in

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ εν μέσω διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ εν μέσω διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες

Προς την κατεύθυνση της πολιτικής λύσης κινείται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί μία ρεαλιστική και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με τους εταίρους.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, η οποία διήρκησε 35 λεπτά.

Στην αποψινή τηλεδιάσκεψη, η οποία έγινε σε καλό κλίμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο επίπεδο του Brussels Group αλλά και το πως θα πορευθεί η διαπραγμάτευση τις κρίσιμες επόμενες μέρες.  Συμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται δια ζώσης συνάντηση των τριών ηγετών τη Δευτέρα.

Η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στην επίτευξη μιας ρεαλιστικής συμφωνίας, τονίζοντας πως ο λόγος είναι τώρα στους δανειστές. Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές για τη μη περικοπή μισθών και συντάξεων, για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, μη υφεσιακά μέτρα, αντιθέτως μέτρα με αναδιανεμητικό προσανατολισμό και για μη επιβαρυντικές για τα λαϊκά στρώματα αλλαγές στο ΦΠΑ, όπως επίσης αναζητά μακροπρόθεσμη λύση, η οποία να εμπεριέχει ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν και το Σάββατο στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών. Το πρωί συνεδρίασαν τα τεχνικά κλιμάκια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών κ.α. ενώ το απόγευμα συνεδριάζουν τα στελέχη του Brussels Group. Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και την Κυριακή ενώ κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν σήμερα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα. Το Μαξίμου εκτιμά ότι μπορεί να ανακοινωθεί και συνεδρίαση του Eurogroup για την Τρίτη. Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ τη Δευτέρα, οπότε η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος θα συναντηθούν στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, μαραθώνια συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγματευσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης στην οποία παρευρέθηκαν οι Γ. Βαρουφάκης, Γ. Δραγασάκης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης, Σπ. Σαγιάς, Τ. Κορωνάκης και Χρ. Μαντάς, όλες οι τελευταίες εξελίξεις και θα γίνει ενδελεχής ενημέρωση και συζήτηση για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που έγιναν σε όλα τα επίπεδα τις τελευταίες δύο μέρες.

Ο  ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης, στη συνέντευξή του στην «Αυγή» προτείνει ως δρόμο για την έξοδο της χώρας στις αγορές την αγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, 27 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και μέρους των ομολόγων του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης,.

Όπως λέει, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο, πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος, ώστε μετά το 2021 να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών.

Photo Credit: Andrea Bonetti / PM Hand Out / SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Συλλογικές συμβάσεις και ανοησίες… Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

Συνεδριάζει την Τρίτη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής