in ,

Όραμα Μηδέν: Μονόδρομος για να μην έχουμε νεκρούς στους δρόμους

Όραμα Μηδέν: Μονόδρομος για να μην έχουμε νεκρούς στους δρόμους

Μέτρα δέσμευσης για τον εκμηδενισμό των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ζητά από τους υποψήφιους δημάρχους της πόλης ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα Θεσσαλονίκης» καλώντας τους να υιοθετήσουν προγραμματικά τον στόχο «Όραμα Μηδέν». Θέτουν ακόμη μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις θέσεις και τις προθέσεις των υποψήφιων δημάρχων για τις τροχαίες συγκρούσεις στην περιοχή ζητώντας τις απαντήσεις τους.  

«Κάθε χρόνο την Μεγάλη Εβδομάδα διατηρούνται παραδοσιακά τα έθιμα…
Βάφουμε κόκκινα αυγά, η Τροχαία παραδίδει πίσω τις πινακίδες που αφαίρεσε από τους παραβάτες του ΚΟΚ για να ξεχυθούμε όλοι προς την πασχαλινή έξοδο και το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα ξεκινούν τα δελτία ειδήσεων με “το βαρύ φόρο του αίματος που πλήρωσαν  και φέτος τα αθώα θύματα της ασφάλτου”.
Πράξεις μηδέν
Κλισέ άπειρα
Επειδή εμείς ονομάζουμε τα τροχαία, εγκλήματα και όχι ατυχήματα,
επειδή δεν θεωρούμε ότι οι συγκρούσεις στο δρόμο είναι της μοίρας μας γραφτό
κι επειδή πονάμε τα θύματα, σαν συγγενείς, σαν φίλοι, σαν υγειονομικοί και σαν πολίτες
απευθυνόμαστε και πάλι δημόσια προς όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, αλλά και στους οδηγούς για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα για την μείωση των τροχαίων συμβάντων» σημειώνει ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα Θεσσαλονίκης ρωτώντας τους υποψήφιους δημάρχους ενόψει των δημοτικών εκλογών τα παρακάτω:

1.     Έχετε πλήρη εικόνα των συμβάντων τροχαίων συγκρούσεων στη περιοχή; Θεωρείτε ότι στην περιοχή οι δρόμοι είναι ασφαλείς για όλους τους χρήστες ;
2.     Ακόμη και εάν τα ποσοστά συγκρούσεων ήταν μικρά και οι τραυματισμοί ή οι θάνατοι ελάχιστοι, θα σας ενδιέφερε να υιοθετήσετε προγραμματικά τον στόχο όραμα Μηδέν, δηλαδή τον στόχο να φτάσετε την πόλη σας στο σημείο να εκμηδενίσει τους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς για όλους τους χρήστες των δρόμων; Θα δεσμευόσασταν δημόσια να πετύχετε τον στόχο αυτό στη διάρκεια της θητείας σας;
3.     Είναι για εσάς προτεραιότητα η συστηματική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς; Πώς θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί η συνεργασία αυτή στα πλαίσια του δήμου; Είστε διατεθειμένοι να καλέσετε σε ενεργή συμβολή τους εμπλεκόμενους φορείς ; Υπάρχει η πολιτική ωριμότητα στα στελέχη του Δήμου να «ανοίξουν» σε ουσιαστικές συνεργασίες;
4.     Είναι σαφές ότι, χωρίς την επιθυμία για συνεργασία από τους ίδιους τους χρήστες των δρόμων, ο στόχος είναι ανέφικτος. Ο λαός της πόλης πώς θα ενημερωθεί για την υπάρχουσα κατάσταση και την συντονισμένη προσπάθεια να βελτιωθεί; Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την πιο ενεργή εμπλοκή των πολιτών ο θεσμός των δημοτικών κοινοτήτων ίσως ή άλλοι θεσμοί της Τ.Α.;

Ο σύλλογος περιμένει τις σχετικές απαντήσεις και παραθέτει συνοπτικά το σχέδιο Όραμα Μηδέν – Vision Zero, το οποίο γεννήθηκε σαν ιδέα και υλοποιήθηκε στη Σουηδία κατά τη δεκαετία του 1990, ενώ τα τελευταία χρόνια υιοθετήθηκε από τις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ.

Συστατικά στοιχεία μιας ισχυρής δέσμευσης στο Όραμα Μηδέν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ
Οι ανώτατοι τοπικοί αξιωματούχοι (Δημάρχος, Δημοτικό Συμβούλιο) δεσμεύονται επίσημα και δημόσια στο στόχο Όραμα Μηδέν, στο να κατορθώσουν να εκμηδενίσουν τους θανάτους στην κυκλοφορία και τους σοβαρούς τραυματισμούς για όλους τους χρήστες του δρόμου (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που περπατούν, που κάνουν ποδήλατο, χρησιμοποιούν τις μεταφορές και οδηγούν) εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τη χάραξη μιας τοπικής πολιτικής που θα καθορίζει τους στόχους, το χρονοδιάγραμμα, τους ενδιαφερόμενους και μια δέσμευση για τη συμμετοχή της κοινότητας, για διαφάνεια και δίκαια αποτελέσματα.

