Ξεκινούν από σήμερα τα αστυνομικά μέτρα ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, αλλά και των μεγάλων διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο το απόγευμα. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ο Σεπτέμβρης θα είναι ένας καυτός μήνας κινητοποιήσεων και οι πορείες του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσουν το πρώτο crash test για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων και μεγάλων λαικών κινητοποιήσεων.
Από την πλευρά τους συνδικαλιστές, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι, θεωρούν ότι οι διαδηλώσεις της ΔΕΘ θα αποτελέσουν την αφετηρία αγώνων και κινητοποιήσεων που θα οδηγήσουν στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά. Μάλιστα δεν είναι λίγοι όσοι λένε πως το κλίμα τρομοκρατίας πρέπει να αναστραφεί και τα κινήματα να πετύχουν μια μεγάλη νίκη στο δρόμο.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η γραμμή του Μαξίμου χαρακτηρίζεται από τη μηδενική ανοχή σε επεισόδια, τον περιορισμό όσο το δυνατό των διαδηλώσεων και κυρίως τη διατήρηση μιας εικόνας τάξης και κοινωνικής ειρήνης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει αστυνομική καταστολή και περιορισμό μέρους των συνταγματικών δικαιωμάτων που αφορούν τις διαδηλώσεις.
Οι συσκέψεις των στελεχών της ΕΛΑΣ είναι συνεχείς και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έλειψαν οι διαφωνείες και οι στιγμές έντασης. Πιο συγκεκριμένα αξιωματικοί -κυρίως από τη Θεσσαλονίκη- πρότειναν έναν πιο χαλαρό σχεδιασμό, χωρίς να βρουν σύμφωνους τους Αθηναίους συναδέλφους τους και την πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ.
Τα μέτρα αναμένεται να είναι τα πιο σκληρά των τελευταίων ετών, με ενεργοποίηση μεγάλων δυνάμεων και εντολή για άμεση επέμβαση όπου και όποτε χρειαστεί. Παράλληλα από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο προληπτικών προσαγωγών και ελέγχων στους δρόμους της πόλης, ενώ ήδη από τη Δευτέρα με την εκκένωση της κατάληψης του Ορφανοτροφείου δόθηκε το στίγμα της αντιμετώπισης του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Δυνάμεις των ΜΑΤ και μοτοσικλετιστές των ομάδων ΔΙΑΣ και Δέλτα από την Αθήνα θα μετακινηθούν στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνδρομή θα παρέχει και η Αντιτρομοκρατική. Οι μετακινήσεις των δυνάμεων θα αρχίσουν την Τετάρτη και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο. Για πρώτη φορά μάλιστα στη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθούν δύο ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, που θα πετούν από την Παρασκευή το πρώι πάνω από το κέντρο της πόλης και στοχευμένα σημεία.
Ο χώρος γύρω από τη ΔΕΘ θα αποκλειστεί από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, με φράκτες και διμοιρίες της ΕΛΑΣ, ενώ την εμφανισή τους στη Θεσσαλονίκη θα κάνουν δύο αύρες με εντολή να επέμβουν αν ξεσπάσουν συγκρούσεις κοντά στη ΔΕΘ.
Λόγω κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας, στη Θεσσαλονίκη θα φθάσουν και 140 τροχονόμοι από διάφορες πόλεις, εκ των οποίων 40 δικυκλιστές και 80 πεζοί, με αποκλειστικό καθήκον τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο και την απομάκρυνση των Ι.Χ. που θα σταθμεύουν παράνομα. Ήδη ανακοινώθηκε ότι από αύριο τα ξημερώματα έως το απόγευμα της Κυριακής, θα απαγορεύεται η στάθμευση ή στάση όλων των οχημάτων στις οδούς Εθνικής Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου έως την Πλατεία Σιντριβανίου) και Εγνατία (από πλατεία Συντριβανίου έως την 3ης Σεπτεμβρίου).
Για πρώτη φορά τα αυτοκίνητα θα απομακρυνθούν και από το χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το οποίο εξετάζεται να αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις το πρωί του Σαββάτου, ενώ η εντολή για είσοδο στο χώρο του ιδρύματος σε περίπτωση επεισοδίων έχει ήδη δοθεί. Στο στόχαστρο των αστυνομικών δυνάμεων έχουν μπει από την αρχή της εβδομάδας στέκια, γραφεία οργανώσεων και καταλήψεις.
Ζήτημα δημοκρατίας
Το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει των διαδηλώσεων του Σαββάτου προβληματίζει κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, αλλά και τα συνδικάτα. Έμπειροι συνδικαλιστές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια, λένε πως δεν θα γίνει ανεκτός κανένας περιορισμός των πορείων του Σαββάτου, ενώ τονίζουν πως η συμπεριφορά της ΕΛΑΣ θέτει εμφανώς ζήτημα δημοκρατίας, καθώς πρόκειται για απευθείας επίθεση στα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών. Στο παρελθόν δεν έλειψαν διαμαρτυρίες από πολίτες της Θεσσαλονίκης και καταστηματάρχες που έκαναν λόγο για κατάσταση πολιορκίας και μετατροπής του κέντρου της πόλης σε “φυλακή”.
Ανησυχία για την ΕΡΤ-3
Στην ΕΛΑΣ επικρατεί έντονος προβληματισμός για την ένταξη στο σχεδιασμό των μέτρων της ΕΡΤ-3, που παραμένει υπό κατάληψη και μετατρέπεται σε κέντρο αγώνα. Η σκέψη είναι όλες οι πορείες να καταλήξουν έξω από το κρίριο της ΕΡΤ-3, με τις αστυνομικές δυνάμειος να μπλοκάρουν όμως σχεδόν όλες τις πιθανές διαδρομές. Παράλληλα δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην επιτραπεί η συγκέντρωση έξω από την κρατική τηλεόραση, καθως βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το συνεδριακό κέντρο Βελλίδης.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι την ώρα των πορειών δεν θα βρίσκεται κάποια εκδήλωση σε εξέλιξη, ενώ και ο πρωθυπουργός θα έχει αποχωρήσει από την πόλη.