Πολυεθνική λογοκρίνει ντοκιμαντέρ για την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης

Η πολυεθνική εταιρεία ύδρευσης Veolia επιδιώκει να συκοφαντήσει το ντοκιμαντέρ «Water Makes Money», που πραγματεύεται τις μεθόδους που ακολουθούν οι πολυεθνικές εταιρίες στην εμπορία του νερού.

«Η επιλογή της Veolia να υποβάλει καταγγελία χωρίς να αναφέρει τα μέρη της ταινίας που θεωρεί προσβλητικά, είναι μια διαδικασία λίγο υποκριτική», υποστηρίζει ο William Bourdon, συνήγορος των δημιουργών του ντοκιμαντέρ.

Η Veolia Environnement, που κατέχει τα πρωτεία στη βιομηχανία νερού, δηλώνει ότι δυσφημίζεται από την ταινία, χωρίς να απαντήσει στους δημιουργούς οι οποίοι ζήτησαν συνεντεύξεις από στελέχη της για το θέμα. Ωστόσο δεν έχει επιχειρήσει ακόμη να αποτρέψει τη διανομή του «Water Makes Money», που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου.

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αγγλία, ενώ ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στη διαδικασία παραγωγής της.  Το μισό ποσό του προϋπολογισμού της (120.000 ευρώ) συγκεντρώθηκε από συνδρομές μέσω του Διαδίκτυου. Η ταινία έχει ήδη βρει διανομή σε 1.800 περίπου αίθουσες ανά τον κόσμο.
 

«Μια τέτοια ταινία δεν θα είχε γίνει στη Γαλλία. Τουλάχιστον πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν αρχίσει έρευνες σχετικά με το θέμα αυτό πριν από τη διακοπή της μετάδοσης, μετά από πίεση της ηγεσίας της εταιρείας», δήλωσε ο παραγωγός Jean-Luc Touly.

«Όπως και στις προηγούμενες ταινίες μας, η λογοκρισία αναμφίβολα θα μας δώσει ένα ακόμη μεγαλύτερο ακροατήριο. Έχουμε ήδη εκδόσεις στα αγγλικά, τα ιταλικά και θα αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε τον προγραμματισμό μας», συμπλήρωσε ο Herdolor Lorenz, ένας από τους δημιουργούς της ταινίας.

Το «Water Makes Money» εξηγεί πώς οι πολυεθνικές εταιρίες παροχής ύδρευσης κερδοσκοπούν αυξάνοντας την τιμή του νερού, ενώ περιορίζουν τα έξοδα συντήρησης του δικτύου. Εξετάζει, επίσης, τις μεθόδους επιρροής των εταιρειών που τους επιτρέπουν επί μακρόν να κερδίζουν τις δημόσιες συμβάσεις.

Σήμερα, η τάση δείχνει μια επιστροφή στο δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως για παράδειγμα στο Παρίσι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στρατός και απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους της εξεγερμένης Τύνιδας

Σταματούν οι εφημερίες στο Κρατικό Νίκαιας