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Συγκροτείται μια επίσημη Ομάδα Εργασίας (ή Συντονιστική Επιτροπή) της πόλης για το Όραμα Μηδέν που αναλαμβάνει την ευθύνη να ηγηθεί της προασπάθειας σχεδιασμού για το Όραμα Μηδέν. Η ομάδα εργασίας θα πρέπει να περιλαμβάνει, τουλάχιστον,  υψηλόβαθμους εκπροσώπους του γραφείου του Δημάρχου, της Αστυνομίας, των Μεταφορών (ή της ανάλογης υπηρεσίας) και της Δημόσιας Υγείας. Άλλα τμήματα που πρέπει να εμπλακούν περιλαμβάνουν την Πολεοδομία, την Πυροσβεστική, τις Υπηρεσίες Επειγόντων, Δημοσίων Έργων, τον τοπικό Εισαγγελέα, τις Διευθύνσεις Εξυπηρέτησης Ηλικιωμένων, και Ανθρώπων με Αναπηρία, και τη Διεύθυνση των Σχολείων της περιοχής.

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Το Σχέδιο Δράσης (ή η Στρατηγική) για το Όραμα Μηδέν ολοκληρώνεται μέσα σε ένα χρόνο από την αρχική δέσμευση και υλοποιείται με σαφείς στρατηγικές, υπεύθυνους υλοποίησης κάθε στρατηγικής, ενδιάμεσους στόχους, χρονοδιαγράμματα και δείκτες εκτίμησης των επιδόσεων.

ΙΣΟΤΗΤΑ
Οι συμμετέχοντες στην πόλη δεσμεύονται τόσο για μια ισότιμη προσέγγιση του Οράματος Μηδέν, καθιερώνοντας συμμετοχικές και αντιπροσωπευτικές διαδικασίες, όσο και ισότιμα αποτελέσματα εξασφαλίζοντας μετρήσιμα σημεία αναφοράς για την παροχή ασφαλών επιλογών μεταφοράς για όλους τους χρήστες του δρόμου σε όλα τα μέρη της πόλης.

ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Αναλαμβάνεται η δέσμευση για την ενθάρρυνση της ουσιαστικής συλλειτουργία και συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων και των ενδιαφερομένων μερών της κοινότητας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για   πολλαπλούς ενδιαφερόμενους φορείς ώστε  να καθορίσουν κοινούς στόχους και να εστιάσουν στον συντονισμό και την υπευθυνότητα.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Οι ηγέτες των πόλεων δεσμεύονται και αποδίδουν προτεραιότητα σε μια συστημική προσέγγιση στο Όραμα Μηδέν  –  που εστιάζει στο δομημένο περιβάλλον, τα συστήματα και τις πολιτικές που επηρεάζουν τη συμπεριφορά – καθώς και στην υιοθέτηση μηνυμάτων που τονίζουν πως  αυτές οι απώλειες  στην κυκλοφορία μπορούν να προληφθούν.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς  της πόλης δεσμεύονται να συγκεντρώνουν, να αναλύουν, να χρησιμοποιούν και να δημοσιοποιούν  αξιόπιστα δεδομένα για την κατανόηση  των θεμάτων ασφάλειας της κυκλοφορίας και να κατανέμουν πόρους με προτεραιότητες που τεκμηριώνονται από τις μεγαλύτερες ανάγκες και επιπτώσεις

ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Δημιουργούνται ευκαιρίες που προκαλούν  την ουσιαστική εμπλοκή της κοινότητας, όπως η επιλογή εκπροσώπων της κοινότητας που θα συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας, η ευρύτερη κοινοτική συνεισφορά μέσω δημόσιων συναντήσεων ή ημερίδων, οι online έρευνες και άλλες ευκαιρίες ανάδρασης.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Η διαδικασία της πόλης είναι διαφανής για τους ενδιαφερόμενους ανθρώπους της πόλης και την κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων τακτικών ενημερώσεων σχετικά με την πρόοδο στο Σχέδιο Δράσης και τα μέτρα απόδοσης, καθώς και μιας ετήσιας έκθεσης (τουλάχιστον) στο τοπικό κυβερνητικό σώμα (π.χ. Δημοτικό Συμβούλιο).

Με βάση τις εμπειρίες των πόλεων που υιοθέτησαν πρώτες το Όραμα  Μηδέν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτά τα εννέα συστατικά έχουν αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό, υψηλού επιπέδου πλαίσιο για τις κοινότητες που σκέφτονται τη δέσμευση τους στο Όραμα Μηδέν. Παρόλο που αυτά δεν είναι τα μόνα συστατικά  που πρέπει να λαμβάνονται  υπόψη, είναι κρίσιμα για τη διασφάλιση μιας ισχυρής και διαρκούς  δέσμευσης στο Όραμα Μηδέν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17χρονος Ναμπίλ: Περιμένω να ξημερώσει για να κάνω τα πρώτα μου βήματα

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης