσίες των δήμων όλης της χώρας θα παραμείνουν συμβολικά κλειστές από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, με εξαίρεση τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Την Πέμπτη υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης και καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Χαμηλούς τόνους, παρά τις αντιρρήσεις τους, κράτησαν οι εκπρόσωποι των φορέων του Δημοσίου κατά τη συνεδρίαση, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίστηκε καθησυχαστική.

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμών της Τραπέζης της Ελλάδος ξεκαθάρισε ότι τα διαθέσιμα των ΟΤΑ θα χρησιμοποιηθούν μόνο για εβδομαδιαία ρέπος με τόκο 2,6%. Ο Μιχάλης Μιχαλόπουλος διαβεβαίωσε πως με αυτό τον τρόπο δεν χάνονται χρήματα αφού ισχύει η αρχή «ένα ευρώ βάζεις, ένα ευρώ παίρνεις», δηλαδή κανείς δεν θα πάρει λιγότερα από όσα έβαλε, ενώ θα πάρει υψηλότερο επιτόκιο.

Παράλληλα εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τους φόβους των αυτοδιοικητικών λέγοντας ότι θα μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους αν κάνουν προγραμματισμό δαπανών. Συγκεκριμένα είπε ότι «θα μπορούμε ανά πάσα στιγμή να δώσουμε το 10% του ποσού που έχει διαθέσει ένας φορέας», εξηγώντας ότι μόνο στην περίπτωση που ζητηθεί άμεσα, μεσοβδόμαδα ή μέσα σε μια – δυο μέρες, ένα μεγάλο ποσό δεν θα μπορεί να διατεθεί από την ΤτΕ αφού θα έχει επενδυθεί στα ρέπος που λήγουν στο τέλος κάθε εβδομάδας. 

Διαβάστε επίσης: ΚΕΔΕ: Νίκη της Αυτοδιοίκησης η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Αλλαγή στάσης των περιφερειαρχών απέναντι στη ΠΝΠ μετά τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα. Θετικά ανταποκρίθηκαν και οι δήμαρχοι